«Έλα να γίνεις ‘αθάνατος’»

15:56 4/5/2013 - Πηγή: AEK365


Ο Δημήτρης Μελισσανίδης λειτουργεί και συμπεριφέρεται όλο αυτό το διάστημα που ασχολείται «ζεστά» με το πρότζεκτ της Νέας Φιλαδέλφειας σαν να έχει ήδη... χτίσει το γήπεδο. Ή, για να το θέσω πιο...προσγειωμένα, σαν να έχει «κλειδώσει» όλες τις οικονομικές και νομικές παραμέτρους του σχεδίου του και να έχει ήδη ρίξει τα μπετά στο ρημαγμένο οικόπεδο όπου μέχρι πριν από μια δεκαετία στεκόταν το στάδιο «Νίκος Γκούμας»!

Είναι τέτοια η βεβαιότητα που αποπνέει στους συνομιλητές του που αν κανείς από αυτούς δεν είχε παρακολουθήσει τη διαδρομή του από τη σχολή οδηγών στην Κοκκινιά μέχρι

την Aegean, τη Γουόλ Στριτ και, σήμερα, τον ΟΠΑΠ, θα θεωρούσε υπερβολική τη σιγουριά του Μελισσανίδη.

Όμως, η αλήθεια είναι πως αυτό που βάζει στο μυαλό του ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει τον τρόπο να το καταφέρνει. Δείτε για παράδειγμα το super deal του ΟΠΑΠ. Όταν ξεκίνησε η κούρσα για την αποκρατικοποίηση του οργανισμού, τα άλογα που ετοιμάζονταν να τρέξουν ήταν πολλά. Τα περισσότερα από αυτά, μάλιστα, ήταν πανίσχυρα. Και αρκετά θεωρούνταν και... γκανιάν. Ωστόσο, στη διαδρομή τα «κατάπιε» όλα ο Μελισσανίδης. Μόνος του έμεινε να τρέχει στον τελευταίο και καθοριστικό γύρο. Και τερμάτισε σε ρυθμό... ρελαντί.

Θέλω να πω ότι δεν είναι καθόλου περίεργο (για Μελισσανίδη) να βγάζει αυτή την αίσθηση ασφάλειας όχι μόνο για την έναρξη των έργων, αλλά και για τα... εγκαίνια του νέου γηπέδου της ΑΕΚ. Κι αν σε ορισμένους μπορεί να προκαλεί εντύπωση η εν λόγω συμπεριφορά, δεδομένου ότι σήμερα που μιλάμε δεν υπάρχει καν... ΑΕΚ, σε πολλούς όμως επιδρά αφοπλιστικά. Δεν τους επιτρέπει, δηλαδή, να σκεφτούν το «όχι» ή το «ίσως». Και η κουβέντα πηγαίνει κατευθείαν στα... λεφτά.

‘Οταν για παράδειγμα, καθίσει κάποιος από τους «έχοντες και κατέχοντες» να ακούσει τον Μελισσανίδη να του μιλάει για τη Νέα Φιλαδέλφεια και να του αναλύει σε γενικές γραμμές την ιδέα του, πρέπει να είναι προετοιμασμένος και να τα... σκάσει. Διότι το ερώτημα που του τίθεται αμέσως, δίχως περιστροφές, δεν είναι αν «μπορείς να βοηθήσεις να υλοποιήσουμε το πρότζεκτ που έχω στο μυαλό μου». Το ερώτημα που θέτει ευθέως ο Μελισσανίδης στον συνομιλητή του είναι «πόσα μπορείς να βάλεις; Δύο εκατομμύρια ή πέντε εκατομμύρια; Σκέψου το και πες μου»!

Δεν του λέει έστω «σκέψου και πες μου πόσα μπορείς να βάλεις». Μέχρι και τα νούμερα είναι προκαθορισμένα και αρνητικές απαντήσεις... δεν γίνονται δεκτές! Τα δύο «μύρια» είναι το μίνιμουμ που περιμένει ως απόκριση. Και αν ακούσει και το «προχωράμε με πέντε», τότε το χαμόγελό του γίνεται ακόμη πιο πλατύ. Απάντηση που έχει ήδη ακούσει...

Σε όλους όσοι προσεγγίζει ο Μελισσανίδης για να μπουν στην επιχειρηματική ομάδα που συγκροτεί και η οποία θα χτίσει το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια δεν απευθύνεται, λοιπόν, με ύφος παρακλητικό. Δεν κάνει διευρεύνηση προθέσεων ή... έρευνα αγοράς. Ούτε τους το φέρνει απέξω απέξω μέχρι να μπει στο... ψητό, ούτε δείχνει να βρίσκεται σε δύσκολη θέση και να αναζητεί συμπαίκτες για να βγει από αυτή, ούτε αφήνει περιθώρια για δεύτερες ή... τρίτες σκέψεις.

Μπαίνει κατευθείαν στο νόημα, μιλάει με την (αυτο)πεποίθηση ότι έχει ήδη εξασφαλίσει τη συνεργασία τους και την οικονομική τους συνεισφορά στο μεγαλύτερο έργο που θα έχει γίνει στα χρονικά της ΑΕΚ! Με μοναδικό επιχείρημα -κίνητρο ότι «όποιος μπει μαζί μου και βοηθήσει να χτίσουμε το γήπεδο, θα γίνει ‘αθάνατος'. Θα γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία της ΑΕΚ. Το ίδιο όνομα που θα χαραχτεί μια για πάντα και σε μία πλάκα στην κεντρική είσοδο της Νέας Φιλαδέλφειας και θα τον τιμούν όλοι οι ΑΕΚτσήδες στον αιώνα τον άπαντα». Αυτά είναι τα «οφέλη» που υπόσχεται ο Μελισσανίδης στους συνοδοιπόρους τους. Δεν τάζει δουλειές και κέρδη. Υστεροφημία προσφέρει. «Έλα να γίνεις ένας από τους 50 ‘αθάνατους' της ΑΕΚ», προτείνει στους πιθανούς συγχρηματοδότες του έργου που θα ξαανδώσει ζωή στην Αθλητική Ένωση Κωνσταντινούπολης και στην προσφυγομάνα Νέα Φιλαδέλφεια.

Νομίζω πως για τους εύπορους ΑΕΚτσήδες, για εκείνους που έχουν τόσα ώστε να μην τους λείψουν ποτέ τα 2 ή τα 5 εκατομμύρια (ή και τα 100 χιλιάρικα που είπε ο Πόλυς Χατζηιωάννου) δεν υπάρχει μεγαλύτερο δέλεαρ. Και επειδή μέσα σε αυτούς περιλαμβάνονται και άνθρωποι που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο φέρουν μερίδιο ευθύνης για τον εξευτελισμό του υποβιβασμού και της διαφαινόμενης πτώχευσης, όπως ο Πέτρος Παππάς, αυτή είναι μία μεγάλη ευκαιρία τους, προφανώς η τελευταία, να εξαγνιστούν.

Ο Μελισσανίδης αυτό το γνωρίζει . Και τους προσφέρει αυτή τη δυνατότητα. Σε συνδυασμό και με την ανοικοδόμηση της ομάδας, κάτι που πρέπει απαρατήτως να «τρέχει» παράλληλα με το γήπεδο, η ΑΕΚ μπορεί να μπει «καθαρή» από χρέη αλλά και ενοχές στη νέα εποχή.


*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Live Sports

Keywords
Τυχαία Θέματα