Ανακαλύφθηκε πλανήτης μόνο με νερό!

13:27 22/2/2012 - Πηγή: AEK365

Την ύπαρξη ενός τελείως διαφορετικού τύπου πλανήτη επιβεβαίωσε το τηλεσκόπιο Hubble της NASA.

Ο αστρονομος Ζάκαρι Μπέρτα και η ομάδα του ανακάλυψε έναν σούπερ πλανήτη έξω από το ηλιακό μας σύστημα, ο οποίος είναι μοναδικος στο είδος του καθώς βασίζεται στο νερό.

Οι μέχρι τωρα γνωστοί σε εμάς πλανήτες ήταν τριών ειδών: βραχώδεις, όπως η Γη, αέριοι όπως ο Δίας και παγωμένοι, όπως ο Ουρανός.

Ωστόσο, ο GJ 1214b, όπως ονομάστηκε, δεν μοιάζει με κανέναν από αυτούς που

ξέρουμε.

«Αν θες να περιγράψεις σε μια πρόταση είναι αυτός ο πλανήτης θα μπορούσες να πεις ότι είναι ένας τεράστιος καυτός ωκεανός», ανέφερε ο αστρονόμος Ντέιβιντ Σαρμπονό το 2009,όταν ο πλανήτης πρωτοανακαλύφθηκε από ένα ρομποτικό παρατηρητήριο στην Αριζόνα. Ωστόσο, μόνο τώρα οι επιστημονες μπόρεσαν να προσδιορίσουν το πως ακριβώς είναι ο πλανήτης.

Από τη στιγμή που ο πλανήτης είναι πολύ μακριά για να τον δούμε απευθείας, οι επιστήμονες έπρεπε να προσδιορίσουν την παρουσία του και τα χαρακτηριστικά του από τις λεπτές στρεβλώσεις του στο φως.

«Χρησιμοποιήσαμε τον Hubble, για να μετρήσουμε τα υπέρυθρα χρώματα του ηλιοβασιλέματος στον πλανήτη αυτό», εξήγησε ο Μπέρτα. Όπως αποκαλύφθηκε ο πλάνητης έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε πολλά χρώματα, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει πυκνή ατμόσφαιρα που αποτελείται από υδρατμούς.

Τα αποτελέσματα δείχνουν έναν υδάτινο κόσμο πολύ διαφορετικό από τον δικό μας, καθώς η ατμόσφαιρα του πλανήτη είναι δέκα φορές πιο πυκνή και ως αποτέλεσμα υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση και ελάχιστο φως περνάει μέσα από την ατμόσφαιρα.

«Οι υψηλές θερμοκρασίας και πιέσεις μπορούν να δημιουργήσουν εξωτικά υλικά, όπως «καυτός πάγος» ή «υπερρευστό νερό» υλικά που είναι παντελώς άγνωστα σε μας», εξηγει ο Μπέρτα και προσθέτει ότι ακόμα και αν υπάρχει ζωή εκεί θα είναι πολύ περίεργη.

«Δεν θέλω να υπαινιχθώ ότι υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη ζωής όπως την ξέρουμε. Μπορεί να υπάρχει ζωή, αλλά θα πρέπει να είναι ένα πολύ περίεργο είδος ζωής. Το σίγουρο είναι ότι αυτό ο πλανήτης θα μας απασχολεί για χρόνια», ανέφερε ο Σαμπορνό.

Keywords
Τυχαία Θέματα