Ο τίτλος του …0,099 ενός γκολ

Ο Γιάννη Καπαγερίδης γράφει για τους τίτλους της Πρέμιερ Λιγκ που κρίθηκαν κυριολεκτικά στο… μισό γκολ, με αφορμή το φετινό… χιτσκοκικό φινάλε του αγγλικού πρωταθλήματος.

ΔΥΟ ΣΤΕΜΜΑΤΑ ΣΤΟ GOAL - AVERAGE

Τα γκολ των Μάικλ Τόμας και Κουν Αγκουέρο σίγουρα είναι τα πλέον καταλυτικά στα μεγάλα δράματα αναφορικά με τη στέψη του πρωταθλητή στην Αγγλία όμως τα σωτήρια (για τις Άρσεναλ και Μάντσεστερ Σίτι και με θλιβερό

φινάλε για τις Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντίστοιχα) έτη του 1989 και του 2012 δεν ήταν τα μοναδικά που είχαν σασπένς και μάλιστα τεράστιο ως το τέλος.

Και για να είμαστε πιο ακριβοδίκαιοι και εμπεριστατωμένοι στην συγκριτική ιστορική αυτή αναδρομή των θρίλερ τίτλου που παίχθηκαν στο αρχαιότερο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα του πλανήτη πιστεύω ότι αξίζει να αναφερθούμε και σε ορισμένα ακόμα , εντάξει ασφαλώς λιγότερο …δραματικά φώτο-φίνις του, αλλά ασφαλώς με μεγάλη ένταση και αγωνία ως το τέλος..

Και κανένα τους φυσικά δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνο της σεζόν 1952-53 όταν το τρόπαιο κρίθηκε για 0,099 (!!!!) του γκολ

Τότε Άρσεναλ και Πρέστον Νορθ Έντ τέλειωσαν τη σεζόν με όλα …ίσα (από 21 νίκες, 12 ισοπαλίες και 9 ήττες και 54 βαθμούς σε 42 ματς εκτός από το… γκολ αβερέιτζ όπου και κρινόταν ο τίτλος σε περίπτωση ισοβαθμίας. Μέσω του συστήματος αυτού (που ίσχυε ως το 1977 και αν δεν άλλαζε θα έμεναν στα κρύα του λουτρού 11 χρόνια αργότερα, όταν για 3η φορά ο τίτλος κρίθηκε στις… λεπτομέρειες) επικράτησαν οι Λονδρέζοι οι οποίοι είχαν απολογισμό τερμάτων 97-64 έναντι 85-60 της αντιζήλου τους με το goal – average να είναι αντίστοιχα 1.516 και 1.417.

Πριν έρθει όμως το γκραν φινάλε αξίζει να αναφέρουμε ότι δύο αγωνιστικές πριν οι μνηστήρες του τίτλου ήταν ….τρεις. Κάπου εκεί βγήκε εκτός μάχης η Γουλβς και μπήκε γερά στη μάχη η Πρέστον με τη νίκη 2-0 επί της Άρσεναλ στο «Ντιπντέιλ». Οι «Λίλιγουάιτς» όπως είναι το όνομα τους επικράτησαν λίγα 24ωρα αργότερα και της Ντέρμπι και έτσι όλα θα κρίνονταν στο παιχνίδι της Άρσεναλ με την γειτονική Μπέρνλι Παρασκευή βράδυ πρωτομαγιά του 1953 στο «Χάιμπουρι». Παρουσία περισσότερων από 51 χιλιάδων θεατών η φιλοξενούμενη ομάδα άνοιξε το σκορ μόλις στο 8΄ αλλά η γηπεδούχος όχι μόνον απάντησε αμέσως με τον Άλεξ Φόρμπς , αλλά και έβαλε τις βάσεις 20 λεπτά αργότερα χάρη στα γκολ των Νταγκ Λίσμαν και Τζίμι Λόγκι. Και επικράτησε έστω δύσκολα 3-2 της γειτόνισσας της η οποία απλά μείωσε στο 74’ και πρόσφερε δόση μεγάλης αγωνίας στους συμπολίτες της που όμως άντεξαν και έκοψαν πρώτοι το νήμα του τίτλου με κάτι λιγότερο από 0,1 του γκολ παραπάνω από την αντίζηλο τους για το στέμμα Πρέστον.

Η …βαρύτερη ισοβαθμία του 65

Μ’ ανάλογο τρόπο κρίθηκε το τρόπαιο και 12 χρόνια αργότερα. Και τότε οι δύο μονομάχοι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λιντς τα είχαν μία από τα ίδια ( 26 νίκες 9 ισοπαλίες και 7 ήττες και 61 βαθμούς σε 42 ματς) αλλά εκείνη του μετέπειτα σερ Ματ Μπάσμπι πολύ ανώτερο goal –average από αυτή του επίσης αείμνηστου πλέον Ντον Ρέβι ( 89- 39 και 2.282 οι «μπ

Keywords
Τυχαία Θέματα