Ανοίγει τις πόρτες του το νέο «Σαν Μαμές»

19:08 16/9/2013 - Πηγή: AEK365

Απόψε στις 11 το βράδυ η Μπιλμπάο υποδέχεται τη Θέλτα σε ένα κομβικό παιχνίδι στην ιστορία της. Το San Mamés Barria ανοίγει απόψε τις πόρτες του για το κοινό και όλοι περιμένουν να είναι κατάμεστο.
Το καινούργιο «Σαν Μαμές» είναι έτοιμο να φιλοξενήσει τους αγώνες της Μπιλμπάο, αφού ολοκληρώθηκαν τα 3/4 του γηπέδου.

Μόλις 103 ημέρες μετά το ξεκίνημα της κατεδάφισης του «Σαν Μαμές», ένα άλλο «Σαν Μαμές» είναι έτοιμο να περάσει το καμάρι των Βάσκων σε μια νέα

εποχή.
Στις 5 Ιουνίου έπεσε η αυλαία στην εκατόχρονη ιστορία της θρυλικής έδρας με το αποχαιρετιστήριο παιχνίδι ανάμεσα στην Αθλέτικ και τη μικτή ομάδα της Μπιθκάγια. Από την επόμενη μέρα ξεκίνησε η κατεδάφιση του «Καθεδρικού» του ισπανικού ποδοσφαίρου. Οι μπουλντόζες μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και τα συνεργεία άρχισαν τις εργασίες, οι οποίες ολοκληρώθηκαν μέσα στον Αύγουστο. Μόλις χθες τελείωσε και η πρώτη φάση της κατασκευής του νέου γηπέδου. Ας δούμε όμως με πιο αναλυτικά στοιχεία την ιστορία και τα χαρακτηριστικά του «San Mamés Barria».

Η ιδέα μιας καινούργιας έδρας για την Αθλέτικ ξεκίνησε από τα τέλη της δεκαετίας του '90, όταν πλέον ήταν φανερό πως οι 40.000 θέσεις της «Catedral» δεν αρκούσαν για να καλύψουν τη ζήτηση των φίλων της ομάδας. Ήδη το 2000, ο Σαντιάγο Καλατράβα υπέβαλλε στη διοίκηση του συλλόγου ένα σχέδιο κατασκευής ενός καινούργιου σταδίου στα περίχωρα της πόλης, όμως η πρόταση απορρίφθηκε.

Ακολούθησαν αρκετές ακόμα αρχιτεκτονικές προτάσεις και τελικά αποφασίστηκε το νέο γήπεδο να κατασκευαστεί στον χώρο της εμπορικής έκθεσης του Μπιλμπάο, δίπλα ακριβώς από το παλιό «Σαν Μαμές». Το 2006 παρουσιάστηκε από τον Δήμο του Μπιλμπάο το σχέδιο ανάπλασης της περιοχής, το οποίο θα στέγαζε από κοινού το «San Mamés Barria» και μέρος της καινούργιας Πανεπιστημιούπολης της πόλης. Μέχρι το τέλος του 2007 ολοκληρώθηκε η κατεδάφιση των εγκαταστάσεων της Έκθεσης, ενώ την ίδια χρονιά συστάθηκε η εταιρία «San Mamés Barria», αποτελούμενη από την Αθλέτικ, την ΒΒΚ (Bilbao Bizkaia Kutxa, τοπικό ταμιευτήριο), την Κυβέρνηση της Χώρας των Βάσκων, τον Δήμο του Μπιλμπάο και το Επαρχιακό Συμβούλιο της Μπιθκάγια, που είναι και οι συνιδιοκτήτες του νέου γηπέδου.

Το καινούργιο γήπεδο της Αθλέτικ φιλοδοξεί να πάρει τον ανώτερο χαρακτηρισμό από την ΟΥΕΦΑ, δηλαδή Elite (πρώην 5 αστέρων). Η συνολική χωρητικότητα, όταν θα ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση, θα ανέρχεται στις 53.332 θέσεις, οι οποίες χωρίζονται ως εξής:

49.063 απλές θέσεις

1270 αφαιρούμενες θέσεις

520 θέσεις ΑΜΕΑ (260 για ΑΜΕΑ και 260 για τους συνοδούς τους)

824 θέσεις VIP

2.130 θέσεις Premium (διακεκριμένες και σουίτες)

192 θέσεις στο προεδρικό πάλκο

162 θέσεις στα δημοσιογραφικά θεωρεία

Οι 53.332 θέσεις του γηπέδου, μοιράζονται σε 3 διαζώματα:

Α' (κάτω) Διάζωμα: 20.631 θέσεις

Β' (μεσαίο) Διάζωμα: 3.146 θέσεις (μόνο VIP & Premium)

Γ' (επάνω) Διάζωμα: 29.456 θέσεις

Την άνοιξη του 2015, όταν θα ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση του έργου, τα μέλη θα ανέλθουν σε 41.000 (έχουν ήδη γίνει προεγγραφές), καταγράφοντας μια αύξηση της τάξης του 19% σε σύγκριση με τα τωρινά 34.373. Έτσι λοιπόν, οι 41.000 θέσεις θα καλύπτονται από τα μέλη-κατόχους διαρκείας, 2.000 θα προορίζονται για τις ανάγκες του συλλόγου και τα υπόλοιπα 10.000 εισιτήρια θα διατίθενται στα εκδοτήρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα