Η Εκκλησία συστήνει εταιρεία για την εκμετάλλευση των ακινήτων της

22:07 29/7/2013 - Πηγή: AEK365

Ανώνυμο εταιρεία με σκοπό την εκμετάλλευση και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής ακίνητης περιουσίας συστήνει η Εκκλησία της Ελλάδος σε συνεργασία με το Ελληνικό Δημόσιο. Οι δύο πλευρές θα μοιράζονται τα έσοδα.

Η τροπολογία που περιλαμβάνει το σχετικό θέμα προβλέπει η ίδρυση ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας Α.Ε.» (ΕΑΕΑΠ), μοναδικοί μέτοχοι της οποίας θα είναι το Ελληνικό Δημόσιο και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Το Δ.Σ. της εταιρείας θα είναι πενταμελές και θα ορίζεται με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων για θητεία πέντε ετών. Σε αυτό θα συμμετέχουν ένα μέλος υποδεικνύεται από το υπουργείο Οικονομικών, ένα από το υπουργείο Παιδείας και τα υπόλοιπα τρία από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΕΑΠ θα προέρχονται πάντα από τα τρία μέλη του Δ.Σ. που θα υποδεικνύει η Εκκλησία.

Οι βασικοί τρόποι εκμετάλλευσης των ακινήτων της Εκκλησίας θα είναι η εκμίσθωση και η παραχώρηση, ολιγόχρονη ή μακροχρόνια, της χρήσης ή της εκμετάλλευσής τους σε τρίτους. Αντιθέτως, απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ακινήτων μέσω της μεταβίβασης εμπράγματων δικαιωμάτων επ' αυτών, όπως για παράδειγμα είναι η κυριότητα.

Τα έσοδα από την εκμετάλλευση θα αποδίδονται κατά το ήμισυ στο Ελληνικό Δημόσιο και τα υπόλοιπο ποσοστό την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Εκτιμάται ότι μόνο τα αποθεματικά της Κεντρικής Οικονομικής Υπηρεσίας ανέρχονται σε περισσότερα από 45 εκατομμύρια ευρώ. Τα δεσμευμένα ακίνητα της Εκκλησίας ανέρχονται σε περισσότερα από 123 και βρίσκονται κυρίως στην Αττική.

Keywords
Τυχαία Θέματα