«Δεν έχουμε πυρηνικά γιατί δεν θέλουμε, όχι γιατί δεν μπορούμε»

21:01 16/2/2013 - Πηγή: AEK365

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση ο ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, ξεκαθάρισε πως η χώρα δεν προμηθεύεται πυρηνικά όπλα επειδή δεν θέλει και πως αν ήθελε οι Αμερικανοί δεν θα μπορούσαν να την σταματήσουν.
Όπως τόνισε ο Αλί Χαμενεΐ: "Πιστεύουμε πως τα ατομικά όπλα πρέπει να καταργηθούν και δεν θέλουμε να κατασκευάσουμε τέτοια όπλα".
Ωστόσο πρόσθεσε πως "αν αποφασίζαμε κάτι διαφορετικό, οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να μας εμποδίσουν".

Ο Αλί Χαμενεΐ πρόσθεσε πως το Ιράν αποφάσισε να απαρνηθεί τα πυρηνικά όπλα "όχι επειδή (η κατοχή τους από την Τεχεράνη) θα ανησυχούσε τους Αμερικανούς, αλλά επειδή θεωρούμε, για θρησκευτικούς λόγους, πως τα ατομικά όπλα είναι ένα έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας".
Με αυτό τον τρόπο ο Ιρανός ηγέτης απάντησε στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος στις 12 Φεβρουαρίου σε ομιλία του στο Κογκρέσο είχε υποστηρίξει πως οι ΗΠΑ θα κάνουν "ό,τι είναι απαραίτητο για να εμποδίσουν (το Ιράν) να αποκτήσει ένα πυρηνικό όπλο".
Ο ιρανός ηγέτης υποστήριζε ανέκαθεν πως η κατοχή πυρηνικών όπλων είναι «αμαρτία» έναντι του Ισλάμ και σήμερα επανέλαβε αυτή τη θέση, κατηγορώντας τις ΗΠΑ και τις δυτικές χώρες ότι "ψεύδονται" όταν υποστηρίζουν ότι η Τεχεράνη θέλει να κατασκευάσει ατομική βόμβα.
"Θέλουν απλώς να μας εμποδίσουν να ασκήσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας στον εμπλουτισμό του ουρανίου και να χρησιμοποιήσουμε την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς", πρόσθεσε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Keywords
Τυχαία Θέματα