Έβαλε τις βάσεις, έτσι θα εκτοξευτεί

19:19 21/8/2014 - Πηγή: AEK365

Άλλο ένα βασικό στάδιο προετοιμασίας έλαβε τέλος για την ΑΕΚ. Υπάρχει ακόμη βέβαια χρόνος για βελτίωση μέχρι τις επίσημες υποχρεώσεις. Στόχος όπως είπε ο Τραϊανός Δέλλας είναι η ομάδα να είναι πανέτοιμη στην έναρξη του πρωταθλήματος, σε πέντε εβδομάδες δηλαδή, ωστόσο εννοείται πως το εμπόδιο του Φωκικού στο Κύπελλο πρέπει και θα ξεπεραστεί εύκολα...

Η αλήθεια είναι πως 12 μέρες κοντά στην ομάδα δεν είναι αρκετές. Όμως κάποια συμπεράσματα βγαίνουν, όταν μάλιστα βρίσκεσαι τόσο δίπλα της πρωί και απόγευμα. Ειδικά, μάλιστα, σε αυτή

την προετοιμασία που όλα λειτούργησαν άψογα, χωρίς εντάσεις και εκπλήξεις δείχνουν κάποια πράγματα για το μέλλον... Το μέλλον, λοιπόν, της ΑΕΚ θα είναι ιδανικό, εφόσον κυλήσουν όλα τόσο ιδανικά. Πρόκειται για μία ομάδα του προπονητή, για παίκτες με δίψα για δουλειά, μεράκι, θέληση και όρεξη, που έχουν και αρκετές παραστάσεις για να αφομοιώνουν τα «θέλω» του «αρχηγού» τους.

Δεν θα μπω στη διαδικασία να ψάξω και να γράψω τον... Mvp της προετοιμασίας. Είναι ουτοπικό θαρρώ να πρέπει να βγει ντε και καλά ο καλύτερος της... προετοιμασίας. Το θέμα είναι τι θα γίνει μέσα στη σεζόν. Είναι μακρύς ο δρόμος φέτος. Είναι πολλά τα ματς πρωταθλήματος και Κυπέλλου και εκεί πρέπει να βγει όχι ένας, αλλά τουλάχιστον 7-8 Mvp! Εφόσον, μέσα απ' αυτό το ρόστερ ξεχωρίσουν 7-8 παίκτες κάνοντας τη διαφορά, θα παρασύρουν και τους υπόλοιπους και η ομάδα θα κάνει μία εξαιρετική σεζόν.

Το ερώτημα είναι: Υπάρχουν τόσοι παίκτες, σε αυτό το ρόστερ, να πάρουν την ΑΕΚ από το χεράκι και την οδηγήσουν μπροστά; Θεωρώ πως ναι! Ξεκινάμε από την άμυνα: Κολοβέτσιος - Λαμπρόπουλος και βάζω και τον Μπακάκη μέσα βγάζουν σιγουριά. Από πίσω έρχεται και ο Σαρρής που θέλει ακόμη δουλειά, ενώ περιμένω να δω με λαχτάρα διάρκεια και φέτος στο παιχνίδι του Πεταυράκη, αλλά κάποια στιγμή και τον Σοϊλέδη.

Πάμε στο κέντρο: Κορδέρο και Ανάκογλου δείχνουν τούτη τη στιγμή σε καλή κατάσταση και κάνουν τα πάντα. Είναι δεδομένο όμως πως η ΑΕΚ δεν μπορεί να στηριχθεί όλη τη σεζόν μόνο σε δύο αμυντικά χαφ. Επιβάλλεται να... ηρεμήσει και να ανέβει ο Ρόβας, αλλά και να μπει στο κλίμα και ο Φαγιέ, ο οποίος προς το παρόν δείχνει πως θέλει πάρα πολλή δουλειά. Όλα αυτά αν δεν αποκτηθεί κι άλλος αμυντικός χαφ που να κάνει τη διαφορά - αν και θα δούμε και τον Μάνταλο σε αυτή τη θέση σε κάποια ματς μέσα στη χρονιά.

Μέχρι τώρα δύο στόπερ και άλλα δύο αμυντικά χαφ μπορούν να τραβήξουν την ομάδα. Συνεχίζουμε... Αριστερά ο Μπαρμπόσα και ως 10άρι ο Μάνταλος. Άλλοι δύο, σύνολο έξι. Παίκτες με εξαιρετική ποιότητα που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, να αλλάξουν το ρυθμό ενός αγώνα και να δώσουν ώθηση και νίκες με μία προσωπική τους ενέργεια. Αυτοί οι έξι είμαι σίγουρος πως θα πάρουν την ομάδα πάνω τους και θα είναι ο «κορμός» του Δέλλα. Από εκεί και πέρα έχουμε τον Αραβίδη και τον Πλατέλλα. Δυναμικοί και οι δύο, θέλω να πιστεύω πως δεν θα δούμε σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή τους, όταν «φρεσκαριστούν». Τι θέλει η ΑΕΚ, ακόμη; Έναν φορ να κάνει τη διαφορά. Έναν επιθετικό στυλ... Μρτζα, για παράδειγμα. Να κινείται στο «κουτί», να πιέζει και να κάνει γκολ τις πολλές φάσεις που δημιουργούνται. Όλοι αυτοί μπορούν να παρασύρουν και τους υπόλοιπους και να δούμε σπουδαία πράγματα από την ομάδα του Δέλλα.

Και πάμε και στον προπονητή: Έκανε εξαιρετική δουλειά στο Πήλιο, τόσο σε θέμα ψυχολογίας με τους ποδοσφαιριστές, όσο και τακτικά. Έδωσε έμφαση στην πίεση και τη σωστή κυκλοφορία και τώρα στην Αθήνα, θα δουλέψει πιο ποιοτικά, με λιγότερες ασκήσεις φυσικής κατάστασης προκειμένου να αρχίσει να φρεσκάρει τους ποδοσφαιριστές, για να τελειοποιήσει αυτό το (εξαιρετικό) που έχει στο μυαλό του.

Τι πρέπει να προσέξει ο Δέλλας; Μέσα στη χρονιά να μην παρασυρθούν οι παίκτες και δουν ή νιώσουν πως είναι... εύκολα τα πράγματα. Μέχρι στιγμής δείχνουν μία αξιοζήλευτη σοβαρότητα σε όλα τα ματς, ανεξαρτήτου αντιπάλου και τέλειο να συνεχίσουν να λειτουργούν, να σκέφτονται και να αντιδρούν έτσι.

Τι μου έκανε εντύπωση από τον Δέλλα αυτές τις 12 μέρες στο Πήλιο; Ο τρόπος με τον οποίο θέλει να δουλεύουν οι παίκτες του από τη μία και από την άλλη η σχέση που έχει μαζί τους.

Δίνω δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα: Δεν υπάρχει άσκηση (είτε κυκλοφορίας, είτε τακτικής) που να μη δίνει το ερέθισμα της νίκης στους παίκτες τους. Σε μία άσκηση κυκλοφορίας λοιπόν, η κάθε ομάδα που άλλαζε 15 πάσες θα έβαζε και ένα... γκολ. Ο προπονητής ζητούσε από τους παίκτες όση ώρα έτρεχαν, προσπαθώντας να κυκλοφορήσουν σωστά τη μπάλα να μετρούν και τις πάσες. Δύο σε ένα. Και σωστή άσκηση απαιτούσε και συγκέντρωση μετρώντας σωστά. Όσοι νομίζετε ότι είναι εύκολο, κάνετε λάθος... Θέλει το μυαλό και το κορμί να είναι εκεί! Λίγο να... πετάξει το μυαλό θα γίνει λάθος το μέτρημα. Λίγο να... φύγει το κορμί έγινε λάθος η άσκηση και χάθηκε η μπάλα.

Το δεύτερο παράδειγμα είναι η σχέση του Δέλλα με τους παίκτες. Φίλος όταν πρέπει (μετά την προπόνηση), μερικές στιγμές επιτρέπει την πλάκα εν ώρα προγράμματος, αλλά όταν φωνάξει και απαιτήσει κάτι όλοι τότε... σιωπή. Όταν ο Κορδέρο, ένα πρωινό, μεταξύ σοβαρού κι αστείου ζητούσε... εξηγήσεις από τον γυμναστή Παναγιώτη Βούλγαρη, γιατί το δικό του γκρουπ έτρεξε ένα γύρο παραπάνω, μέσα στο... χαβαλέ μπήκαν και 2-3 ακόμη παίκτες. Και ο χαβαλές κράτησε 3-4 λεπτά. Ο Δέλλας φώναξε: «Πολύ δε το συζητάμε; Πολύ δε το συζητάμε;». Σιωπή! Δεν ακούστηκε ξανά κιχ σε όλη την προπόνηση.

Όλα αυτά δείχνουν σοβαρότητα, πειθαρχεία, ένα οικογενειακό κλίμα στην ΑΕΚ. Σε συνδυασμό με τη δουλειά (που γίνεται), τη σωστή διοίκηση (που υπάρχει) και την στήριξη του κόσμου (πρέπει και είναι δεδομένη), μπορούν όλα αυτά να γίνουν μία... γροθιά που θα ισοπεδώσει μια για πάντα το παρελθόν και θα εκτοξεύσει ξανά το σύλλογο. ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ΑΕΚ ακόμη δεν έχει καταφέρει ΤΙΠΟΤΑ! Έχει βάλει τις βάσεις για κάτι πολύ μεγάλο, για κάτι πολύ δυνατό, αλλά είναι ακόμη στην αρχή της. Χαίρομαι, όμως διότι η ταπεινότητα είναι ένα στοιχείο που ξεχωρίζει σε πολύ κόσμο μέσα στα αποδυτήρια. Μα κυρίως: σε αυτόν τον ψηλό τύπο με τη μπλε φόρμα στη φωτογραφία...

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο site coppa.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα