Αποτυχία «Τίγρη» χωρίς… εταιρική διακυβέρνηση προβλέπει ο Κοτσώνης

20:42 30/4/2013 - Πηγή: AEK365

Με επιστολή του σε Μέσα ο Κώστας Κοτσώνης, εν ενεργεία μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ ΑΕΚ, εκφράζει προβληματισμούς για την επόμενη μέρα της «Ένωσης» που θεωρεί πως θα περιλαμβάνει σίγουρα τον Δημήτρη Μελισσανίδη, αναφέρει πως η όλη ομάδα που έχει συσπειρωθεί γύρω από τον «Τίγρη» αποτελείται ουσιαστικά από τους μετόχους του 2004 που όπως υποστηρίζει είναι εκείνοι που έχουν την ευθύνη για το ότι έφτασε σε αυτό το σημείο ο σύλλογος, ενώ δηλώνει πως το πρόβλημα της ΑΕΚ

δεν είναι οικονομικό (!), αλλά διοικητικό.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αθήνα 30/04/2013,

«ΓΙΑΤΙ ΧΑΙΡΕΤΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑΕΙ ΠΑΤΕΡΑ»;

Υπάρχει ένας εγγενής μηχανισμός στόν εγκέφαλο τού καθενός μας, δουλειά τού οποίου είναι να λογοκρίνει τίς τραυματικές μνήμες και έτσι να μας προστατεύει από τό να τίς ξαναζούμε. Πρόσφατα δε ανακαλύφθηκε και μία ουσία η οποία δεν αφήνει τίς τραυματικές εμπειρίες να καταγραφούν στόν εγκεφαλικό φλοιό. Ο τρόπος με τόν οποίο οι ΑΕΚτζήδες βιώσαμε από τήν αποφράδα 21η Απριλίου (τυχαία η σύμπτωση;) ως σήμερα τόν υποβιβασμό τής ομάδας μας στήν Β' Εθνική χρήζει επιστημονικής (ψυχολογικής) προσέγγισης.

Τό τελευταίο δεκαήμερο λοιπόν υποβιβάστηκε η ποδοσφαιρική ομάδα, ενώ ανέβαιναν κατηγορία τόσο τό ανδρικό βόλλευ όσο και τό μπάσκετ. Από τήν άλλη παρατηρήθηκε μία «πανστρατιά» σαν απάντηση στό προσκλητήριο τού «Τίγρη». Κατ' αρχήν αυτό είναι θετικό. Σε μιά δεύτερη όμως ανάγνωση - η οποία και θ' ακολουθήσει - αυτή η «πανστρατιά» δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα απ' όσα λύνει. Ας δούμε λοιπόν ποιά είναι τά δεδομένα και ας εξετάσουμε αν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας:

1. Η «πανστρατιά» αυτή συγκροτήθηκε μόνο για τήν δημιουργία τόυ γηπέδου στόν φυσικό και ιδιόκτητο χώρο τής ομάδας μας (βλέπε Ερασιτεχνική).

2. Η «πανστρατιά» αυτή δεν θ' ασχοληθεί με τήν ΠΑΕ ούτε όμως και με τήν Ερασιτεχνική.

3. Όσοι συμμετέχουν σ' αυτή έχουν «παρά με ουρά».

4. Πλήν Νοτιά - Κανελλόπουλου είναι όλη η μετοχική ομάδα τού 2004 η οποία και με τήν εξαίρεση τού κ. Χατζηιωάννου έχει και όλη τήν ευθύνη (άμεσα ή έμμεσα) για τό κατάντημα τής ΠΑΕ σήμερα.

Ο ψυχολογικός μηχανισμός άμυνας που διαθέτει ο καθένας μας μάς κάνει να παραγνωρίζουμε κάποιες ενοχλητικές λεπτομέρειες και σαν τόν πνιγμένο να «πιανόμαστε απ' τά μαλλιά μας». Ας δούμε ποιές είναι αυτές και μετά ας σκεφτεί καθένας μόνος του αν πρέπει - και κυρίως γιατί - να είμαστε αισιόδοξοι για τό κοντινό πάντα μέλλον:

• Τό καυτό ζήτημα για τήν ΑΕΚ σήμερα είναι η τύχη τής ΠΑΕ σε συνάρτηση και με τό γήπεδο. Προσωπικό, ποδοσφαιριστές, προμηθευτές είναι όλοι τους στόν αέρα. Δεν εμφανίζεται κανείς να πεί κάτι ή να δώσει λύση πόσο μάλλον προοπτική. Όλοι όσοι παραγόντιζαν τά τελευταία δύο χρόνια είναι εξαφανισμένοι. Η «πανστρατιά» όμως δεν θ' ασχοληθεί ούτε με τήν ΠΑΕ ούτε όμως και με τήν Ερασιτεχνική.

• Αν και οι συμμετέχοντες σ' αυτή έχουν παρά με ουρά δεν δίνουν ούτε δεκάρα σε προσωπικό, ποδοσφαιριστές, προμηθευτές, προφανώς γιατί πιστεύουν ότι όλοι αυτοί «έπαιξαν και έχασαν». Έχουν όμως προλάβει να εξοφλήσουν τό ομολογιακό δάνειο πέρισυ τέτοιον καιρό, πού ήταν αυτό που τούς έκαιγε.

• Είναι οι ίδιοι πού μας έφτασαν εδώ μέσω τών διοικήσεων πού αυτοί διόριζαν και καλυπτόμενοι πίσω από τήν εκ τού νόμου διάκριση τού μετόχου από τήν εταιρεία στήν οποία αυτός συμμετέχει. Μόνον ο κ. Χατζηιωάννου δεν μπαίνει στό ίδιο κάδρο με τούς άλλους γιατί ο τρόπος τής αποχώρησης του μας δείχνει ότι όχι μόνο είχε καταλάβει τί γινόταν αλλά και ήταν κάθετα και απόλυτα αντίθετος με αυτό και δεν ήθελε ούτε εμμέσως να συμπράττει μαζί τους.

Για τό τέλος κράτησα κάποιες σημειώσεις - υστερόγραφα γιατί πλέον όλα πρέπει να λέγονται ξεκάθαρα μιάς και κάποιοι υποκρίνονται τούς χαζούς:

1. Ακούγεται έντονα ότι οι SUPPORTERS θα δώσουν τίς μετοχές τους στήν Ερασιτεχνική. Από μόνοι τους τό σκέφτηκαν αυτό ή υπάρχει προσυνεννόηση; Αυτή η κίνηση υποδηλώνει «κάρφωμα τών μετοχών» και προδιαγράφει τή λύση τής διοίκησης Πρωτοδικείου; Η Ερασιτεχνική τί θέση έχει σχετικά μ' αυτό; Ελπίζω μέχρι τίς 13 τού Μάη να έχει ξεκαθαριστεί τό όλο ζήτημα.

2. Όσοι τόσο καιρό τώρα μιλούσαν για «κάρφωμα τών μετοχών», διορισμό διοίκησης Πρωτοδικείου και είσοδο νέων χρηματοδοτών στήν ΠΑΕ μέσω τής ΑΜΚ με δημόσια προσφορά συνεχίζουν να ενδιαφέρονται; Θα κάνουν κάποια κίνηση ή τώρα που η ομάδα έπεσε στήν Β' Εθνική δεν ενδιαφέρονται πλέον;

3. Ακούγεται ότι η Γ.Σ. τής 14ης Μάη δεν θα εκλέξει νέο Δ.Σ. και ακέφαλος ο δικέφαλος θα πορευτεί στήν καταστροφή, δηλαδή δεν θα δηλωθεί καν στό πρωτάθλημα τής Β' Εθνικής και συνακόλουθα θα καταλήξει στήν Γ' Εθνική και στα χέρια τής Ερασιτεχνικής. Τούτο τό σενάριο - αν πραγματοποιηθεί - θα αποτελέσει τήν μέγιστη αλητεία όσων έχουν στά χέρια τους τίς μετοχές τής ΠΑΕ τά τελευταία χρόνια. Θα είναι αλητεία γιατί με τόν τρόπο αυτό αφήνουν αρχικά εκτεθειμένους όσους αυτοί οι ίδιοι διόρισαν στήν λογική «μακρυά από μας και όπου θέλει ας είναι» να τά βγάλουν πέρα μόνοι τους. Όσοι όμως διοικούσαν από τό 2004 ως σήμερα διοικούσαν τήν ΑΕΚ και για λογαριασμό όλων αυτών τών λεφτάδων που τώρα θέλουν να μας φτιάξουν τό γήπεδο. Μιά τέτοια όμως λύση (δηλαδή να τούς αφήσουν στήν τύχη τους) δεν είναι ΑΕΚτζήδικη. Μήπως όμως είναι αυτοί οι μέτοχοι πράγματι ΑΕΚτζήδες; Γνωρίζουν πόσο Άλλη Εντελώς Κατάσταση είναι αυτή η ομάδα;

4. Τί θα γίνει με τήν EMPIRE A.E.;

5. Τί θα κάνουν όλοι οι παραπάνω αν η ομάδα μέσω αναδιάρθρωσης ή αποβολής τού Άρη μείνει στήν Α' Εθνική;

6. Εφόσον ο «Τίγρης» ενδιαφέρεται για τήν ΠΑΕ μόνο καθαρή από χρέη (είτε μέσω Γ' Εθνικής είτε αφού οι νυν μέτοχοι αναλάβουν τά χρέη) ποιά είναι η θέση τών νυν μετόχων σε αυτό; Θα «φουντάρουν» τήν ΠΑΕ «τρώγοντας» έτσι τά λεφτά που οφείλονται σε προσωπικό, ποδοσφαιριστές, προμηθευτές, Δημόσιο; Θα καταδεχτούν να θεωρηθούν απ' όλους μας «λαμόγια»; Έχουν τό δικαίωμα να τό κάνουν αυτό στήν ΑΕΚ; Γιατί δεν λειτούργησαν τήν ΑΕΚ σαν τίς επιχειρήσεις τους;

7. Πότε θα ξεσηκωθούν μερικοί για να ρίξουν καμιά σφαλιάρα; Δυό - τρείς κάδοι και μερικά αυτοκίνητα φτάνουν να ξεχαρμανιάσουν; Η κατάληψη είχε γίνει εν' όψη τής πιθανότητας τού υποβιβασμού. Τώρα που η πιθανότητα έγινε βεβαιότητα τί κάνουν; Εκείνο τό πανό πού απλώνανε κάτω από τά γραφεία τού Παππά υπάρχει ακόμη;

8. Θα μιλήσει και αν ναι πότε ο Δημητρέλος για να μάθουμε απο τήν πλευρά του τί τού είχαν υποσχεθεί - αν τού είχαν υποσχεθεί κάτι - οι μέτοχοι όταν αναλάμβανε; Θά τά πεί όλα ή θα κρατήσει και «κάτι για καμιά δύσκολη στιγμή»; Αν μη τί άλλο τουλάχιστον για τήν Ιστορία τής ΑΕΚ αυτά έχουν τεράστια σημασία.

9. Όσοι πανηγυρίζουν για τήν «πανστρατιά» για τό γήπεδο ας λάβουν υπόψη τους και τό παρακάτω: Όλοι αυτοί οι μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες θέλουν να κατασκευάσουν τό γήπεδο προκειμένου ν' αφήσουν κάτι πίσω τους που θα βοηθήσει τήν ομάδα να ξαναγίνει μεγάλη, όπως οι ίδιοι λένε. Είναι από παληά γνωστή η πρακτική τών πλούσιων να προβαίνουν σε δωρεές μέσω τής ίδρυσης πανεπιστημίων κ.λ.π. κάνοντας έτσι πιό ανεκτό τόν πλουτισμό τους από τήν υπόλοιπη κοινωνία, μιάς και τό κέρδος τού ενός είναι η χασούρα κάποιου άλλου. Τόν ψυχολογικό αυτόν μηχανισμό (μέσω τού οποίου γεννήθηκε ο σύγχρονος καπιταλισμός στήν Γερμανία) αναλύει στό περίφημο βιβλίο τού ο Μαξ Βέμπερ «Η Προτεσταντική Ηθική και τό Πνεύμα τού Καπιταλισμού». Ασε που με τόν τρόπο αυτό εκτός από τό «χρύσωμα τού χαπιού» πετυχαίνεις και μιά ψυχολογική συσπείρωση, λησμονόντας τόν ρόλο που έπαιξε καθένας τους στό δράμα τής ΑΕΚ τήν ίδια στιγμή που κάποιοι θα βγάζουν τήν χολή τους απέναντι σε αυτούς που διοίκησαν τήν τελευταία διετία λές και αυτοί «είδαν φώς και μπήκαν».

10. Ο «θεωρητικός» τής ΑΕΚ κ. Χήνας - πρόεδρος τού Δ.Σ. τής «ΈΝΩΣΗΣ 1924», τό οποίο δεν έχει συγκληθεί καν σε σώμα εδώ και τρία χρόνια - συνεχίζει να πιστεύει ότι «το εξαπλό σύστημα εξουσίας στο τέλος θα ηττηθεί»; Και αν ναι με ποιό κόστος;

11. Επειδή ποτέ δεν είναι αργά για να διδασκόμαστε σας αφιερώνω τήν παρακάτω ιστορία από τούς αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες τού 564 π.χ. Στην Ολυμπιάδα εκείνη, λοιπόν, ο Αρραχίων από τή Φιγαλία ήδη νικητής στο Παγκράτιο τό 572 και 568 π.χ. ανακηρύχτηκε νικητής μετά θάνατον γιατί τήν στιγμή πού εκείνος ξεψυχούσε υποκύπτοντας σε λαβή τού αντιπάλου του, τού κατάφερνε χτύπημα στο πόδι τό οποίο έκανε τόν αντίπαλο του να εγκαταλείψει. Αυτό έχουν κάποιοι στο μυαλό τους για την ΑΕΚ;

Υ.Γ.1. Μόλις ενημερώθηκα ότι ο «Τίγρης» έχει καταλήξει στό πώς θα οργανωθεί αγωνιστικά η ομάδα για τήν πρώτη της σεζόν στήν Γ' Εθνική. Ελπίζω στήν νέα ΠΑΕ που θα δημιουργήσει να εφαρμόσει όλα τά σύγχρονα συστήματα διοίκησης (συμμετοχή τού κόσμου στήν μετοχική σύνθεση, Εταιρική Διακυβέρνηση, Εσωτερικό Έλεγχο κ.λ.π.). Σε κάθε αντίθετη περίπτωση και η νέα προσπάθεια θα έχει άδοξο τέλος γιατί τό ζήτημα τής ΑΕΚ δεν είναι οικονομικό αλλά διοικητικό όσο και αν κάποιοι κάνουν πώς δεν τό καταλαβαίνουν. «Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο».

Υ.Γ.2. Προσωπικά μπορεί να λυπάμαι όσους βρίσκονται «στον τάκο» ενδεχομένως και άδικα αυτή τη στιγμή, αλλά κάποια πράγματα πρέπει να ειπωθούν και θα ειπωθούν πρίν αλλά κυρίως μετά τήν Γ.Σ. τής 14ης Μάη.

Υ.Γ.3. Τό παρόν δεν θα σταλεί στο aek365, τό οποίο και παρακαλώ να μην τό αναδημοσιεύσει ούτε ν' αναφερθεί με οποιονδήποτε τρόπο σε αυτό.

Περιμένοντας τίς απαντήσεις σας στα παραπάνω,

Κοτσώνης Κ.

Μέλος Ερασιτεχνικής

Μέτοχος ΠΑΕ ΑΕΚ

Μέλος Δ.Σ. ως τίς 14 Μάη

Μέτοχος SUPPORTRES A.E.

Μέλος Δ.Σ. «ΈΝΩΣΗ 1924».»

* Σημείωση aek365: Η γραπτή δήλωση του Κ. Κοτσώνη κυκλοφορεί ελεύθερα σε άλλα Μέσα του διαδικτύου και από την στιγμή που είναι δημόσιο πρόσωπο και εν ενεργεία μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ οφείλουμε να την δημοσιεύσουμε, παρά την... παράκλησή του στο τελευταίο του Υστερόγραφο. Άλλωστε οι δηλώσεις του συγκεκριμένου προσώπου σπανίζουν και δεν τοποθετείται και τόσο συχνά για θέματα που αφορούν την ΑΕΚ, της οποίας είναι διοικητικό στέλεχος. Τέτοιες πρακτικές κατα παραγγελία λογοκρισίας προκαλούν απορίες όπως και η προτροπή σε κάποιους να ρίξουν σφαλιάρες, πράγματα που δεν ταιριάζουν σε ενωσήτες και δη προοδευτικούς όπως δηλώνει ο Κοτόνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα