Ανακοινώθηκε και επίσημα η συμφωνία

22:04 20/2/2015 - Πηγή: AEK365

Η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της ανακοινώθηκε και επίσημα μετά το τέλος του Eurogroup. Σε δηλώσεις του κατά την επίσημη συνέντευξη Τύπου, ο Γερούν Ντάισενμπλουμ τόνισε:

«Είχαμε μια συμφωνία εμπιστοσύνης. Αποφασίσαμε παράταση τεσσάρων μηνών. Υπάρχει ευελιξία στο πρόγραμμα και αυτή θα συναποφασιστεί με την Ελλάδα. Ένα αίτημα για παράταση πρέπει να συνοδεύεται από δεσμεύσεις. Η Ελλάδα

δεσμεύτηκε για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όχι σε μονομερείς ενέργειες. Η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους πιστωτές της. Για το φετινό πλεόνασμα, θα ληφθούν υπόψη οι οικονομικές συνθήκες.

Ενας πρώτος κατάλογος των μεταρρυθμίσεων παρουσιάζεται μέχρι την Δευτέρα από τις ελληνικές αρχές. Οι θεσμικοί εταίροι θα εξετάσουν τον κατάλογο και θα αποφασίσουν. Αν είναι θετική η εξέταση αυτή την Τρίτη το πρωί θα γίνει η έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη νέα φάση. Όλη αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ως το τέλος Απριλίου. Ανακεφαλαιώνοντας σας λεώ ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα».

Από την άλλη, ο Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε: «Εργαστήκαμε εντατικά για να φτάσουμε σε μια συμφωνία, ώστε να μπει τέλος στην αβεβαιότητα. Επιδείξαμε ορθολογισμό και επιτευχθηκε μια ισοσκελισμένη συμφωνία. Η συμφωνία είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της Ελλάδας αλλά κι όλης της Ευρωζώνης».

»Η συμφωνία επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές, αλλά διασφαλίζει ότι θα τηρήσει και τις δεσμεύσεις της.

»Αν φτάσουμε σε συμπέρασμα τη Δευτέρα το βράδυ και σε αυτό ελπίζω κι εγώ, ο λόγος θα περάσει στα κράτη μέλη, για να τεθεί το θέμα αν χρειάζεται, στα κοινοβούλιά τους. Αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου.

»Τα βήματα αυτά δεν θα είναι πολύ εύκολα, αλλά πρέπει να γίνουν, για να συμφωνήσουμε σε κοινά σημεία. Πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα μέτρα, για να υπάρχει βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, για να γίνει ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία.

»Πρέπει να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη. Και οι δικοί μας πολίτες το ζητούν αυτό. Θα πρέπει καλή τη πίστη να συζητούμε, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για να έχουμε κοινή εμπιστοσύνη. Πρέπει να επιταχύνουμε τους ρυθμούς, για να φτάσουμε σε μία συμφωνία.

»Απόψε κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα. Έχουμε κι άλλα βήματα να κάνουμε ως τις 28 Φεβρουαριου για να αποφασίσουμε για την παράταση του προγράμματος.

»Η εμπιστοσύνη είναι πολύ δύσκολο να οικοδομηθεί και πολυ έυκολο να διαρραγεί. Η ΕΚΤ θα διασφαλίσει πως η εμπιστοσύνη προς τις ελληνικές τράπεζες θα παραμείνει ακλόνητη», κατέληξε ο επίτροπος των Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέχεια, η πρόεδρος του ΔΝΤ, Κριστίνα Λαγκάρντ, πέρνοντας τον λόγο ανέφερε: Το έγγραφο της συμφωνίας είναι βαθύτατο και πυκνό. Το περιεχόμενο οφείλεται στον Γερούν που είχε το χάρισμα να το συντάξει».

»Το ΔΝΤ βλέπει τη συμφωνία ως μία σειρά από στάδια που πρέπει να προχωρήσουν. Την επόμενη Δευτέρα η κυβέρνηση θα μας καταθέσει σειρά απο μεταρρυθμίσεις και οι εκπρόσωποι των ΕΚΤ και ΔΝΤ θα εξάγουμε μία γνώμη κατά πόσο είναι αρκετά επαρκές το πακέτο για να προχωρήσει σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

»Η επόμενη προθεσμία είναι τα τέλη Απριλίου. Τότε θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία της αξιολόγησης, για να υπάρξει και η γέφυρα.Η τελική προθεσμία είναι η λήξη του 4μήνου που ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Από την πλευρά μας θα πρέπει να προσέξουμε τι συμβαίνει από χρηματοπιστωτικής άποψης.

Στη συνέχεια ο κ.Ρένλιγνγκ ανέφερε ότι «Είναι ενθαρρυντικό το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης. Το EFSF είναι εδώ για να υποστηρίζει την Ελλάδα και χαίρομαι που η Ελλάδα προτίθεται να τηρήσει τις δεσμεύσεις. Θα ήταν κρίμα αν πήγαιναν χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού».

Στη συνέχεια κατά τη διάρκεια ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους, ο κ.Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι «Χρειάζεται μία σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα. Το τετράμηνο τέθηκε γιατί υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει και να γίνει γρήγορα. Υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα στο πλαίσιο του προγράμματος και θα πρέπει να δούμε ποιες θα είναι οι μελλοντικές προκλήσεις», ενώ ξεκαθάρισε ότι τη Δευτέρα θα παρουσιαστεί ο πρώτος κατάλογος μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα.

«Αν μία χώρα ζητά υποστήριξη από την άλλη, πρέπει να φτάσουμε σε μία συμφωνία. Κάθε πρόγραμμα έχει να κάνει με χρήματα και όρους. Δεν μπορεί μία χώρα να ζητά χρήματα αλλά να θέτει τους δικούς της όρους.

»Περιμένουμε τη Δευτέρα για μία πρώτη εντύπωση από τις μεταρρυθμίσεις. Μετά θα μπούμε στις λεπτομέρειες. Υπάρχει ευελιξία μέσα στο πρόγραμμα», ανέφερε.

«Θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος στο πρόγραμμα ή τη συμφωνία. Ο Απρίλιος είναι η ύστατη ημερομηνία, θα πρέπει όλα να έχουν τελειώσει τον Απρίλιο. θα προτιμούσαμε να έχουμε τελειώσει νωρίτερα, όμως είναι πολλά που πρέπει να γίνουν. Τα χρήματα θα διατεθούν μόλις οι φορείς θα έχουν αξιολογήσει θετικά το πρόγραμμα», τόνισε.

«Τα χρήματα επιστρέφονται στο EFSF ώστε να βεβαιωθούμε ότι θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», ανέφερε τονίζοντας ότι δεν θα δοθούν σε καμία περίπτωση για τα προγράμματα της κυβέρνησης παρά μόνο για τις τράπεζες.

Ο Ντάσελμπλουμ ρωτήθηκε για τις πληροφορίες που ήθελαν την Ισπανία και την Πορτογαλία να προσπάθησαν να μπλοκάρουν τη συμφωνία: «Υπήρξε απόλυτη συμφωνία επί της έκβασης αυτής της συνάντησης. Υπήρξε μία συζήτηση για το τι θα γίνει από τη Δευτέρα κι έτσι φτάσαμε σε ένα τελικό συμπέρασμα», απάντησε.

Σε ερώτηση για το αν το μνημόνιο θα συνεχιστεί απάντησε:«Δεν μου αρέσει να στέκομαι στις λέξεις μόνο. Αν θέλετε να κάνετε αυτό, να δώσετε προσοχή στη διατύπωση που έχουμε επιλέξει».

Σε παρέμβαση της η Λαγκαρντ ανέφερε:«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι, ότι το πρόγραμμα δεν ολοκληρώνεται σε 4 μήνες. Ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2016».

Συνεχίζοντας ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι «Τη Δευτέρα, από πλευράς θεσμών θα έχουμε μία πρώτη γνωμοδότηση για το εάν το ελληνικό υλικό είναι τετοιο, ώστε να υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης για το μέλλον. Κατόπιν θα υπάρχει μία τηλεδιάσκεψη. Αυτό αν όλα πάνε καλά. Και επί αυτή τη βάση, ελπίζουμε να αρχίσουν μετά οι εθνικές διαδικασίες»

Keywords
Τυχαία Θέματα