Αυστηρή λιτότητα στην Ιταλία το 2012

18:21 31/12/2011 - Πηγή: AEK365

Αυστηρή λιτότητα θα φέρει και για τους Ιταλούς το 2012, καθώς οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, του υγραερίου, των αυτοκινητοδρόμων θα επιβαρύνουν κάθε ιταλική οικογένεια περίπου με 2.100 ευρώ.

Σε αυτά προστίθενται και τα έκτακτα οικονομικα μέτρα που ενέκρινε πρόσφατα η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι.

Οι αυξήσεις αυτές αντιστοιχούν σχεδόν στο 50% του συνολικού ποσού, που η κάθε ιταλική οικογένεια δαπανά, κάθε χρόνο, για την αγορά των τροφίμων.

Η τιμή

του ρεύματος θα αυξηθεί κατά 4,9%, τα διόδια των αυτοκινητοδρόμων κατά 3,1%, ενώ το υγραέριο θα αυξηθεί κατά 2,7%, ενώ ανοδικά κινείται και η τιμή των καυσίμων.

Η αμόλυβδη βενζίνη κοστίζει περίπου 1,724 ευρώ το λίτρο, που αποτελεί νέο ρεκόρ, με αποτέλεσμα οι καταναλωτικές ενώσεις των καταναλωτών να οργανώσουν «απεργία των καυσίμων» στις 5-6 Ιανουαρίου, με τους πολίτες να καλούνται να μην γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ζήτησε από όλα τα υπουργεία να περιορίσουν αυστηρά τις δαπάνες τους, έως και 80%.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην πρωθυπουργός Σ. Μπερλουσκόνι, σε δηλώσεις που έκανε στο Canale 5, αναφέρθηκε στα αίτια και στην εξέλιξη της οικονομικής κρίσης.

«Παρά τα μέτρα της σημερινής, νέας κυβέρνησης που απαρτίζεται από καθηγητές, το spread συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και η κρίση να μας μαστίζει. Είναι όλο και σαφέστερο ότι εκείνοι που υπέδειξαν την κυβέρνησή μου ως μόνη αιτία της όλης κατάστασης, θα πρέπει να ντρέπονται, δήλωσε.

«H Ευρώπη είναι διχασμένη, δεν καταφέρνει να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις και οι αγορές το έχουν καταλάβει. Το Ευρώ είναι ένα ανώμαλο νόμισμα, χωρίς την προστασία μιας πραγματικής κεντρικής τράπεζας. Για τον λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει στρατηγική και να στοχεύσει όχι μόνον στη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά και στην ανάπτυξη», είπε.

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι «παραιτήθηκε χωρίς να έχει υπάρξει καμία ψήφος δυσπιστίας από το Κοινοβούλιο, αποκλειστικά και μόνο από αίσθημα ευθύνης, για να αποφύγει περαιτέρω επιθέσεις των κερδοσκόπων κατά της Ιταλίας».

Παράλληλα, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε το Σάββατο Il Messangero, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, τονίζει ότι «το ευρώ προστάτεψε τους πολίτες, τώρα, όμως, πρέπει να οικοδομηθεί η Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον Ιταλό πρώην πρωθυπουργό, «η ελληνική κρίση η οποία, δεδομένης της περιορισμένης της έκτασης, θα μπορούσε να είναι η ευκαιρία για να δημιουργηθεί η πολιτική συνοχή και που ήταν αναγκαία από τότε που ιδρύθηκε το ευρώ, σήμανε την αρχή μιας σειράς αναταράξεων που ακόμη δεν έχουν σταματήσει».

Keywords
Τυχαία Θέματα