Επιστρέφει για τα «ανοιχτά μέτωπα» η τρόικα

13:32 24/2/2013 - Πηγή: AEK365

Με πολλά ανοιχτά μέτωπα που πρέπει να κλείσουν, επιστρέφουν τη Δευτέρα στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένονται την 1η Μαρτίου.

Τα κλιμάκια της τριμερούς επιστρέφουν προκείμενου να ανοίξει η συζήτηση με την κυβέρνηση για τις αποκρατικοποιήσεις, την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, τις απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά και τις

διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στους κλάδους ηλεκτρικής ενέργειας, Δικαιοσύνης και θαλάσσιων μεταφορών.

Πηγή προβληματισμού για την κυβέρνηση αποτελεί η υστέρηση των εσόδων, καθώς εδραιώνεται η εκτίμηση οτι η απώλεια δεν είναι συγκυριακή, αλλά ενδέχεται να οδηγήσει τον κρατικό προϋπολογισμό σε σημαντικές αποκλίσεις κατά τους επόμενους μήνες.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι συνθήκη πολιτικής επιβίωσης για την κυβέρνηση το υπουργείο Οικονομικών να δείξει απτά αποτελέσματα στη φοροδιαφυγή, να δείξει ότι μπορεί να συλλαμβάνει την μεγάλη φοροδιαφυγή.
Στα σχέδια του ΥΠΟΙΚ είναι η φορολόγηση πολιτών που φέρονται να έχουν βγάλει μαύρο χρήμα στο εξωτερικό, η σύγκριση πραγματικών δαπανών και εσόδων για να διαπιστωθούν τα πραγματικά εισοδήματα όλων των φορολογούμενων, το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών φοροφυγάδων και ο εντοπισμός ανασφάλιστων ΙΧ για να πληρωθούν οι αναλογούντες φόροι και τέλη.

Η τριμερής πιέζει ασφυκτικά και για τη μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο. Εφέτος πρέπει να τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι, εκ των οποίων οι μισοί εντός του πρώτου εξαμήνου.
Στο φορολογικό, η περίφημη αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και η αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού αλλά και σειρά άλλων μέτρων θα τεθούν στην ατζέντα. Η υστέρηση στα έσοδα, λόγω της κάθετης πτώσης στην κατανάλωση και της εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, προβληματίζει την τρικομματική κυβέρνηση.

Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, ο Απρίλιος θεωρείται μήνας καθοριστικής σημασίας, καθώς υποβάλλονται δεσμευτικές προσφορές για ΔΕΠΑ και ΟΠΑΠ, από τις οποίες θα κριθεί εάν επιτυγχάνεται ο εφετινός εισπρακτικός στόχος των 2,5 δισ. ευρώ.

Πηγή: SKAI

Keywords
Τυχαία Θέματα