Ένας «Αίαντας»…112 χρονών! (photos+video)

Ο μεγαλύτερος ποδοσφαιρικός σύλλογος της Ολλανδίας και ένας από τους δημοφιλέστερους του κόσμου, ο Άγιαξ γίνεται 112 ετών σήμερα Κυριακή, 18 Μαρτίου.

Το όνομα του προφανώς προέρχεται από την ελληνική μυθολογία, από τον ήρωα Αίαντα ενώ ιστορικά είναι ο κορυφαίος σύλλογος που έχει αναδείξει το ολλανδικό ποδόσφαιρο με τις Αϊντχόφεν και Φέγενορντ να τον… ακλουθούν κατά πόδας!

Σύμφωνα με την IFFHS, την παγκόσμια ομοσπονδία στατιστικών, ο Άγιαξ είναι ο έβδομος πιο επιτυχημένος σύλλογος στην Ευρώπη για τον 20ο αιώνα και αυτό φυσικά

οφείλεται στα αμέτρητα τρόπαια που έχει κατακτήσει ενώ κατά πολλούς η σημερινή Μπαρτσελόνα αποτελεί έναν «κλώνο» του «Αίαντα» της δεκαετίας του ’70 του τεράστιου Γιόχαν Κρόιφ.

Η ίδρυση και τα πρώτα χρόνια

Ο Άγιαξ ιδρύθηκε όπως προείπαμε στις 18 Μαρτίου του 1900 από τον Φλόρις Στέμπελ, Κάρελ Ρίσερ και Γιόχαν Ντάντε ενώ ήταν η δεύτερη απόπειρα για το σύλλογο αφού είχε προηγηθεί μια πρώτη ίδρυση το 1894 η οποία δεν είχε επιτυχία.

Το όνομα του προέρχεται από τον Αίαντα, τον μυθολογικό ήρωα που πολέμησε στην Τροία και τον αναφέρει ο Όμηρος σαν έναν γιγάντιο πολεμιστή ο οποίος δεν φοβόταν τίποτα και κανέναν.

Ο Άγιαξ προβιβάστηκε στην πρώτη κατηγορία της Ολλανδίας το 1911 με προπονητή τον Τζακ Κίρβαν, τον πρώτο επίσημο τεχνικό στην ιστορία του συλλόγου, αλλά ο «Αίαντας» αναγκάστηκε να αλλάξει την εμφάνιση του αφού είχε παρόμοια με αυτή της Σπάρτα Ρότερνταμ, δηλαδή άσπρη μπλούζα με κόκκινες ρίγες και μαύρο σορτσάκι.

Ο Άγιαξ αποφάσισε να φοράει μια άσπρη φανέλα με μια μεγάλη κόκκινη ρήγα την οποία συνδύασε με λευκό σορτσάκι, με την εμφάνιση αυτή να παραμένει ως σήμερα.

Οι προσπάθειες όμως για την ομάδα του Άμστερνταμ δεν καρποφόρησαν και το 1914 υποβιβάστηκε αλλά επανήλθε άμεσα ένα χρόνο μετά στην πρώτη κατηγορία κατακτώντας μάλιστα τα πρωταθλήματα του 1915 και του 1916 τα οποία ωστόσο δεν αναγνωρίστηκαν εξαιτίας του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο πρώτος τίτλος για τον Άγιαξ ήρθε το 1917 και ήταν το κύπελλο Ολλανδίας ενώ ένα χρόνο μετά κατακτήθηκε και το πρώτο πρωτάθλημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι και το 1919 κατέκτησε το πρωτάθλημα και μάλιστα αήττητος!

Η αναδόμηση

Μέχρι την δεκαετία του ’40, ο Άγιαξ σάρωνε τους τίτλους στην Ολλανδία αφού είχε κατακτήσει 5 εθνικά πρωταθλήματα, 8 περιφερειακά ενώ είχε καταφέρει να χτίσει και το δικό του γήπεδο.

Όμως ο «αρχιτέκτονας» της ομάδας, Τζακ Ρέινολντς αποσύρθηκε από την ενεργό δράση και έτσι ο σύλλογος μπήκε σε μια νέα εποχή αναδόμησης.

Τα πρωταθλήματα συνέχισαν να έρχονται αλλά ήταν προφανές πως η ομάδα του Άμστερνταμ έψαχνε την δική της ταυτότητα, κάτι που θα την έκανε να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες ομάδες. Κάτι που λίγα χρόνια αργότερα θα το κατάφερνε με μεγάλη επιτυχία.

Η εμφάνιση του Κρόιφ


Η ήττα με 5-2 από την Αϊντχόφεν το 1963 και η απώλεια του πρωταθλήματος έβαλε τον Άγιαξ σε μια «μαύρη» περίοδο αφού ο Χενκ Γκρουτ, το μεγάλο αστέρι της ομάδας αποχώρησε για την Φέγενορντ ενώ την περίοδο 196

Keywords
Τυχαία Θέματα