Ανατροπή τίτλου με σφραγίδα Κώστα Νικολαϊδη (VIDEO, ΦΩΤΟ)

11:07 31/3/2015 - Πηγή: AEK365

Η κατάκτηση του τίτλου του 1968 από την ΑΕΚ είχε χαρακτηριστεί από πολλές «γκέλες» με θεωρητικά μικρούς αντιπάλους, αλλά και με απόλυτη κυριαρχία στα ντέρμπι. Σε ένα από αυτά, στο χρονικά τελευταία -άρα και πιο καθοριστικό- με αντίπαλο τον Ολυμπιακό σαν σήμερα πριν από 47 χρόνια, η ΑΕΚ είχε κάνει τη μεγάλη ανατροπή και είχε νικήσει με 2-1, με ήρωα εκείνου του απογεύματος στη

Νέα Φιλαδέλφεια τον Κώστα Νικολαϊδη.

Η ΑΕΚ είχε νικήσει με 4-1 στον αγώνα του πρώτου γύρου στο Στάδιο Καραϊσκάκη, όμως, χρειαζόταν μία ακόμα νίκη για να νιώσει σιγουριά, καθώς ο Ολυμπιακός ήταν δύο βαθμούς πίσω της. Μπροστά σε περίπου σαράντα χιλιάδες θεατές (32.382 εισιτήρια -και την ίδια ώρα 32.945 στο Εθνικός-Παναθηναϊκός 0-0!) η ΑΕΚ παρατάχθηκε χωρίς τον τραυματία δεξιό οπισθοφύλακα Γιώργο Κεφαλίδη αλλά και χωρίς τον βασικό της τερματοφύλακα Στέλιο Σεραφείδη, αφού ο Ουγγρογερμανός τεχνικός Γένε Τσάκναντι είχε προτιμήσει τον Θόδωρο Μανιατέα.
Επιπλέον, για την ΑΕΚ είχε προκύψει μία ακόμα αναποδιά, η χειρότερη που μπορούσε να προκύψει εκείνα τα χρόνια: ο κίνδυνος δηλαδή να βγει από την ομάδα την τελευταία στιγμή ο Μίμης Παπαϊωάννου!

Λίγο πριν το τέλος της προθέρμανσης, ο «βλάχος» ένιωσε πόνους στο πόδι του, αλλά δεν είπε τίποτα, ώστε να μην αναστατώσει την ομάδα. Έπαιξε πονώντας και ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο υπέφερε. Ο κόσμος, όμως, δεν το ήξερε και πολλοί τον αποδοκίμαζαν. Κάποιον από αυτούς, μάλιστα, πήγε να τον... δείρει ο Κεφαλίδης στην εξέδρα των επισήμων! Σημειωτέον ότι ήταν η τελευταία σεζόν, κατά την οποία δεν επιτρέπονταν αλλαγές.

Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα στο 27', όταν ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με κεφαλιά του Ζαντέρογλου -κόντρα στη ροή του αγώνα- όμως η ΑΕΚ ήταν αποφασισμένη. Στο δεύτερο ημίχρονο έγινε η μεγάλη ανατροπή. Στο 50' ο Κώστας Νικολαϊδης ισοφάρισε με πέναλτι (το εκτέλεσε δύο φορές στην ίδια γωνία, καθώς ο διαιτητής αρχικά διέταξε επανάληψη) που κέρδισε ο Παπαϊωάννου από τον Αγανιάν.

Ο αγώνας είχε διακοπεί για αρκετή ώρα λόγω διαμαρτυριών των φιλοξενουμένων, όμως ο Νικολαϊδης είχε... καθίσει πάνω στην μπάλα και περίμενε ήρεμος!.
Ο ίδιος παίκτης έβαλε φωτιά στη Νέα Φιλαδέλφεια στο 84' με ένα γκολ που έκρινε το ντέρμπι και εν πολλοίς το πρωτάθλημα. Στο λεπτό αυτό, ο Στέλιος Σκευοφύλαξ σούταρε δυνατά και ο Αγανιάν απέκρουσε με κεφαλιά. Η μπάλα πήρε ύψος και έφυγε στα πλάγια, όμως στο κατέβασμά της ο Νικολαϊδης τη βρήκε πάνω στην κίνηση και με ένα εντυπωσιακό σουτ πέτυχε το πολύτιμο γκολ! Λίγο αργότερα, όταν πια ο αγώνας έληξε, οι παίκτες και οι οπαδοί της ΑΕΚ έστησαν πρόωρο γλέντι τίτλου, αφού τους χώριζαν πια τέσσερις βαθμοί από Ολυμπιακό και Αρη και πέντε από τον Παναθηναϊκό.

Στα αξιοσημείωτα, η παρουσία στο γήπεδο του αντιπροέδρου της χούντας των συνταγματαρχών Στέλιου Παττακού, ο οποίος πριν τον αγώνα κατέβηκε στον αγωνιστικό χώρο για να κάνει... συστάσεις στους παίκτες. Επίσης, τον αγώνα παρακολούθησε και η αποστολή της Σλάβια Πράγας που τρεις μέρες αργότερα θα αντιμετώπιζε την ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Μπάσκετ στο Καλλιμάρμαρο. Μάλιστα οι μπασκετμπολίστες της ΑΕΚ κάθονταν στην εξέδρα μαζί με τους Τσεχοσλοβάκους αθλητές!

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Μανιατέας, Σοφιανίδης, Βασιλείου, Μπαλόπουλος, Φρογουδάκης, Σκευοφύλαξ, Καραφέσκος, Σταματιάδης, Νικολαϊδης, Παπαϊωάννου, Βεντούρης

Στις 31 Μαρτίου

31/3/35 ΑΕΚ-Εθνικός 1-2 (Πρωτάθλημα Ελλάδας)
31/3/48 ΑΕΚ-Δάφνη 4-1 (Πρωτάθλημα Αθήνας)
31/3/57 ΑΕΚ-Κηφισιά 6-0 (Κύπελλο Ελλάδας)
31/3/63 Απ. Καλαμαριάς-ΑΕΚ 0-3 (Α' Εθνική -ένα ακόμα βήμα τίτλου με την 3η νίκη σε τέσσερις επισκέψεις στη Θεσσαλονίκη)
31/3/71 ΑΕΚ-Πανηλειακός 4-0 (Κύπελλο Ελλάδας)
31/3/74 Πανιώνιος-AEK 1-1 (Α' Εθνική)
31/3/85 Πανιώνιος-AEK 0-0 (Α' Εθνική)
31/3/91 Παναθηναϊκός-AEK 4-0 (Α' Εθνική -η εκρηκτική κατάσταση στα εσωτερικά της ομάδας, λόγω οικονομικού αδιεξόδου, είχε αντίκτυπο στο αποτέλεσμα του ντέρμπι)
31/3/02 ΑΕΚ-Πανιώνιος 2-1 (Α' Εθνική -ανατροπή και νίκη με δύο αυτογκόλ από Ευθυμιάδη και Βλτσεκ στο τελευταίο μισάωρο)
31/3/13 Λεβαδειακός-ΑΕΚ 0-0 (Α' Εθνική)

Keywords
Τυχαία Θέματα