Ψωριασική Αρθρίτιδα

Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μία χρόνια (υποτροπιάζουσα) πάθηση που πλήττει συνήθως το δέρμα και τις αρθρώσεις.

Οι ασθενείς με ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να παρατηρήσουν δερματικές αλλοιώσεις (πλάκες με απολέπιση) στο σώμα τους και να αισθανθούν πόνο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις τους. Σε πολλά άτομα, η ψωριασική αρθρίτιδα αναπτύσσεται αργά και προκαλεί ήπια μόνο συμπτώματα. Σε άλλους, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι πιο βαριά και να προκαλούν σωματική ενόχληση και δυσμορφία, καθώς και μειωμένη κινητικότητα και λειτουργικότητα.

Η

πρώιμη διάγνωση και θεραπεία της νόσου μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής του ασθενούς και να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου. Ωστόσο, πολλές θεραπείες για την ψωρίαση (δερματική πάθηση) δεν έχουν αποτέλεσμα στις αρθρώσεις και πολλές θεραπείες για την αρθρίτιδα δεν βελτιώνουν το δέρμα. Ευτυχώς, οι εξελίξεις στην έρευνα για την ψωριασική αρθρίτιδα έχουν οδηγήσει σε νέες θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των δερματικών συμπτωμάτων, να ανακουφίσουν από τον πόνο και την δυσκαμψία που προκαλείται από την αρθρίτιδα και να μειώσουν τις πιθανότητες μακροχρόνιας βλάβης στις αρθρώσεις.

Σημαντικό είναι, επίσης, να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνος/η σας. Ο έλεγχος της ψωριασικής αρθρίτιδας μπορεί να είναι δύσκολος, αλλά με τη βοήθεια του γιατρού σας και άλλων παροχέων ιατρικής φροντίδας, με την υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων σας και χάρη στις τελευταίες γνώσεις και τη σωστή θεραπεία, μπορείτε να ξανακερδίσετε τη ζωή σας. Το φυλλάδιο αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα την ψωριασική αρθρίτιδα και τις νέες θεραπείες που διατίθενται σήμερα.

Τι είναι η ψωριασική αρθρίτιδα;

Η ψωριασική αρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από φλεγμονή (αντίδραση του σώματος σε τραυματισμό, ερεθισμό ή λοίμωξη) τόσο στις αρθρώσεις (αρθρίτιδα) όσο και στο δέρμα (ψωρίαση). Η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει πόνο και οίδημα στις αρθρώσεις και λεπιδώδεις πλάκες στο δέρμα.
Στους περισσότερους ασθενείς, τα δερματικά συμπτώματα εμφανίζονται πρώτα, ακολουθούμενα από συμπτώματα αρθρίτιδας. Μάλιστα, έως 0% των ασθενών με ψωρίαση μπορεί να αναπτύξουν ψωριασική αρθρίτιδα. Ακόμη και αν δεν έχετε πόνο, δυσκαμψία ή άλλα συμπτώματα στις αρθρώσεις, η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να είναι παρούσα και να προκαλεί βλάβη στις αρθρώσεις σας. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να είστε σε επικοινωνία με τον γιατρό σας και να αναφέρετε οποιεσδήποτε αλλαγές αισθανθείτε.
Η εμπλοκή του δέρματος που είναι χαρακτηριστική της ψωριασικής αρθρίτιδας επιβαρύνει την ποιότητα ζωής των ασθενών. Όταν κάποιες περιοχές του σώματος εμφανίζουν δερματικές αλλοιώσεις, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να ντρέπονται να φορέσουν ρούχα που αφήνουν ακάλυπτο το δέρμα. Τα αισθήματα αυτά μπορεί να επηρεάσουν τις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους. Επίσης, η εφαρμογή των κλασικών τοπικών θεραπειών, π.χ. κρέμες και λοσιόν, μπορεί να είναι χρονοβόρα και να τους υπενθυμίζει διαρκώς τη νόσο τους.

Ποιος κινδυνεύει;

<
Keywords
Τυχαία Θέματα