Διατηρήθηκε η καμπάνα των 10 αγωνιστικών στον Σίμουνιτς

17:53 12/5/2014 - Πηγή: AEK365

Δέκα αγωνιστικές αποκλεισμός από την Εθνική του ομάδα (αρχής γενομένης από το πρώτο ματς της Κροατίας στο προσεχές Μουντιάλ) και πρόστιμο 30.000 ελβετικά φράγκα είναι η τελεσίδικη ποινή που επιβάλλεται στον Γιόσεπ Σίμουνιτς, με το CAS να απορρίπτει τη Δευτέρα 12/5 την έφεση του Κροάτη κατά της απόφασης που αρχικά είχε λάβει η FIFA.
Στις 19 Νοεμβρίου 2013 στο Ζάγκρεμπ, η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Κροατίας είχε κερδίσει στο μπαράζ την Ισλανδία και είχε προκριθεί στο παγκόσμιο κύπελλο. Με τη λήξη του αγώνα, ο Σίμουνιτς πήγε στο κέντρο του γηπέδου με ένα μικρόφωνο στα χέρια και φώναξε προς τους οπαδούς: "U boj, u boj" που σημαίνει "στη μάχη, στη μάχη" και "za dom" που σημαίνει "για την πατρίδα"! Οι οπαδοί του απάντησαν φωνάζοντας "spremni" που σημαίνει "είμαστε έτοιμοι"!
Σύμφωνα με τη FIFA που κάλεσε σε απολογία τον παίκτη και τον τιμώρησε με δέκα αγωνιστικές αποκλεισμό, οι λέξεις που χρησιμοποίησε αποτελούν "πολεμικό κάλεσμα" που χρησιμοποιούσαν οι Ουστάσι, το φιλο-ναζιστικό καθεστώς που κυβέρνησε την Κροατία κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και μέχρι τη διάλυσή του τον Μάη του 1945.
Η παγκόσμια συνομοσπονδία κήρυξε ένοχο τον Σίμουνιτς για προσβολή της αξιοπρέπειας ομάδας ανθρώπων με τη χρήση λέξεων που συνιστούν διάκριση.
Στις 9 Απριλίου 2014 ο Κροάτης άσκησε προσφυγή ενώπιον του CAS και ζήτησε την ακύρωση της ποινής ή να του δοθεί αναστολή ενός έτους. Παράλληλα δήλωσε ότι δεν είχε την πρόθεση να προσβάλει ή να κάνει διακρίσεις σε ανθρώπους, αλλά ήθελε να μοιραστεί τα πατριωτικά του συναισθήματα με τους Κροάτες οπαδούς μετά από μια τέτοια σημαντική επιτυχία.
Η υπόθεση εκδικάστηκε στο CAS στις 8 Μαΐου 2014 και τη Δευτέρα 12/5 ανακοινώθηκε η απόφαση που ήταν ομόφωνα απορριπτική. Το δικαστήριο, μάλιστα, επιβεβαίωσε ότι οι εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο Σίμουνιτς αποτελούσαν σαφείς και κατηγορηματικές αναφορές στο "κάλεσμα" που χρησιμοποιούσαν οι Ουστάσι.

Keywords
Τυχαία Θέματα