«You’ll Never Walk Alone»

Πριν από 48 χρόνια στο «Άνφιλντ» ακούστηκε για πρώτη φορά το «You’ll Never Walk Alone» και έκτοτε η Λίβερπουλ δεν… βάδισε ποτέ ξανά μόνη. «Γραμμένο για την ομάδα», δηλώνει στο Onsports ο πρόεδρος του συνδέσμου φίλων Λίβερπουλ στην Ελλάδα, Γιάννης Σκοτίδας.

Τη δεκαετία του ’60, όταν η Λίβερπουλ είχε αρχίσει να αποκτά την αίγλη της υπό την καθοδήγηση του Μπιλ Σάνκλι και είχε επιστρέψει για τα καλά στην μεγάλη κατηγορία και τη διεκδίκηση τίτλων, ήταν συνηθισμένο

φαινόμενο το KOP να τραγουδάει τραγούδια που ήταν στις ψηλές θέσεις των Charts στο Ηνωμένο Βασίλειο, που ακόμα και σήμερα αντιπροσωπεύουν την κίνηση στην μουσική βιομηχανία.

Από τους Beatles, στον ύμνο…

Εκείνο το βροχερό Σάββατο του Νοεμβρίου του 1963, έμελλε να αλλάξει ωστόσο το μότο των οπαδών αλλά και της ομάδας ολόκληρης για τις επόμενες δεκαετίες. Στις 2 Νοεμβρίου λοιπόν η Λίβερπουλ αντιμετώπιζε στο «Άνφιλντ» την Λέστερ, ήταν μόλις δυο βαθμούς από την κορυφή και επιζητούσε εκδίκηση για τον αποκλεισμό στα ημιτελικά του Κυπέλλου Αγγλίας την προηγούμενη σεζόν από τις «αλεπούδες»…

Όπως συνήθιζε να κάνει ο… DJ του «Άνφιλντ», έβαζε τραγούδια για να διασκεδάσει το ήδη ανυπόμονο κοινό. Εκείνη την μέρα ωστόσο, σε ένα γήπεδο γεμάτο 45 λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα πράγμα σπάνιο για Αγγλία, οι αγαπημένοι του κοινού στο Λίβερπουλ Beatles, πέρασαν στο περιθώριο! Το «She loves you», που ήταν για καιρό Νο1 στα charts και είχε τραγουδηθεί από τον κόσμο ακόμα και στα γήπεδα (!), αντικαταστάθηκε από τον σημερινό… ύμνο της ομάδας του μεγάλου λιμανιού της Αγγλίας!

{youtube}8smO4VS9134{/youtube}

Βλέπετε, το «You’ ll Never Walk Alone» του συγκροτήματος «Gerry and the Peacemakers» είχε περάσει στο νο1 των Charts και επιλέχθηκε να ακουστεί στα μεγάφωνα του σταδίου. Έκτοτε, και για τα επόμενα 48 χρόνια, σε κανένα παιχνίδι της Λίβερπουλ δεν έλειψε έστω κι ένας οπαδός της και φυσικά, δεν πέρασε αγώνας που να μην ακουστεί από αυτούς το συγκεκριμένο τραγούδι, που έγινε φυσικά ο αντιπροσωπευτικός ύμνος της ομάδας του Μέρσισαϊντ.

Η ιστορία του τραγουδιού…

Το «You’ ll Never Walk Alone» υπάρχει από το 1945 και δημιουργήθηκε για την παραγωγή των «Rodgers and Hammerstein» για την παράσταση-μιούζικαλ «Carousel», με την ηθοποιό που ενσάρκωνε το δεύτερο γυναικείο ρόλο να το τραγουδά στη δεύτερη πράξη του έργου για να ενθαρρύνει την πρωταγωνίστρια να συνεχίσει τη ζωή της παρά τις αντιξοότητες.

Με τα χρόνια, το τραγούδι υιοθετήθηκε από πολλούς καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων και το συγκρότημα «Gerry & The Pacemakers» το 1963, που ήταν η αφορμή για να τραγουδηθεί από τους οπαδούς της Λίβερπουλ και να μετατραπεί σε ποδοσφαιρικό ύμνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός των οπαδών της Λίβερπουλ, το συγκεκριμένο έχουν τραγουδήσει σε διάφορα γήπεδα οι οπαδοί των Σέλτικ, Φέγενορντ, Τβέντε, Ντόρτμουντ, Καϊζερσλάουτερν, Γκλάντμπαχ, Ζενκτ Πάουλι και Τόκιο FC.

«Σκέτη ανατριχίλα»

Ένας από τους Έλληνες που μπορούν να αποδώσουν πιστά όλα όσα νιώθει ένα μέλος του KOP όταν τραγ

Keywords
Τυχαία Θέματα