Η ακτινογραφία του ρόστερ…

13:14 18/7/2014 - Πηγή: AEK365

Αξιότιμοι ασθενείς, καλημέρα σας.

Ξεκίνησε λοιπόν την Πέμπτη η νέα σεζόν, η δεύτερη και τελευταία μακριά από την πρώτη Εθνική και τους φυσικούς μας αντιπάλους. Μια σεζόν που αναμένεται να είναι κάπως πιο ενδιαφέρουσα από την περυσινή, μιας και (εκτός των άλλων) αναμένεται να αντιμετωπίσουμε και ομάδες Α' Εθνικής, για το θεσμό του Κυπέλλου. Με αυτό το δεδομένο καταλαβαίνει κανείς πως η ΑΕΚ έπρεπε να κινηθεί για να γεμίσει το ρόστερ της με ποιότητα και ποσότητα

που θα επαρκούν όχι μόνο για να πάρει άνετα την άνοδο στην Α' Εθνική, αλλά και για να σταθεί ανταγωνιστικά απέναντι σε ομάδες της πρώτης κατηγορίας, που θα πρέπει του χρόνου να τις (ξανα)νικάει χωρίς συζήτηση. Αυτό τουλάχιστον υπονοεί το σύνθημα «Ερχόμαστε» με το οποίο πορευόμαστε από πέρυσι. Ας δούμε λοιπόν πού βρισκόμαστε με το ρόστερ, τι καταφέραμε στις μεταγραφές, και τι δεν καταφέραμε (ακόμα).

Στη θέση του τερματοφύλακα αποφασίστηκε να δοθεί η ευκαιρία στον Ανέστη. Έναν τερματοφύλακα που έκανε μερικές εντυπωσιακές εμφανίσεις πέρυσι στον Πανιώνιο, έστω κι αν δεν πήρε όλη τη σεζόν στα χέρια του. Η λογική λέει πως ο Ανέστης θα βρίσκεται μόνιμα κάτω από τα γκολπόστ - άλλωστε μόνο έτσι μπορεί να εξελιχθεί πραγματικά ένας τερματοφύλακας, και όχι με περιστασιακές εμφανίσεις. Ακόμα κι αν ερχόταν ένας πιο έμπειρος κήπερ (πχ ο Σηφάκης για τον οποίον είχαν ακουστεί διάφορες φήμες) θα έπρεπε ως βασικός να αγωνίζεται μόνιμα ένας εκ των δύο. Παράλληλα έχουν μείνει στην ομάδα οι Βούρας - Καραγκιολίδης, φαντάζομαι όμως πως τουλάχιστον ο ένας εκ των δύο δε θα χωρέσει στο τελικό σχέδιο του Δέλλα, ενώ ο άλλος θα μείνει ως αναπληρωματικός.

Στα ακραία μπακ είχαμε δύο σημαντικές αφίξεις στην εντεκάδα. Από τη δεξιά πλευρά θα αγωνίζεται ο Μπακάκης, ο καλύτερος νέος Έλληνας μπακ, ένα πραγματικό τρένο που ανεβοκατεβαίνει την πλευρά με εντυπωσιακές επιταχύνσεις. Βοηθητικά στη θέση υπάρχει ο Νίκος Γεωργέας αλλά και ο Λαμπρόπουλος που πέρυσι έπαιξε τα περισσότερα ματς στον Πανιώνιο ως δεξί μπακ. Από την άλλη πλευρά, στα αριστερά, είχαμε μία μεταγραφική έκπληξη. Η παραμονή του ελπιδοφόρου και επιθετικογενή Πεταυράκη δημιουργούσε την εντύπωση ότι η ΑΕΚ θα σκόπευε να τον «συμπληρώσει» με έναν πιο έμπειρο και πιο ικανό στα αμυντικά του καθήκοντα αριστερό μπακ. Αντίθετα επελέγη ο Σοϊλέδης που είναι επίσης στοίχημα για το μέλλον και (ακόμα περισσότερο) επιθετικογενής. Θα δούμε αν η ΑΕΚ θα πληρώσει την επιλογή να ξεκινήσει τη χρονιά με δύο φουλ επιθετικά αριστερά μπακ - βέβαια αυτό δείχνει και τη φετινή φιλοσοφία της ομάδας που θα είναι άκρως επιθετική.

Στα στόπερ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα: υπάρχουν τρεις παίχτες που πέρυσι έκαναν γεμάτη και καλή σεζόν στη Σούπερ Λήγκ, οι Λαμπρόπουλος - Κολοβέτσιος - Σαρρής. Αυτοί θα έχουν το προβάδισμα και θα μοιραστούν τις θέσεις, βέβαια και οι νεαροί Σβάρνας και Τζανετόπουλος έχουν δείξει καλά στοιχεία και πρέπει σταδιακά να πάρουν τις ευκαιρίες τους.

Στα κεντρικά χαφ εντοπίζω μία από τις ελλείψεις του ρόστερ: δε μιλάω για τη θέση του δημιουργικού χαφ, όπου υπάρχουν οι Κορδέρο - Ανάκογου, αλλά για τη θέση του ανασταλτικού, στην οποία βρίσκουμε τους Ρόβα και Φαγέ. Πόσο σίγουρος μπορεί να είναι κανείς για τον Ρόβα, που δεν μπόρεσε να κάνει τη διαφορά ούτε καν στη Γ' Εθνική, και για τον Φαγέ, που δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ σε υψηλό επίπεδο και με βαριά φανέλα; Eπειδή μιλάμε για την πιο νευραλγική θέση του γηπέδου, πιστεύω ότι θα ήταν χρήσιμη η περαιτέρω ενίσχυση με έναν ικανό και έμπειρο παίχτη. Να προσθέσω για τον Ανάκογλου ότι είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία της καριέρας του για να πείσει ως παίχτης της ΑΕΚ: αν δεν τον κάνει στη Β' Εθνική, δε θα το κάνει ποτέ.

Για τις θέσεις των μεσοεπιθετικών υπάρχουν ως τώρα οι Πλατέλλας, Αραβίδης, Μάνταλος, Ζόριτς, Ντούνης και Γροντής. Ο Πλατέλλας εξαργυρώνει την πολύ καλή σεζόν που έκανε πέρυσι - αν συνεχίσει έτσι και στη Β Εθνική δύσκολα θα χάσει τη θέση του βασικού. Ο Αραβίδης και ο Μάνταλος επίσης προέρχονται από γεμάτες και καλές χρονιές, σε υψηλότερο επίπεδο: λογικά θα είχαν προβάδισμα μαζί με τον Πλατέλλα για την εντεκάδα, αν η σεζόν άρχιζε αύριο. Ο Ντούνης έδειξε καλά στοιχεία πέρυσι στον Πανιώνιο και αναμένουμε να σταθεροποιηθεί σε υψηλό επίπεδο απόδοσης, ενώ ο Ζόριτς παρουσιάζεται ως μεγάλο ταλέντο αλλά θα πρέπει να το αποδείξει και μέσα στο γήπεδο. Τέλος, ο Γροντής δεν κατάφερε να αρπάξει πέρυσι όλες τις ευκαιρίες που του δόθηκαν: φέτος φοβάμαι του αναλογούν πολύ λιγότερες, και ίσως θα ήταν καλύτερο να πάει κάπου δανεικός όπως οι Αργυρίου, Τσεβάς για να πάρει αγωνιστικά λεπτά. Ειδικά αν, όπως ακούγεται, υπάρξει κι άλλη μεταγραφή σε αυτή τη θέση. Εύχομαι ειλικρινά αυτή να αφορά τον Μασούντ, έναν παίχτη που μπορεί πραγματικά να φέρει κόσμο στο γήπεδο.

Τέλος για τη θέση του σέντερ φορ υπολογίζονται οι δύο περυσινοί, ο Ντακόλ και ο Μπρέσεβιτς, όταν μπορέσουν να ξεπεράσουν τα χειρουργεία στα οποία υποβλήθηκαν και να επιστρέψουν σε φουλ ρυθμούς (λογικά αυτό θα συμβεί νωρίτερα για τον Βραζιλιάνο). Ωστόσο πιστεύω ότι και σε αυτή τη θέση, όπως στο αμυντικό χαφ και στο αριστερό εξτρέμ, υπάρχει χώρος για βελτίωση και προσθήκη ποιότητας με μεταγραφή. Κι αφού ο Τζιμπούρ δεν πείθει τον Δημήτρη Μελισσανίδη ότι θα μπορέσει να πειθαρχήσει στον ατίθασο χαρακτήρα του, ας βρεθεί άλλος ικανός και έμπειρος γκολτζής. Δόξα τω Θεώ, υπάρχουν αρκετοί που να πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει η ΑΕΚ.


Καλή χρονιά να έχουμε, λοιπόν. Το ρόστερ είναι ήδη αρκετά γεμάτο και πιστεύω ότι με τρεις καλές κινήσεις ακόμα θα ήταν υπερπλήρες ποσοτικά και ποιοτικά. Θα δούμε αν και σε πόσες ακόμα μεταγραφές θα προχωρήσει η ομάδα. Καλή δουλειά στον Δέλλα και τους παίχτες του!

Αυτά για σήμερα. Και να θυμάστε: δεν ξενερώνουμε ποτέ!

Ο Ψαράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα