Σοκ και δέος στην Κύπρο

Η «θεά» Μέρκελ που εξουσιάζει τους Ευρωπαίους και ορίζει τις τύχες τους αποφάσισε να πάρει «ετσιθελικά» από το 6,75 μέχρι το 10% των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Γιατί έτσι «θα διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα» στην Κύπρο, είναι το επιχείρημα που χρησιμοποίησαν τα μέλη του Eurogroup.
Θεωρούν δηλαδή οι υπουργοί
Οικονομικών της ευρωζώνης ότι η μερική δέσμευση των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες θα σταθεροποιήσει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα! Από την ιδιότυπη αυτή δήμευση μέρους των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες οι Γερμανοί θέλουν να συγκεντρώσουν 5,8 δισ.ευρώ. Και η εφαρμογή του σχετικού νόμου θέλουν να γίνει μέχρι το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας με ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και κούρεμα των καταθέσεων σε ποσοστό από 6,75 μέχρι 10% αναλόγως του ύψους, ώστε να μην επικρατήσει χάος την Τρίτη 19 Μαρτίου.
Διότι σε περίπτωση που τα μέτρα δεν υιοθετηθούν, την Τρίτη υπάρχει κίνδυνος «bank run», εφ' όσον οι Κύπριοι τρέξουν μαζικά και σηκώσουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες για να γλιτώσουν την μερική δέσμευση των αποταμιεύσεών τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα