F1 Red Bull Racing: Η υπερδύναμη

Οι αγώνες της F1 δεν είναι ατομικά σπορ είναι ομαδικά. Αυτό μας το αποδεικνύει καλύτερα η ομάδα της Red Bull με τις επιτυχίες της.

Φέτελ ή RB7; Μία ερώτηση η οποία θα παραμείνει ρητορική. Ήταν ο οδηγός, που έφερνε τις νίκες ή μήπως η ομάδα, που βρισκόταν διαρκώς πίσω από τον νεαρό πιλότο ακόμη και στον ελεύθερό του χρόνο;

Ο Φέτελ με την RB7 έδειξε τις προθέσεις του για τη φετινή σεζόν από νωρίς. Στους 6 πρώτους αγώνες της σεζόν, είχαν νικήσει 5 φορές. Αυστραλία, Μαλαισία, Τουρκία, Ισπανία, Μονακό. Η νίκη στην

Κίνα χάθηκε μόλις τέσσερις γύρους πριν τον τερματισμό. Ο Γερμανός όμως εκτέλεσε με επιτυχία μια ακόμα πιο ριψοκίνδυνη στρατηγική (δικιάς του έμπνευσης) στους στενούς δρόμους του πριγκιπάτου του Μονακό, όπου έκανε 52 γύρους με το ίδιο σετ ελαστικών, διατηρώντας πίσω του δυο σαφώς ταχύτερα μονοθέσια. Στον Καναδά, ένα γλίστρημα εκτός της στεγνής αγωνιστικής γραμμής στον τελευταίο γύρο του κόστισε τη νίκη, ωστόσο ο Γερμανός ερμήνευσε έξυπνα την κατάσταση, τονίζοντας ότι το λάθος του δεν ήταν οδηγικής φύσεως, αλλά στρατηγικής, καθώς δεν είχε προνοήσει να έχει χτίσει μια μεγαλύτερη απόσταση ασφάλειας από τους αντιπάλους του όταν είχε τη δυνατότητα.

Το καλοκαίρι, η Red Bull έδειξε να μένει πίσω στην εξέλιξη της RB7. Οι αναβαθμίσεις, που έφερε μάλλον δεν βελτίωσαν την απόδοση του μονοθέσιου.

Το καλοκαιρινό διάλειμμα είχε σαν αποτέλεσμα είδε τον Γερμανό να μην έχει καταφέρει να νικήσει για τρεις αγώνες. Παρά το γεγονός αυτό, ακόμα και στη χειρότερη εμφάνισή του στον αγώνα της πατρίδας του ο Γερμανός τερμάτισε 4ος.

Υποτίθεται ότι σε Βέλγιο και Ιταλία, δε θα ήταν εύκολο για τη Red Bull να επικρατήσει, καθώς τα μονοθέσια της ομάδας παραδοσιακά δεν έχουν την κορυφαία δύναμη για τις μεγάλες ευθείες που κυριαρχούν στις πίστες αυτές. Η πραγματικότητα όμως διέψευσε τα προγνωστικά, και ο Φέτελ πέτυχε ένα σερί τριών πρώτων θέσεων.

Έτσι η ομάδα βρέθηκε στη Σιγκαπούρη μόλις ένα βαθμό πριν από την κατάκτηση του τίτλου, τον οποίο εξασφάλισε μαθηματικά ανεβαίνοντας στο τρίτο σκαλί του βάθρου στην Ιαπωνία. Εκεί η Red Bull RB7 «έφθειρε» πολύ τα ελαστικά της.

Δυο ακόμα νίκες ακολούθησαν, πριν τη μοναδική φετινή εγκατάλειψη του Γερμανού, με την ανεξιχνίαστη αστοχία του ελαστικού, που κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι συνέβη διότι η Red Bull χρησιμοποιεί τις εξατμίσεις της για να θερμαίνει τα λάστιχα. Στη Βραζιλία, ένα πρόβλημα στο κιβώτιο δεν επέτρεψε στον Φέτελ να πανηγυρίσει το τέλος της σεζόν με νίκη, αλλά ακόμα και τα προβλήματα που αντιμετώπισε εμφανίστηκαν σε αγώνες που βαθμολογικά δεν είχε πλέον καμία σημασία! Η αχίλλειος πτέρνα της Red Bull RB7 στο πρώτο μισό της σεζόν ήταν το KERS, το οποίο ήταν τοποθετημένο στα πλαϊνά του κιβωτίου και υπερθερμαινόταν διαρκώς. Επιπλέον, το σύστημα της Red Bull παρήγαγε μονάχα τα 2/3 της ισχύος που επέτρεπαν οι κανονισμοί και διαθέτουν όλες οι υπόλοιπες ομάδες. Παράλληλα, η επιπλέον αρνητική άντωση που παρήγαγε η Red Bull έφθειρε και τα ελαστικά της περισσότερο, λόγω των ιδιαίτερων χαρα

Keywords
Τυχαία Θέματα