«Η NSA ξέρει τι ψάχνεις σε Google και Yahoo»

10:41 31/10/2013 - Πηγή: AEK365

Η αμερικανική εφημερίδα Washington Post αποκαλύπτει ότι η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας (NSA) έκανε, και πιθανότατα κάνει ακόμα, συστηματική ψηφιακή εισβολή στα κέντρα δεδομένων των ιστοσελίδων Yahoo και Google ανα τον κόσμο. Σύμφωνα με ένα άκρως απόρρητο έγγραφο με ημερομηνία 9 Ιανουαριου 2013 που επικαλείται η εφημερίδα από τα έγγραφα που φέρνει στο φως

ο πρώην αναλυτής της CIA, Εντουαρντ Σνόουντεν, «κατά τις προηγούμενες τριάντα ημέρες» (δηλαδή στο διάστημα από 9 Δεκεμβρίου 2012 έως 9 Ιανουαρίου 2013) η NSA αντέγραψε και έστειλε 181.280.466 αρχεία στους υπολογιστές της στα κεντρικά της αρχηγεία στο Φορτ Μιντ της Ουάσινγκτον.
Τα αρχεία αυτά, που προέρχονταν από την εισβολή στα κέντρα δεδομένων των ιστοσελίδων Yahoo και Google, περιείχαν e-mail, συζητήσεις στο ιντερνετ, γραπτά κείμενα, ηχητικά αποσπάσματα, αλλά και ολόκληρα βίντεο.
Εδώ, εκτός από τον Αμερικανό μπαίνει στο βρώμικο παιχνίδι και ο Βρετανός Μεγάλος Αδελφός. Το «εργαλείο» διαμέσου του οποίου η NSA αποσπούσε τα αρχεία αυτά είναι το πρόγραμμα MUSCULAR, το οποίο λειτουργεί από κοινού με την Βρετανική Υπηρεσία Πληροφοριών (GCHQ). Το πρόγραμμα αυτό ειναι διαφορετικό σε σχέση με το αντίστοιχο που είχαν εκπονήσει και πάλι από κοινού η NSA και η GCHQ με την κωδική ονομασία PRISM, όπου είχαν καταφέρει να «σπάσουν» την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την κωδικοποίηση «ασφαλών» (υποτίθεται ) διαδικτυακών υπηρεσιών, όπως οι ιντερνετικές τραπεζικές συναλλαγές, τα ιατρικά αρχεία και οι υπηρεσίες e-mail που χρησιμοποιούνται ευρέως από δημοφιλείς εταιρείες του χώρου του διαδικτύου, όπως (και πάλι) η Google, η Yahoo και το Facebook.
Τόσο ο Λευκός Οίκος, όσο και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αρνήθηκαν να σχολιάσουν την αποκάλυψη της Post, ενώ η Google σε ανακοίνωση της αναφέρει πως «δεν γνωρίζουμε για τις κυβερνητικές αυτές δραστηριότητες, αλλά μας απασχολούν εξαιρετικά αυτοί οι ισχυρισμοί της εφημερίδας».
«Ακολουθούμε αυστηρούς κανόνες προστασίας των δεδομένων μας και δεν έχουμε δώσει καμία απολύτως πρόσβαση στα κέντρα δεδομένων μας στην NSA ή σε καμία άλλη κυβερνητική υπηρεσία», ήταν η σύντομη δήλωση εκπροσώπου Τύπου της Yahoo.

Πηγή: tovima.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα