Sky Sports : «Mετά τον υποβιβασμό της ΑΕΚ, φόβοι για το ελληνικό ποδόσφαιρο»

11:28 1/5/2013 - Πηγή: AEK365

Το Sky Sports δημοσίευσε ανταπόκριση του αθλητικού συντάκτη Φώτη Βοϊνίκα, ο οποίος εκφράζει τους φόβους του για το ποδόσφαιρο στην χώρα μας, μετά τον υποβιβασμό της ΑΕΚ. Συγκεκριμένα το άρθρο αναφέρει:

"Ο τρίτος μεγαλύτερος σύλλογος στην Ελλάδα μετά τον Ολυμπιακό

και τον Παναθηναϊκό είναι η ΑΕΚ και μόλις έχει υποβιβαστεί στην δεύτερη κατηγορία, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Η ΑΕΚ, επί σειρά ετών, είχε μεγάλα οικονομικά προβλήματα - ακόμη και πριν από την τρέχουσα οικονομική κρίση που έπληξε το Ελληνικό κράτος στο σύνολό του. Τέλος, η ΑΕΚ δεν ήταν σε θέση να αποφύγει κάτι που, πριν από δέκα χρόνια, ήταν αδιανόητο - τον υποβιβασμό. Είναι ασφαλές πλέον να πούμε ότι ο υποβιβασμός της ΑΕΚ επηρεάζει το σύνολο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πρώτα απ 'όλα η απουσία της ΑΕΚ σημαίνει την απουσία 89 χρόνων ιστορίας, μιας ομάδας με 11 πρωταθλήματα Ελλάδας και 14 κύπελλα. Κατά τα τελευταία 70 χρόνια μόνο πέντε ομάδες έχουν κερδίσει το πρωτάθλημα και η ΑΕΚ είναι η τρίτη πιο επιτυχημένη.

Η ΑΕΚ είναι επίσης η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα σε φιλάθλους. Έχει περίπου το 15% του συνόλου των Ελλήνων φιλάθλων - (ο Ολυμπιακός έχει το 39% και ο Παναθηναϊκός το 30%), ενώ ο ΠΑΟΚ 11% και ο Άρης 5%. Λόγω της δημοτικότητάς της, αυτό σημαίνει ότι το ενδιαφέρον για την Super League 2013-2014 θα είναι μικρότερο από ποτέ, χωρίς τους οπαδούς της ΑΕΚ. Η ΑΕΚ, ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1924 από Έλληνες πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη, μετά τον Ελληνο-Τουρκικό πόλεμο, έχει έδρα την γειτονιά της Νέας Φιλαδέλφειας στην Αθήνα, αλλά έχει οπαδούς σε όλη την Ελλάδα. Ακολουθούν την ομάδα τους κατά χιλιάδες σε όλη τη χώρα για να την υποστηρίξουν, αλλά τώρα αισθάνονται προδομένοι από τον σύλλογο και κανείς δεν ξέρει πόσο θα επηρεαστούν από το γεγονός ότι θα είναι στην δεύτερη κατηγορία την επόμενη σεζόν.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν θα ακολουθήσουν την ΑΕΚ - πολλοί από αυτούς σίγουρα θα γυρίσουν την πλάτη τους - το πρόβλημα είναι ότι έχασαν το ενδιαφέρον τους για το παιχνίδι και θα μπορούσαν να καταλήξουν να χάσουν κάθε ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο, για πάντα.

Σχεδόν 10 χρόνια πριν, η ΑΕΚ είχε 20.000 κατόχους εισιτηρίων διαρκείας και κατά μέσο όρο 26.000 φιλάθλους στο Ολυμπιακό Στάδιο ανά παιχνίδι - σε πλήρη αντίθεση με αυτή τη σεζόν, που είχε μέσο όρο εισιτηρίων μόλις 6.500. Ενδιαφέρον Για να είμαστε δίκαιοι με την ΑΕΚ, πρέπει να πούμε ότι οι Έλληνες οπαδοί σε γενικές γραμμές έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για το ποδόσφαιρο, λόγω των οικονομικών προβλημάτων των συλλόγων και αυτό δεν βοηθά την αναγέννηση του ελληνικού ποδοσφαίρου καθόλου. Η συμφωνία με το κανάλι της Nova, που κατέχει τα δικαιώματα της ελληνικής Super League πρόκειται να αλλάξει για τους συλλόγους.

Η απουσία της ΑΕΚ είναι ένα μεγάλο πλήγμα για την Nova, η οποία είναι η βασική χρηματοδότης για τους συλλόγους και σύμφωνα με τις συμβάσεις, την επόμενη σεζόν θα πληρώσει 10% λιγότερα χρήματα, καθώς υπήρχε μια ρήτρα που έλεγε ότι εάν μια από τις τρείς μεγάλες ομάδες υποβιβαστεί, τότε θα υπάρξει μια αυτόματη μείωση. Η πρόθεσή της είναι να κάνει μια περικοπή της τάξης του 20% για τους συλλόγους της Σούπερ Λίγκας, αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί.

Ακόμη και αν παραμείνει στο 10%, αυτό θα μπορούσε να σημάνει ακόμη και καταστροφή για πολλές από τις ομάδες που κατάφεραν με το ζόρι να επιζήσουν, αυτή τη σεζόν. Η απουσία της ΑΕΚ θα έχει επίσης αντίκτυπο στις άλλες δύο μεγάλες ομάδες τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό - των οποίων οι οπαδοί περίμεναν την σύγκρουση με την ΑΕΚ, όσο και κάθε παιχνίδι. Ο ελληνικός ποδοσφαιρικός χάρτης έχει αλλάξει, αλλά σίγουρα όχι προς το καλύτερο. Με λίγα λόγια, η απουσία ενός ιστορικού συλλόγου της Ελλάδας, όπως η ΑΕΚ κάνει το «προϊόν» του ποδοσφαίρου λιγότερο ενδιαφέρον για τους φιλάθλους σε όλα τα επίπεδα στην χώρα.

Στο γήπεδο και έξω από αυτό. Πολλές αθλητικές εφημερίδες στην Ελλάδα βρίσκονται κοντά στο κλείσιμο, διότι δεν υπάρχει το επιπλέον χρήμα στην χώρα και ένα από τα πρώτα πράγματα που αποδεκατίστηκε από την ελληνική οικονομική κρίση, φαίνεται ότι είναι το ποδόσφαιρο. Η απουσία της ΑΕΚ θα επηρεάσει το ελληνικό ποδόσφαιρο την επόμενη σεζόν και όλοι είναι πολύ ανήσυχοι ότι η ΑΕΚ δεν σηματοδοτεί το τέλος της κατάρρευσης του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά μόνο την αρχή..."

Keywords
Τυχαία Θέματα