Ας αποφασίσουν ποιο ποδόσφαιρο θέλουν

Οι μέρες περνούν και λύση δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Εάν μπορέσει η ΑΕΚ να βρει τα 2,5 εκατ. ευρώ που ζητά για να λύσει προσωρινά το πρόβλημα της ευρωπαϊκής αδειοδότησης, θα ισοδυναμεί με σύγχρονο θαύμα. Ωστόσο, επειδή θαύματα δεν γίνονται στις μέρες μας, ας αποφασίσουν αυτοί που κρατούν τις τύχες του αθλήματος, ποιο ποδόσφαιρο επιθυμούν τα επόμενα χρόνια…

Σημειώνω εξ αρχής για τους κακοπροαίρετους, πως το κείμενο δεν γράφεται για να δικαιολογήσει κάποια κατάσταση στην

ΑΕΚ, αλλά για να εκφράσει προβληματισμό για αυτό που ενδιαφέρει όλους μας: το ποδόσφαιρο. Συνιστώ, λοιπόν, στον κάθε αναγνώστη να προκαλέσει στον εαυτό του μέσα από τις επόμενες αράδες γόνιμο προβληματισμό και να μην σταθεί σε μικροπολιτικές και μικροσυμφέροντα. Διότι, ότι κι αν συζητηθεί είναι μικρό, μπροστά στο μεγάλο κακό που μπορεί να βρει αυτό που ομορφαίνει την ζωή μας.

Στην ΑΕΚ ξέρουν πως ήδη πρέπει να δουλεύουν πάνω στο εναλλακτικό πλάνο. Σε αυτό που θα περιλαμβάνει τιμωρία και αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το ζήτημα είναι πως από εκεί και πέρα, οι κυρώσεις για την Ενωση – όπως και για τις υπόλοιπες (σχεδόν τις μισές) που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα – είναι αυστηρές: μείωση του τηλεοπτικού συμβολαίου (του στάνταρ εσόδου δηλαδή) κατά 20%, απαγόρευση μεταγραφών ή ανανεώσεων για παίκτες άνω των 22 ετών.

Για τη συγκεκριμένη απόφαση είχαν λεχθεί πολλά κατά το παρελθόν. Πως έγινε εξυπηρέτηση για την ΑΕΚ (και τον ΠΑΟ), πως έπρεπε να υποβιβάζονται όπως είχε αποφασιστεί στο παρελθόν, πως είναι άδικο για άλλες ομάδες. Δεν είναι παράλογα όσα ειπώθηκαν, αλλά είναι δεδομένα εκτός πραγματικότητας. Τόσο επειδή τα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα έχουν αλλάξει παρασάγγες, όσο και επειδή δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε για πρωτάθλημα πρώτης εθνικής, χωρίς τις βασικές δυνάμεις του.

Στον ΟΣΦΠ για παράδειγμα, γνωρίζουν πολύ καλά πως αν δεν έχουν αντίπαλο την ΑΕΚ και τον ΠΑΟ, δεν πρόκειται να έχει γλύκα κανένας τίτλος που θα κατακτήσουν. Ξέρουν πως ο κόσμος τους θα κρατήσει αποστάσεις, πως δεν θα ενδιαφέρεται για θριάμβους επί της Βέροιας, της Καλλιθέας και της Καλλονής (τυχαίες οι αναφορές). Και όσον αφορά την τσέπη της διοίκησης τους, θα υποστεί τεράστιο πλήγμα καθώς η Nova δεν θα πληρώνει χρυσάφι για τέτοια ματς, όπως και ο ΟΠΑΠ να δίνει αφειδώς χρήματα για ματς που ενδιαφέρουν ελάχιστους.

Υπό αυτό το πρίσμα και ενεργώντας κατά μεγάλο ποσοστό με σκοπιμότητα, αποφάσισαν να προχωρήσουν στη θέσπιση συγκεκριμένων τιμωριών. Προφανώς περιμένοντας πως θα έχουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Δηλαδή, πως θα έχουν μεν αντιπάλους στη πρώτη εθνική τους βασικούς ανταγωνιστές τους, αλλά από την άλλη θα είναι αποψιλωμένοι σε τέτοιο βαθμό που δεν θα μπορούν να είναι πραγματικοί διεκδικητές των τίτλων. Και με την ψαλίδα να ανοίγει κάθε χρόνο ελέω Τσάμπιονς Λιγκ και της σχεδόν εξασφαλισμένης «κόκκινης» συμμετοχής, να κάνει παιχνίδι.

Συν τοις άλλοις, η συγκεκριμένη απόφαση εμφανίζει ένα τεράστιο κενό: τι θα συμβεί με δεκάδες ποδοσφαι

Keywords
Τυχαία Θέματα