«No Olympic games in f***ing Athens»

Η κόντρα Πολιτείας – ΠΑΟΚ και κυρίως όσον αφορά στο οργανωμένο του κομμάτι, κρατάει δεκαετίες τώρα. Ξεκίνησε από τα τέλη της δεκαετίας του '70 και φτάνει μέχρι και σήμερα.

Άλλωστε, πρώτο γήπεδο στην Ελλάδα που έγινε χρήση χημικών, ήταν η Τούμπα μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό με τον διαιτητή Λίτσα να καταγράφει μία από τις πιο σφαγιαστικές διαιτησίες στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος. Η μόνιμη σύγκρουση των οπαδών του ΠΑΟΚ,

είναι με την αστυνομία. Η κατάσταση μάλιστα τα τελευταία χρόνια έφτασε στο απροχώρητο, με τον Θοδωρή Ζαγοράκη να επιβάλλει την έλλειψη αστυνομίας στα πέριξ της θύρας 4 της Τούμπας. Η κατάσταση μύριζε μπαρούτι ανά πάσα στιγμή. Από ντέρμπι μέχρι και παιχνίδι κυπέλλου με ομάδες μικρότερης κατηγορίας.

Μία τοποθέτηση της ΘΥΡΑ 4, του συνδέσμου που ουσιαστικά δίνει το κοινωνικοπολιτικό στίγμα του ΠΑΟΚ, μετά από τα όσα έγιναν φέτος στη Νέα Σμύρνη, εμφανίζει το κλίμα που υπάρχει. Για την ακρίβεια, ένα κομμάτι αρκεί για να κατανοήσει κανείς τι συμβαίνει. «Εντύπωση μας προκάλεσε το σαδιστικό βλέμμα και η ηδονή των καθαρμάτων της αστυνομίας όταν χτυπούσαν με τα γκλομπ αδιακρίτως νεαρούς, ηλικιωμένους και γυναίκες. Η ρίψη δακρυγόνων και χειροβομβίδων (σαν αυτές που προκάλεσαν αναπηρίες στις πρόσφατες συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων) δεν ήταν τακτική διαχείρισης της μάζας αλλά βασανισμού και εκδίκησης που θα μπορούσε να έχει πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα. Μάλιστα, η απάνθρωπη στάση της αστυνομίας προκάλεσε και την αντίδραση των οπαδών του Πανιωνίου» αναφέρει η ΘΥΡΑ 4 εκφράζοντας αυτή τη σχέση μίσους, η οποία υπάρχει και από τα θεσμικά όργανα προστασίας του πολίτη, όπως η αστυνομία.

Το παραπάνω περιστατικό, ήταν το πρώτο που ο αθλητικός εισαγγελέας αναγκάστηκε να μη λάβει υπ όψιν του μία έκθεση της αστυνομίας. Υπάρχουν και άλλα πολλά περιστατικά μίσους μεταξύ των δύο πλευρών, με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ να ξεπερνάν τους μισούς από αυτούς που έχουν πάει φυλακή μετά την ψήφιση του νόμου Ορφανού.

Η αντίθεση με την Πολιτεία έχει εκφραστεί με πολλούς τρόπους. Δεκάδες πανό έχουν σηκωθεί στη Τούμπα και όχι μόνο τώρα. Και δεν εκφράζουν μόνο το κομμάτι των οργανωμένων, αλλά της πλατιάς μάζας. Άλλωστε, ο ΠΑΟΚ έχει την ιδιομορφία, πως σχεδόν όλοι του οι οπαδοί πέρασαν τουλάχιστον για ένα μικρό χρονικό διάστημα από συνδέσμους.

Κινητοποιήσεις κατά του νόμου Ορφανού, ανακοινώσεις και πανό κατά της απαγόρευσης των μετακινήσεων και πολλά άλλα εμπεριέχει το μενού.

Αυτό που είχε «σοκάρει» την ελληνική κοινή γνώμη, ήταν το πανό που σηκώθηκε στο Ντέμπρετσεν της Ουγγαρίας κατά των Ολυμπιακών αγώνων του 2004. «No Olympic Games in fucking Athens» έγραφε το πανό και δεν αποτελούσε ένα πικάρισμα κατά της πρωτεύουσας, αλλά ένα πικάρισμα στους νεόπλουτους Έλληνες που ζούσαν για μεγαλεία που σήμερα πληρώνουν.

O ΠΑΟΚ είναι το μοναδικό κίνημα της Βορείου Ελλάδος που φοβούνται τα θεσμικά όργανα. Έχει κοινωνικοπολιτικό λόγο, αποτροπιασμό για την εξέλιξη της χώρας εδώ και πολλά χρόνια, δυναμική και μαζεμένα ακραία στοιχεία π

Keywords
Τυχαία Θέματα