Επέβαλλαν πρόστιμο σε εθελοντικό φροντιστήριο!

23:03 12/3/2014 - Πηγή: AEK365

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο Διαδίκτυο το πρόστιμο των 70.000 ευρώ που επιβλήθηκε για φορολογικούς λόγους στο εθελοντικό σχολείο διδασκαλίας «Οδυσσέας».

Σε ανακοίνωσή του το σχολείο αναφέρει: «Ο "Οδυσσέας", το παλιότερο και μεγαλύτερο εθελοντικό σχολείο διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες, πρόσφυγες και παλιννοστούντες, αναπόσπαστο και ενεργό κομμάτι του εκπαιδευτικού και αντιρατσιστικού κινήματος την τελευταία δεκαπενταετία, βρίσκεται αντιμέτωπος με το μακρύ χέρι του κράτους, ενός κράτους που βλέπει όλο και πιο εχθρικά κάθε προσπάθεια έμπρακτης αλληλεγγύης και

αυτοοργάνωσης».

«Σήμερα ο "Οδυσσέας" απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα μεταναστών, παλιννοστούντων και προσφύγων με διαφορετικό κοινωνικό, οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο. Στις ομάδες αυτές η οικονομική κρίση έχει προσθέσει πια και ντόπιους Έλληνες που επιθυμούν να ανανεώσουν τις γνώσεις τους σε κάποια ξένη γλώσσα ή να μάθουν μια νέα (είναι χαρακτηριστικό ότι το 1/3 περίπου των μαθητών φέτος είναι Έλληνες). Η κρίση όμως έχει δυσχεράνει ακόμη πιο πολύ και την πάντα δύσκολη χρηματοδότηση του "Οδυσσέα", η οποία βασίζεται στις εισφορές μελών, φίλων και συλλογικοτήτων, και όχι σε παχυλές κρατικές ή ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις. Αυτό το γεγονός όμως δεν απέτρεψε, μετά από έλεγχο της Εφορίας το 2012, την επιβολή εις βάρος του κυριολεκτικά εξοντωτικών προστίμων για καθαρά τυπικές και γραφειοκρατικές φορολογικές παραβάσεις, χωρίς να χρωστάει πουθενά και δίχως να υπάρχει η παραμικρή υποψία κερδοσκοπίας» αναφέρει το σχολείο.

Ο πρόεδρος του Οδυσσέα, εκπαιδευτικός Αντώνης Γαζάκης δήλωσε πριν από μερικούς μήνες στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Διαπιστώθηκε ένα λογιστικό άνοιγμα ανάμεσα στα έσοδα και τα έξοδα της τάξης των 37.000 ευρώ. Τα έξοδα είναι όλα καταχωρημένα, αλλά επειδή για τα έσοδα χρησιμοποιούμε αθεώρητες αποδείξεις σε διάφορες εκδηλώσεις ή δωρεές, δείξαμε μια ασυνέπεια και ως ένα βαθμό ολιγωρία, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουμε τώρα αυτή την ψαλίδα».

«Ωστόσο, αν και στο πόρισμα των ελεγκτών δεν διαπιστώνεται κερδοσκοπία ή καιροσκοπική δραστηριότητα, εντούτοις μας αντιμετωπίζουν ως εμπορική επιχείρηση και μας καταλογίζουν πρόστιμο, περίπου 74.000 ευρώ για το οποίο ήδη προχωρήσαμε σε ρύθμιση» πρόσθεσε.

Σάλος ξέσπασε στο Twitter, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Παπαδημούλης, έγραψε στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ότι το κόμμα θα φέρει σύντομα το θέμα και στη Βουλή.

Το σχολείο επιδιώκει την ακύρωση του προστίμου και σε περίπτωση που αυτό δεν καθίσταται δυνατό, την αποπληρωμή του σε δόσεις και έχει ξεκινήσει συλλογή υπογραφών.

Keywords
Τυχαία Θέματα