Σαν συνέχεια του «τον έμαθαν και θα αλλάξουν»

Προσπαθώντας πάντα να μιλήσουμε ποδοσφαιρικά και να… υποτάξουμε στην λογική του ποδοσφαίρου, τις όποιες απόψεις μας, θα ήθελα να ξεκινήσω από μια μικρή αναδρομή σε προηγούμενο άρθρο μου. Κι αυτό γιατί έχω ένα γενικότερο κανόνα. Η μπάλα και οι νόμοι της, ποτέ δεν σε προδίδουν. Όταν προσπαθείς απλά να την δεις, να την χαρείς και να την εξηγήσεις (όσο μπορείς και όσο ξέρεις βέβαια) και όχι να την «χρησιμοποιήσεις», συνήθως σπάνια σε προδίδει.

Το άρθρο αυτό που αναφέρω, είχε δημοσιευθεί την 1 Νοεμβρίου αν δεν κάνω λάθος και συγκεκριμένα μετά τα εκπληκτικά παιχνίδια του Παναθηναϊκού

με Ξάνθη,. Εργοτέλη και ΠΑΟΚ και πριν το ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Αφορμή για την σημερινή αναδρομή, στάθηκαν τα λόγια του βοηθού του Φερέϊρα, του Ζοζέ Γκόμες, στις δηλώσεις του λίγο μετά την λήξη του αγώνα στην Νέα Σμύρνη.
Εκεί λοιπόν, ανάμεσα στ’ άλλα, είπε το εξής που για μένα ήταν το πιο σημαντικό και εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και την εικόνα που βλέπουμε από τον Παναθηναϊκό στα τελευταία παιχνίδια, καθώς και τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει.

«Όπως εμείς μελετάμε τους αντιπάλους μας, το ίδιο κάνουν και αυτοί και ξέρουν πως παίζουμε προσαρμόζοντας έτσι το παιχνίδι τους» είπε ο Ζοζέ Γκόμεζ.
Κι αυτό είναι πραγματικά η ουσία των τελευταίων αγώνων του Παναθηναϊκού.

Και είναι αυτό ακριβώς που συζητούσαμε εδώ τότε, μέσα στην τρελή χαρά από τις εμφανίσεις του Παναθηναϊκού. Το ότι δηλαδή, ο Παναθηναϊκός, με την εικόνα που είχε δείξει, αντικειμενικά θα τρόμαζε τους αντιπάλους του και θα έπρεπε σύντομα να προετοιμαστεί, ότι θα αντιμετώπιζε εντελώς διαφορετικές τακτικές ακόμα και… μεθόδους, απέναντί του στα επόμενα παιχνίδια του.

Αυτός μάλιστα, ήταν και ο τίτλος εκείνου του άρθρου. Συγκεκριμένα «τους τρόμαξε και γι’ αυτό θα… αλλάξουν». Λέγαμε λοιπόν τότε σχετικά.

(απόσπασμα από το άρθρο «Τους τρόμαξε και γι’ αυτό θα… αλλάξουν» (1-11-2011)

«…Το θέμα όμως από δω και πέρα, είναι ότι ο Παναθηναϊκός τρόμαξε πολύ κόσμο με τις εμφανίσεις του. Ο Παναθηναϊκός έστειλε σαφέστατο μήνυμα στους αντιπάλους του στην Ελλάδα, ότι με αυτή την ομάδα ξεχάστε τα όνειρα και τις ελπίδες ότι θα πάς να την χτυπήσεις. Και προσαρμοστείτε στο πως θα την γλιτώσετε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και εντυπώσεις.

Κι έτσι θα αντιμετωπίζουν τον Παναθηναϊκό, όλες οι ελληνικές ομάδες από δω και πέρα. Κι έτσι θα τον αντιμετωπίσει και η ΑΕΚ την Κυριακή αλλά και ο Ολυμπιακός στο Καραϊσκάκη. Και δεν λέω καν για τα παιχνίδια με τις μικρότερες θεωρητικά ομάδες και ειδικά στο ΟΑΚΑ.

Κι αυτό θα διαφοροποιήσει αισθητά τα δεδομένα που αντιμετώπιζε ο Παναθηναϊκός μέχρι τώρα στο παιχνίδι του. Καθώς πια, δεν θα χρειάζεται απλά να… σταματάει και να… κλέβει την μπάλα από τον αντίπαλό του κέντρο. Αλλά θα χρειάζεται να έχει σχέδιο και τρόπους να συνεχίζει να λειτουργεί το ίδιο αποτελεσματικά και θεαματικά όπως τώρα, έχοντας συνεχώς σχεδόν την μπάλα στο χώρο του κέντρου και χωρίς μάλιστα ιδιαίτερη προσπάθεια για να την… κλέψει.

Επόμενα το βάρος πια, θα αρχίσει να φεύγει

Keywords
Τυχαία Θέματα