Από τον Ζιντάν, στον Μανωλά και... τον Παπαδημητρίου

01:07 8/8/2012 - Πηγή: AEK365
Λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνέντευξη του Βαγγέλη Βλάχου και με αφορμή τον Χρήστο Παπαδημητρίου, ο προπονητής της ΑΕΚ θυμήθηκε τη διατριβή του στην προπονητική και έφερε στο μυαλό του, τον Ζινεντίν Ζιντάν. Με το παράδειγμα του Γάλλου, αλλά και αυτό του Στέλιου Μανωλά, ο Βλάχος ήθελε να δείξει πόσο σημαντικό είναι να δουλεύει ένας ποδοσφαιριστής μόνος του, για να βελτιώσει τις ικανότητές ή τις αδυναμίες του:
«Το γκολ ή το έχεις ή δεν το έχεις. Όμως εμείς θα εξαντλήσουμε τα πάντα με αυτά τα παιδιά. Επίτηδες τους αφήνω να έρθουν να ζητήσουν βοήθεια. Κάποιοι δεν έχουν έρθει ποτέ. Ο Παπαδημητρίου δεν έχει καθόλου κοντρόλ. Έχει ένα προσόν, την ταχύτητα. Όταν μίλησα με τον Τσιάρτα με ρώτησε πως θέλω τους παίκτες. Του λέω ταχύτατους. Στο μυαλό και στα πόδια. Να ξέρουν και λίγο μπάλα και λίγο ψηλά παιδιά. Αυτός έχει το προσόν που θέλουμε όλοι. Ταχύτητα. Εκμεταλλεύσου το. Δεν το έχει κάνει ποτέ.

Ο Γροντής, ο Νικολιάς, ο Τσίτας, οι άλλοι μικροί, όλοι θέλουν να κάνουν το κάτι παραπάνω. Αυτός όχι, παρότι έχει ένα προσόν που του επιτρέπει να κάνει το κάτι παραπάνω. Να γίνει όπως έγινε ο Κλωναρίδης. Πως έγινε αυτός ο μικρός έτσι; Σε τρία παιχνίδια πήρε 800.000 η ομάδα. Τρία ματς έκανε. Ο Παπαδημητρίου μπορεί να κάνει 20. Στα εργομετρικά βρήκε πρώτος. Άλμα επιτόπιο 57 πόντους. Δεν υπάρχει αυτό. Όμως δεν παίζει με τη μπάλα, δεν το δουλεύει σωστά. Έκανα διατριβή στη Γιουβέντους, με Ζιντάν, Ντελ Πιέρο, νέους τότε. Κάθομαι λοιπόν στην κερκίδα και περιμένω να βγουν. Ρωτάω, καλός παίκτης αυτός ο Ζιντάν; Θηρίο! Και έβαζε κώνους. Και έκανε ασκήσεις, με το μέσα, με το έξω του ποδιού του. Και έλεγα από μέσα μου - ο γνωστός Έλληνας - τι κάνει ο τύπος; Τι του χρειάζεται αυτό;. Ξέρει τόση μπάλα και κάθεται και κάνει όλη μέρα τέτοια πράγματα. Μετά, έπαιζε μόνος του με κάτι ειδικά όργανα, έκανε 1-2 και μετά πλασέ. Λέω τι γίνεται εδώ; Η προπονητική λέει λοιπόν πως μέχρι να… πεθάνω ποδοσφαιρικά, την τεχνική μου τη βελτιώνω. Είναι κάτι που βελτιώνεται. Όλοι μας κάνουμε λάθη, όμως μπορούμε να τα διορθώσουμε.

Αυτό του λέω του Παπαδημητρίου. Φτιάξε τα ρε συ, με την ταχύτητα που έχεις. Του λέω, έλα. Παίρνε κώνους. Πάρε τη μπάλα και χτύπα τη με το δεξί, με το αριστερό. Παίζε με τη μπάλα. Έλα σε επαφή. Απέκτησε σχέση μαζί της. Ο Στέλιος ο Μανωλάς ήταν… τέταρτος ξάδερφος με τη μπάλα. Το παιδί όμως έγινε καλύτερος από όλους μας. Όποιος ήθελε να περάσει, πήγαινε στον Μανωλά για να τον κοροιδέψει. Όμως το παιδί δούλεψε και έγινε παικταράς. Με μικρές μπάλες, με μεγάλες, στο κεφάλι. Ο Μανωλάς δεν είχε κανένα στοιχείο. Μόνο ψηλό παιδί ήταν. Δούλεψε σκληρά και με τη θέλησή του έγινε ο καλύτερος αμυντικός στην Ευρώπη.

Την τεχνική θα τη βρω, τη φυσική κατάσταση θα τη βρω. Δεν θα γίνω ο Ζιντάν, αλλά θα μπορώ να πάρω σωστά τη μπάλα μπροστά. Αυτό λέμε τώρα για τον Κουρέλλα. Έρχεται η μπάλα και την έχει ήδη μπροστά. Αυτό λέγεται τεχνική υψηλού επιπέδου. Βάζω δηλαδή το σώμα μου εκεί που πρέπει. Παίρνει τη μπάλα και τη βγάζει αμέσως. Ο άλλος (σ.σ. Παπαδημητρίου), θ
Keywords
Τυχαία Θέματα