ΑΠΟΕΛ: Οι 6 λόγοι της αντεπίθεσης

11:19 4/3/2014 - Πηγή: AEK365

Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός πως ο ΑΠΟΕΛ «τρέχει» ένα σερί 15 αήττητων παιχνιδιών και μάλιστα, στα 7 τελευταία μάζεψε όλους τους διαθέσιμους βαθμούς.
Δηλαδή, 21 πόντους, όσα και τα γκολ που πέτυχε από τη 17η έως την 23η αγωνιστική. Σε μια σημαντική καμπή του πρωταθλήματος πηγαίνει με σπασμένα φρένα ο Θρύλος, προσπερνώντας εύκολα ή δύσκολα ό,τι βρει μπροστά του.
Με αφορμή την... τρελή διαδρομή των γαλαζοκιτρίνων, το «Goal» ανέλυσε

την έως τώρα πορεία της ομάδας του Γιώργου Δώνη, ο οποίος χρησιμοποίησε από την 6η «στροφή» 30 ποδοσφαιριστές, συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων που αποχώρησαν τον Ιανουάριο (Ντα Σίλβα, Καμπράλ, Μπούντιμιρ, Γκονσάλβες).
Η βάση αποτελείται από μια οκτάδα παικτών. Αυτοί που έπαιξαν περισσότερο, αλλά ενδιάμεσα ξεκουράστηκαν για τις απαραίτητες «ανάσες» (με ξεκούραση ή με αλλαγές μέσα στους αγώνες), και όλοι οι υπόλοιποι «γύριζαν» στη σκακιέρα του για να δώσουν λύσεις.
Αναλύουμε τους αριθμούς, όπως αυτοί προκύπτουν μέσα από τις επιδόσεις σε άμυνα και επίθεση, αντλώντας τα στοιχεία της αντεπίθεσης.
1) Οι τρεις συν ένας στην άμυνα
Στην οκτάδα των ποδοσφαιριστών που έχουν τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής έως τώρα στο πρωτάθλημα, βρίσκονται τρεις αμυντικοί παίκτες. Αν σε αυτούς συμπεριλάβουμε και τον Πάρντο, τότε μιλάμε για τους μισούς παίκτες. Δηλαδή, η κύρια «κολόνα» των γαλαζοκιτρίνων είναι η οπισθοφυλακή. Συγκεκριμένα, ο υψηλόσωμος τερματοφύλακας μετρά 1.980 λεπτά, ο Σέρζιο 1.951, ο Ολιβέιρα 1.712 και ο Αμορίν 1.484. Οι υπόλοιποι που συμπληρώνουν τη λίστα με τους top-8 είναι οι Μοράις (1.998), Βινίσιους (1.795), Αλωνεύτης (1.698), Χαραλαμπίδης (1.465).
2) Μηδέν στα 10 από τα 23 ματς
Ένα άλλο στοιχείο που βγαίνει από τις ανασταλτικές επιδόσεις των πρωτευουσιάνων, είναι το ανέπαφο της εστίας που διατήρησαν σε 10 από 23 ματς του μαραθωνίου. Απέναντι στο Παραλίμνι (1η και 14η αγων.), τη Νέα Σαλαμίνα (4η αγων.), τον Άρη (5η αγων.), την Ανόρθωση (7η αγων.), την Αλκή (9η αγων.), τα Κούκλια (11η αγων.), την Άχνα (12η αγων.), την Ομόνοια (13η αγων.) και τον Ερμή (19η αγων.). Με τα 17 γκολ παθητικό που έχουν δεχτεί, διαθέτουν τη δεύτερη καλύτερη αμυντική γραμμή στο πρωτάθλημα, πίσω από την ΑΕΛ.
3) Πλουραλισμός στο σκοράρισμα
Στα 23 παιχνίδια, εντυπωσιακό στοιχείο για τον ΑΠΟΕΛ είναι πως έχει 15 διαφορετικούς σκόρερ. Δηλαδή, περισσότεροι από μια ενδεκάδα παίκτες έχουν βρει τον δρόμο προς το αντίπαλο πλεκτό. Η τριάδα Μαντούκα (9), Αλωνεύτης (7) και Ντε Βινσέντι (5) έχουν πετύχει τα 21 από τα 48 γκολ. Από τρία σκόραραν οι Μοράις, Βινίσιους, Χαραλαμπίδης και Γκονσάλβες από δύο οι Σαντίν, Αμορίν, Σέρινταν και Μπούντιμιρ και από ένα οι Σέρζιο, Ολιβέιρα, Μπενασούρ και Κακά. Οι γαλαζοκίτρινοι πίστωσαν άλλα τρία τέρματα ως αυτογκόλ. Έως την 8η αγωνιστική που έκανε ντεμπούτο ο Δώνης, υπενθυμίζουμε ότι ο ΑΠΟΕΛ είχε πετύχει η ομάδα μόλις 8 γκολ (συν ένα αυτογκόλ) και πρώτος σκόρερ ήταν ο Αμορίν (2).
4) Αφηνιάζει στο β΄ μέρος
Υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία όσον αφορά στα τέρματα που πέτυχαν οι γαλαζοκίτρινοι. Στο πρώτο μέρος, έστειλαν την μπάλα στο αντίπαλο πλεκτό 19 φορές και 29 στο δεύτερο. Το δεύτερο 45λεπτο αποτελεί για τρίτη σερί σεζόν το παραγωγικότερο τους. Αν χωρίσουμε το 90λεπτο σε 15λεπτα, παρατηρούμε: 0'-15': 2, 15'-30': 8, 30'-45': 9, 45'-60': 11, 60'-75': 12, 75'-90': 6. Δηλαδή στην αρχή και στο τέλος είναι η δεξαμενή με τα λιγότερα τέρματα και στα υπόλοιπα σχεδόν παρατηρείται ισορροπία.
5) Πρώτος με το +31
Αν γενικεύσουμε το θέμα με τα γκολ υπέρ-κατά, πέφτουμε σ' άλλο ένα στατιστικό. Αυτό με τον συντελεστή τερμάτων. Οι γαλαζοκίτρινοι, «παρέα» με άλλες έξι ομάδες (ΑΕΛ, Απόλλων, Ερμή, Ομόνοια, Ανόρθωση, ΑΕΚ), έχουν θετικό πρόσημο όσον αφορά στα γκολ ενεργητικό-παθητικό. Η ομάδα του Γιώργου Δώνη, όμως, είναι αυτή που διαθέτει τον καλύτερο συντελεστή τερμάτων. Βρίσκεται στο +31, έχοντας πετύχει 48 γκολ και δεχθεί 17. Στη δεύτερη θέση είναι η ΑΕΛ με +24 και στην τρίτη η Ομόνοια με +22.
6) Συμπληρωματικοί
Ποδοσφαιριστές που χαρακτηρίζονται «εργαλεία» και έρχονται για να ενισχύσουν στις πλείστες των περιπτώσεων ως συμπληρωματικοί, έχουν δώσει πάρα πολλές λύσεις μέχρι σήμερα. Οι Χιώτης (ως επί το πλείστον όμως στο κύπελλο), Αντωνιάδης, Αλεξάνδρου, Σολωμού, Αρτυματάς, Σέρινταν και Σαντίν αποτελούν μια «επτάδα» ποδοσφαιριστών που φώναξαν δυναμικά «παρών» σχεδόν σε κάθε κλήση του Δώνη.

Πηγή: sentragoal.com.cy

Keywords
Τυχαία Θέματα