Αρτελάρης: Ο αθλητισμός είναι διέξοδος της νεολαίας

17:27 16/5/2014 - Πηγή: AEK365

Ο αθλητικός συντάκτης και πρώην εκπρόσωπος Τύπου της μπασκετικής ΑΕΚ Άγγελος Αρτελάρης είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Άρη Σπηλιωτόπουλο στο δήμο Αθηναίων. Ο ανιψιός του αείμνηστου Παναγιώτη Αρτελάρη σχολιάζει την άνοδο της Ένωσης στην Α1 καθώς και τα πρώτα βήματα που θα γίνουν στο δήμο Αθηναίων, εφόσον ο Άρης Σπηλιωτόπουλος είναι ο νέος δήμαρχος.

ΑΕΚ

επέστρεψε στην Α1. Ποιες κινήσεις θεωρείς ότι πρέπει να γίνουν, προκειμένου να φθάσει και πάλι στο υψηλότερο σημείο;

«Πρωτίστως, ν' αναζητήσει το αθλητικό κέντρο, όπου θα στεγάσει όλα τα τμήματα του μπάσκετ. Από την αντρική ομάδα έως και τα τμήματα υποδομής. Το μοναδικό πρόβλημα που έχουν, πλέον, ν' αντιμετωπίσουν οι ιθύνοντες την ΑΕΚ είναι το γήπεδο και επιβάλλεται να στρέψουν όλο τους το ενδιαφέρον προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση».

-Ποιες είναι οι προτεινόμενες λύσεις;

«Ούτε το κλειστό των Άνω Λιοσίων, αλλά ούτε το κλειστό του Γαλατσίου αποτελούν την ιδανική λύση για διαφορετικούς λόγους. Το γήπεδο των Άνω Λιοσίων είναι απομονωμένο και χρησιμοποιείται και για τις ομάδες της περιοχής, άρα υστερεί από πλευράς ωρών για τα παιδικο-εφηβικά και τα τμήματα υποδομής. Το κλειστό του Γαλατσίου, αφενός έχει υψηλό κόστος συντήρησης και αφετέρου προκειμένου να χρησιμοποιηθεί πρέπει να γίνουν επισκευές της τάξεως του ενός εκατομμυρίου ευρώ! Ανεξάρτητα, βέβαια, ότι το ΤΑΙΠΕΔ ως επιβλέπουσα αρχή έχει αποφασίσει ότι θα το μετατρέψει, είτε σε ιατρικό κέντρο για την αποκατάσταση κινητικών προβλημάτων, είτε σε θεματικό πάρκο».

-Άρα, τι πρέπει να γίνει;

«Η λύση είναι μία: Οι διοικούντες πρέπει ν' αναζητήσουν ένα οικόπεδο, όπου θα κατασκευαστεί το γήπεδο του μπάσκετ. Το κόστος κατασκευής, αναντίρρητα, θεωρείται τη δεδομένη χρονική στιγμή χαμηλό εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν. Ένα γήπεδο, το οποίο θα εξυπηρετεί εξ ολοκλήρου την ΑΕΚ, προκειμένου να γίνει και πάλι πόλος έλξης για τα παιδιά. Χίλιες φορές είναι προτιμότερο τα χρήματα των μελών της διοικήσεως και των φίλων να κατευθυνθούν, τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια, για την ανέγερση ενός λειτουργικού κλειστού γυμναστηρίου, που θα στεγάσει όλα τα τμήματα, παρά να δοθούν για βαρύγδουπες μεταγραφές».

-Και παλαιότερα, όμως είχαν γίνει ενέργειες για να λυθεί το γηπεδικό πρόβλημα, οι οποίες δεν καρποφόρησαν...

«Η πιο σοβαρή πρόταση ήταν το κλειστό της πυγμαχίας, που βρίσκεται πάνω στην εθνική οδό στο ύψος του Περιστερίου. Ήταν, θεωρώ, η πιο κατάλληλη λύση, γι' αυτό και έγιναν κινήσεις ώστε να πειστεί και ο δήμαρχος κ. Παχατουρίδης. Εν τέλει, όμως, δεν υπήρξε συμφωνία, ενώ τα τελευταία χρόνια οι εξωτερικοί χώροι του κλειστού έχουν διαμορφωθεί σε προπονητικό κέντρο του Ατρόμητου».

- Αλλά ας περάσουμε και στις δημοτικές εκλογές. Τι σε ώθησε ν' ασχοληθείς ενεργά με την τοπική αυτοδιοίκηση;

«Πρωτίστως, η ανάγκη για τη βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων και των χώρων αναψυχής στο δήμο της Αθήνας αλλά και την ανάπτυξη του αθλητισμού. Η νεολαία χρειάζεται διέξοδο στα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει και αυτή είναι ο αθλητισμός. Βλέπει τα μέλη της οικογένειάς της να αγωνιούν, πιέζεται καθημερινά από τις υποχρεώσεις που έχει, γι' αυτό και έχει ανάγκη να εκτονωθεί. Να βγάλει την ενέργεια και ο μοναδικός τρόπος ο αθλητισμός».

-Θεωρείς ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο δήμο αναφορικά με τον τομέα του αθλητισμού;

«Αναντίρρητα, ναι. Κατ' αρχάς, απουσιάζουν οι χώροι αλλά και όσοι έχουν δημιουργηθεί, δεν τηρούν τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής. Δεκάδες παιδικές χαρές κρίνονται ως επικίνδυνες κι άλλες απλά είναι κλειστές. Οι αθλητικοί χώροι υπολειτουργούν, ενώ η προώθηση και η προβολή του αθλητισμού επαφίεται στο φιλότιμο των υπαλλήλων του πρώην Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης καθώς και στους ερασιτέχνες παράγοντες, οι οποίοι «ματώνουν» οικονομικά προκειμένου να μη βάλουν «λουκέτο» στο σωματείο».

-Έχετε συγκεκριμένες λύσεις για να μην αφανιστεί ο αθλητισμός;

«Ο υποψήφιος δήμαρχος Άρης Σπηλιωτόπουλος δίδει ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα του αθλητισμού, γεγονός που παρουσιάζεται ποικιλοτρόπως. Αν ανατρέξετε στις εκδηλώσεις που έγιναν θα διαπιστώσετε ότι διοργανώθηκε μια αθλητική γιορτή στις εγκαταστάσεις του Ρουφ, όπου συμμετείχαν πολλά παιδιά από τις ακαδημίες. Πολλοί γνωστοί αθλητές, επίσης, έδωσαν το «παρών» αλλά και πολλές συμβουλές στα παιδιά για τη σωστή άθληση και διατροφή τους. Ήταν μια κίνηση, που ομολογουμένως δεν έχει συμβεί ξανά».

-Τι προτείνετε για τις αθλητικές εγκαταστάσεις;

«Φροντίδα των υπαρχουσών εγκαταστάσεων αλλά και την αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων χώρων για τη δημιουργία νέων υποδομών αναψυχής και άθλησης, με στόχο να καλύπτονται όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Στο δήμο λειτουργούν τρία κολυμβητήρια, 58 γήπεδα ανοικτού τύπου, 13 κλειστά γυμναστήρια και πέντε κλειστά γήπεδα, η πλειοψηφία των οποίων δε βρίσκεται σε καλή κατάσταση».

-Έχετε κάποιο παράδειγμα;

«Επί παραδείγματι, το Πεδίο του Άρεως είναι ένας ανεκμετάλλευτος χώρος που ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής. Δεν θα μπορούσε, δηλαδή, να μετατραπεί και σε χώρο άθλησης; Δεν θα μπορούσε να διοργανωθεί ένα αθλητικό ή πολιτιστικό γεγονός; Να γίνουν δράσεις με στόχο τη νεολαία του δήμου της Αθήνας;»

-Ποιες είναι οι υπόλοιπες κατευθυντήριες γραμμές στον τομέα του αθλητισμού;

«Ο μαζικός και ο σωματειακός αθλητισμός. Είναι δύο στοιχεία αλληλένδετα και αμφίδρομα και όχι, ανταγωνιστικά μεταξύ τους όπως θέλουν ορισμένοι να παρουσιάζονται. Δύο σημεία που θα συναντήσετε μέσα στο αθλητικό πρόγραμμά μας είναι η υλοποίηση της «Αθλοπαιδείας» εντός των σχολικών κτιρίων και ώρες εκτός μαθημάτων για όσα παιδιά επιθυμούν να ασχοληθούν με τα αθλήματα καθώς και η δημιουργία δημοτικών γυμναστηρίων με συγκεκριμένο χρονικά πρόγραμμα. Εκτός βεβαίως, από τα βασικά αθλητικά προγράμματα που θ' αυξηθούν τα προσεχή χρόνια».

-Οι σχέσεις με τα σωματεία δεν θα διαταραχτούν;

«Σε καμία περίπτωση. Τα σωματεία παράγουν καθημερινά σημαντικό έργο, γι' αυτό και εμείς πρέπει να σταθούμε αρωγοί στις προσπάθειες που καταβάλλονται. Όπως προανέφερα, ο μαζικός και ο σωματειακός συμπληρώνει ο ένας τον άλλον. Ο σωματειακός αθλητισμός είναι προέκταση του μαζικού. Με τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού τα παιδιά και ευρύτερα η νεολαία μας, θ' αγαπήσουν τα σπορ μέσω της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης. Θα έρθουν πιο κοντά στον αθλητισμό και το επόμενο βήμα είναι η ενσωμάτωσή τους σε σύλλογο για την περαιτέρω βελτίωσή τους».

-Ποια είναι η βοήθεια που θα προσφέρετε στα σωματεία;

«Θεωρώ αυτονόητη τη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου μεταξύ του δήμου και των συλλόγων. Ενός δικτύου, που στόχο θα έχει τη βελτίωση των συλλόγων σε όλα τα επίπεδα και συγκεκριμένα, στην προβολή, στην προώθηση αλλά και στα έσοδα. Η δημοτική αρχή επιβάλλεται να δώσει δυναμική στα σωματεία έτσι ώστε, ν' αποκτήσουν περισσότερα έσοδα από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Εκτός από τα αυτονόητα, δηλαδή, τη φροντίδα των υπαρχουσών εγκαταστάσεων αλλά και την αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων χώρων πρέπει να φροντίσει και για νέα έσοδα. Επί προσθέτως, θα φέρουμε δίπλα στις ομάδες και στους μικρούς αθλητές προσωπικότητες από το χώρο του Αθλητισμού, προκειμένου να τους συμβουλέψουν σε συνεργασία με τον σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών».

-Μια «γεύση» πήραμε και στην εκδήλωση που έγινε πριν από περίπου δύο εβδομάδες στο Ρουφ...

«Ακριβώς. Ποδοσφαιριστές και καλαθοσφαιριστές παρευρέθηκαν σ' αυτή την αθλητική γιορτή στο Ρουφ και συνομίλησαν με προπονητές, παίκτες και παράγοντες ενώ παρακολούθησαν και τις προπονήσεις που διεξάγονταν στο αθλητικό κέντρο. Ήταν μια φοβερή εκδήλωση...»

Keywords
Τυχαία Θέματα