Εκτός κινδύνου οι 29 μετανάστες που πυροβολήθηκαν στη Μανωλάδα

13:08 18/4/2013 - Πηγή: AEK365

Εκτός κινδύνου νοσηλεύονται οι 29 μετανάστες που δέχθηκαν πυρά επειδή ζήτησαν τα μεροκάματα έξι μηνών από την εργασία τους σε χωράφια με φράουλες στη Μανωλάδα. Οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι, ενώ συνελήφθη ο ιδιοκτήτης της έκτασης.

Το περιστατικό αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει τα συχνά περιστατικά απάνθρωπης εκμετάλλευσης των εργατών γης στην περιοχή. Μάλιστα, ήδη πολλοί χρήστες των κοινωνικών δικτύων κινητοποιούνται ώστε να μποϊκοτάρουν τις φράουλες της Μανωλάδας.

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας - Κυλλήνης Δημήτρης Αρβανίτης, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 και στο Mega, το πρωί της Πέμπτης, θέλοντας να... ελαφρύνει το περιστατικό τόνισε ότι πρόκειται για έναν επιχειρηματία που δρα με αυτόν τον τρόπο. Επισήμανε, δε, ότι ο συγκεκριμένος δεν είναι καν από την περιοχή, αλλά από την Αθήνα, ενώ έχει έδρα στον Λάππα Αχαΐας, δηλαδή εκτός ορίων του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης.

Ωστόσο, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας Νατάσσα Παναγιωτάρα αντέκρουσε αυτόν τον ισχυρισμό λέγοντας ότι τόσο στην Παλιά, όσο και στη Νέα Μανωλάδα υπάρχουν μεγαλοφραουλάδες που εκμεταλλεύονται μετανάστες, δεν είναι μόνο ένας εργοδότης που ενεργεί με αυτόν τον τρόπο, είπε.

Κανείς δεν ελέγχει σε ποια κατάσταση εργάζονται ή διαβιούν οι μετανάστες, σημείωσε η κ. Παναγιωτάρα, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «εργασιακό σκλαβοπάζαρο». Ζητάμε ελέγχους αλλά δεν γίνονται, γιατί -όπως μας λένε από την επιθεώρηση εργασίας- δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό, σημείωσε η κ. Παναγιωτάρα και πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει στις επιχειρήσεις αυτές, αφού η πρόσβαση απαγορεύεται.

Σύμφωνα με την εκδοχή που παρουσίασε ο δήμαρχος Ανδραβίδας - Κυλλήνης οι απλήρωτοι μετανάστες συγκρούστηκαν με νέους εργάτες γης που είχε προσλάβει ο επιχειρηματίας και για τον λόγο αυτό επενέβησαν οι επιστάτες, πυροβολώντας.

Οι 200 μετανάστες από το Μπαγκλαντές που εργάζονταν στον συγκεκριμένο ιδιοκτήτη διεκδίκησαν χθες τα μεροκάματα έξι μηνών και η απάντηση ήταν τα σκάγια μιας κυνηγετικής καραμπίνας από τον επιστάτη. Από αυτούς 29 τουλάχιστον νοσηλεύονται ευτυχώς εκτός κινδύνου. Δεν αποκλείεται, πάντως, να υπάρχουν κι άλλοι που έχουν τραυματιστεί αλλά κρύβονται από φόβο.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, τουλάχιστον ένας εκ των τριών επιστατών πυροβόλησε με καραμπίνα εναντίον των μεταναστών, κι όχι στον αέρα για εκφοβισμό.

Οι τρεις επιστάτες κρύβονται, πιθανότατα για να παρέλθει η ισχύς του αυτόφωρου, ενώ συνελήφθη ο ιδιοκτήτης των χωραφιών.

Από τους 29 μετανάστες, τρεις νοσηλεύονται στο Ρίο με τραύματα στο θώρακα, ενώ τέσσερις άλλοι νοσηλεύονται στον Πύργο, επίσης με τραύματα στο θώρακα. Πρόκειται για τα πιο σοβαρά περιστατικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα