«Η Συρία θα γίνει ο τάφος των δυτικών επιτιθέμενων»

21:33 28/8/2013 - Πηγή: AEK365

Η Συρια μπροστά στο ενδεχόμενο επέμβασης δυνάμεων από τη Δύση στη χώρα με πολεμική ρητορική προειδοποιεί δια στόματος του πρωθυπουργού Ουάελ αλ Χάλκι ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα δώσει αιφνιδιαστική απάντηση και θα κάνει τη Συρία τάφο των εισβολέων.

Εκτός από τις δηλώσεις όμως, η Συρία δείχνει να προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο και εκκενώνει στρατιωτικές εγκαταστάσεις που εκτιμά ότι θα γίνουν στόχοι.

Η Συρία, υποστήριξε την Τετάρτη σε δηλώσεις του τις οποίες επικαλέστηκε

η συριακή κρατική τηλεόραση, «θα αιφνιδιάσει τους επιτιθέμενους όπως τους αιφνιδίασε κατά τον [αραβοϊσραηλινό] πόλεμο του Οκτωβρίου [του 1973] και θα γίνει ο τάφος των επιτιθέμενων».

Όπως πρόσθεσε, «οι αποικιοκρατικές τους απειλές δεν θα μας τρομοκρατήσουν λόγω της βούλησης και της αποφασιστικότητας του συριακού λαού, ο οποίος δεν δέχεται να ταπεινωθεί».

Ο αλ Χάλκι επανέλαβε την θέση του συριακού καθεστώτος από τότε που κατηγορήθηκε για την επίθεση της 21ης Αυγούστου με χημικά όπλα, ότι οι δυτικές χώρες, «με επικεφαλής τις ΗΠΑ», ψεύδονται αποδίδοντας την επίθεση στις συριακές αρχές, το οποίο θα τους προσφέρει το πρόσχημα για ένα πλήγμα.

Από την πλευρά του πάντως, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φάισαλ Μέκνταντ κατηγόρησε τη Δύση ότι ενθάρρυνε σε πολλές περιπτώσεις τους αντάρτες να χρησιμοποιήσουν το νευροτοξικό αέριο σαρίν.

Οι τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως παγίως αποκαλούνται οι αντάρτες από το συριακό καθεστώς, «χρησιμοποίησαν αέριο σαρίν σε πολλές περιοχές της χώρας με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας».

Ζήτησε δε «να σταματήσει αυτή η ενθάρρυνση των δυτικών χωρών γιατί, αν υπερασπίζονται τους τρομοκράτες και υιοθετούν τις θέσεις τους, οι ομάδες αυτές θα στρέψουν αργότερα τα χημικά όπλα εναντίον των λαών της Ευρώπης».

Εν τω μεταξύ, οι συριακές δυνάμεις φαίνεται ότι απομάκρυναν το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού τους από τα αρχηγεία των επιτελείων του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας στο κέντρο της Δαμασκού, εν αναμονή πιθανών πληγμάτων από την Δύση, σύμφωνα με κατοίκους και πηγές της αντιπολίτευσης.

Οι συριακές αρχές δεν έκαναν σχόλια πάνω στις στρατιωτικές κινήσεις, ενώ δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθούν από εκπρόσωπο του στρατού.

Τις δικές τους προετοιμασίες για μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση κάνουν και οι κάτοικοι της Δαμασκού, ενώ άλλοι αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο, μακριά από πιθανούς στρατιωτικούς στόχους.

Keywords
Τυχαία Θέματα