Επιθετικότητα, δημοκρατία και αναρχία

Η επιθετικότητα, σύμφωνα με την ψυχαναλυτική θεωρία, είναι σύμφυτη με τον άνθρωπο και αποτελεί ενστικτώδη εκδήλωση. Ο Φρόιντ τη δεκαετία του 1930 μίλησε για το ένστικτο του θανάτου, δηλαδή για την καταστρεπτική δύναμη που υπάρχει στην ανθρώπινη ψυχή και εκδηλώνεται με τη βίαιη συμπεριφορά εναντίον άλλου συνανθρώπου ή ακόμα κατά του ίδιου του εαυτού του ατόμου. Αργότερα υποστηρίχθηκε από τους οπαδούς της δαρβινικής θεωρίας της εξέλιξης ότι το ένστικτο της επιθετικότητας είναι απαραίτητο για την ανθρώπινη επιβίωση. Στον αντίποδα είναι οι θεωρίες οι οποίες υποστηρίζουν πως η επιθετικότητα,
όπως και κάθε συμπεριφορά, ελέγχεται μέσα από την εκπαίδευση και συγκεκριμένα μέσα από την άμεση εκπαίδευση και μέσω της έμμεσης εμπειρίας.

Περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως κοινωνικές συγκρούσεις, καθώς και ψυχολογικές καταστάσεις του ατόμου, όπως απογοήτευση, μπορούν να αυξήσουν την ανθρώπινη επιθετικότητα. Επίσης η αίσθηση απώλειας κεκτημένων του ατόμου μπορεί να οδηγήσει σε επιθετικές συμπεριφορές. Τελικά φαίνεται ότι η επιθετικότητα είναι το αποτέλεσμα του συνδυασμού εσωτερικών και εξωτερικών συνθηκών. Η δημοκρατία είναι μια αρχαία ελληνική κατάκτηση και διαχρονική προσφορά στην παγκοσμιότητα. Είναι το πολίτευμα εκείνο στο οποίο η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού.
Keywords
Τυχαία Θέματα