Δύο φορές θα ορκιστεί ο Ομπάμα

17:26 7/12/2012 - Πηγή: AEK365

Δυο φορές θα ορκιστεί ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα για την ανανέωση της θητείας του. Η πρώτη τελετή θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου στο Λευκό Οίκο και η δεύτερη μια ημέρα μετά μπροστά σε εκατομμύρια Αμερικανούς.

Το αμερικανικό σύνταγμα προβλέπει ότι η θητεία του Ομπάμα τελειώνει το μεσημέρι της 20ης Ιανουαρίου, ημέρα Κυριακή. Ομως η κανονική τελετή ορκωμοσίας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί Κυριακή κι έτσι θα γίνει την επομένη, την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου μπροστά

στο Καπιτώλιο.

Όμως για να μην μείνει τυπικά το κράτος χωρίς πρόεδρο ο Ομπάμα θα ορκιστεί κεκλεισμένων των θυρών την Κυριακή στον Λευκό Οίκο.

Και το 2009 ο Ομπάμα είχε ορκιστεί δυο φορές επειδή τότε όμως ο πρώτος δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Τζον Ρόμπερτς είχε μπερδέψει τα λόγια του όρκου που επαναλάμβανε ο Ομπάμα στο Καπιτώλιο.

Ο δικαστής Ρόμπερτς αναγκάστηκε να μεταβεί αμέσως μετά στον Λευκό Οίκο για να επαναληφθεί η διαδικασία, χωρίς λάθη αυτήν την φορά.

Στην τελετή αυτή τη φορά αναμένεται να παραστούν οι τέσσερις εν ζωή πρόεδροι των ΗΠΑ: Τζίμι Κάρτερ, Τζορτζ Μπους πρεσβύτερος, Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους νεότερος.

Keywords
Τυχαία Θέματα