Η μέρα που έφυγε ο Σπανούδης...

11:11 24/4/2014 - Πηγή: AEK365

Σαν σήμερα έφυγε από την ζωή το 1941 ο σπουδαίος Ελληνας πατριώτης Κωνσταντίνος Σπανούδης που υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ. Ο Σπανούδης λίγα χρόνια πριν την έλευσή του στην Ελλάδα συνδέθηκε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο συμμετέχοντας στο κίνημα της Εθνικής Αμύνης. Μετά το 1922, φεύγοντας από την Πόλη κυνηγημένος ως ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς των

Τούρκων συμμετείχε στα διοικητικά της «Ένωσης» και δραστηριοποιήθηκε πάλι στον χώρο του Τύπου εκδίδοντας την ημερήσια εφημερίδα «Εθνικός Αγών».
Όπως προαναφέραμε ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΑΕΚ και ήταν φυσικά «παρών» στο πατάρι του μαγαζιού αθλητικών ειδών των Αιμίλιου Ιωνά και Κωνσταντίνου Δημόπουλου που βρισκόταν στην τότε στοά Λουξ της οδού Βερανζέρου, όπου έπεσε στις 13 Απριλίου του 1924 η ιδέα της δημιουργίας της ΑΕΚ.
Έγινε ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία του «κιτρινόμαυρου» συλλόγου, ασκώντας τα καθήκοντά του από το 1924, έως το 1932. Συνέδεσε το όνομά του με ένα τεράστιο επίτευγμα. Συγκεκριμένα το 1929 χάρη στις εξαιρετικές σχέσεις που είχε με τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο πέτυχε την εκχώρηση της έκτασης στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου μέχρι το 2003 βρισκόταν το γήπεδο της ΑΕΚ. Πρόλαβε επίσης να ζήσει και τις πρώτες αγωνιστικές επιτυχίες της ΑΕΚ καθώς την περίοδο 1931 - 1932 ο «δικέφαλος» κατέκτησε το πρώτο τρόπαιο της ιστορίας του κατακτώντας το Κύπελλο Ελλάδας επικρατώντας στον τελικό του Άρη με 5-3.
Εκείνη την εποχή στις τάξεις της ΑΕΚ βρίσκοντας τεράστιες μορφές του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως οι Νεγρεπόντης, Μαρόπουλος, Δελαβίνιας, Ρίμπας, Σκλαβούνος, Μανέττας, Τζανετής, Μάγειρας, Χατζησταυρίδης και αρκετούς άλλους.
Ο Σπανούδης ήταν αφοσιωμένος φίλος του Ελευθερίου Βενιζέλου και στάθηκε στο πλευρό του δημοσιογραφικά και πολιτικά. Μάλιστα πολιτεύτηκε με το Κόμμα των Φιλελεύθερων και στις εκλογέςτης 25ης Σεπτεμβρίου του 1932, εκλέχτηκε και βουλευτής, γεγονός που σήμανε και την αποχώρησή του από τη διοίκηση της ΑΕΚ.
Αυτό βεβαίως δεν τον εμπόδισε να παρακολουθεί τους αγώνες της αγαπημένης του ομάδας και να πανηγυρίσει το πρώτο νταμπλ ελληνικής ομάδας στην Ελλάδα το 1939 καθώς και το πρωτάθλημα του 1940. Ωστόσο ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος έκοψε άδοξα την ξέφρενη πορεία εκείνης της ομάδας και όχι μόνο...
Ένα χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα στις 24 Απριλίου του 1941, ο Κωνσταντίνοςς Σπανούδης άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 70 ετών, λίγες μέρες πριν οι Γερμανοί καταλάβουν την Αθήνα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής ο εκ των ιδρυτών της ΑΕΚ ακούστηκε να λέει «δεν θα το αντέξω αυτό». Και δεν το άντεξε. Όμως το όνομά του θα παραμείνει αθάνατο, διότι έκανε σε εκατομμύρια ανθρώπους ένα τεράστιο «δώρο». Την ΑΕΚ!

Εξέχουσα προσωπικότητα

Ο Κωνσταντίνος Σπανούδης γεννήθηκε στο Φανάρι το 1871. Ήταν απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής και πτυχιούχος των Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης στη Γαλλία και της Βυζαντινής Τέχνης της Ραβέννας και Σιέννας στην Ιταλία.
Μετά το τέλος των σπουδών του και συγκεκριμένα το 1904 επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, όπου εξέδωσε την εφημερίδα «Πρόοδος» μέσω των στηλών της οποίας έκανε αγώνα εναντίον των Νεότουρκων, ενώ συμμετείχε και στις δραστηριότητες της Ελληνικής Πολιτικής Οργανώσεως Κωνσταντινουπόλεως. Ωστόσο η αιχμηρή -μα πάνω από όλα εθνική- αρθρογραφία του, του στοίχισε διώξεις και δύο απελάσεις.
Το 1910 παντρεύτηκε τη διακεκριμένη μουσικοκριτικό και λόγια Σοφία Ιωαννίδη (1880-1952), στην οποία οι Μανώλης Καλομοίρης και Δημήτρης Μητρόπουλος απέδωσαν το προσωνύμιο «μάνα της ελληνικής μουσικής». Το ζεύγος απέκτησε μία κόρη, την Αθηνά Σπανούδη (1921-1998), η οποία ήταν επί μία 35ετία ραδιοφωνική παραγωγός στην ΕΡΤ (και ήταν ίσως η πρώτη που έβαλε τους Έλληνες στον μαγικό κόσμο της κλασικής μουσικής).
Εργάσθηκε για την ολοκλήρωση των δικαίων του Ελληνισμού ως πρόεδρος της «Κεντρικής Επιτροπής των Αλύτρωτων Ελλήνων», κατά τη σύναψη της συνθήκης των Βερσαλλιών (28 Ιουνίου 1919).

Πηγή: Livesport.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα