Η μυστική σχέση μεταξύ Σωκράτη και Ομήρου

Ο Όμηρος δίνει συγκεκριμένες οδηγίες για τον τρόπο ζωής μας, αφού σύμφωνα με τη διδασκαλία του, ο βασικός μας στόχος και ο σκοπός της ζωής μας, θα πρέπει να είναι η επιστροφή μας στην Ιθάκη, την πνευματική μας πατρίδα!

Συνεχίζοντας την εξέταση του δέκατου βιβλίου της Πολιτείας του Πλάτωνα, στο οποίο αναλύεται ο μέγιστος και ηγεμονικός ρόλος που έπαιξε ο Όμηρος στην Ανθρωπότητα, μας περιμένει μία πραγματικά μεγαλειώδης αποκάλυψη:

οἳ ἐκεῖνον ἠγάπων ἐπὶ [b.] συνουσίᾳ

Αυτοί οι Μύστες που ακολούθησαν τις Ομηρικές διδασκαλίες, λάτρευαν τον Όμηρο μέχρι του

σημείου να βιώνουν κατά γράμμα την διδασκαλία του, δηλαδή να συνυπάρχουν μαζί του,

καὶ τοῖς ὑστέροις ὁδόν τινα παρέδοσαν βίου ῾Ομηρικήν,

και όλοι αυτοί οι Μύστες, έχουν παραδώσει στους μεταγενέστερους, έναν ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ που θα μπορούσαμε να τον ονομάσουμε «Ομηρικό».

Δηλαδή κάποιος που μπορεί να αποκωδικοποιήσει τον Όμηρο και να κατανοήσει την μυητικές γνώσεις του, θα διαπιστώσει ότι ο Όμηρος δίνει συγκεκριμένες οδηγίες για τον τρόπο ζωής μας, αφού σύμφωνα με τη διδασκαλία του, ο βασικός μας στόχος και ο σκοπός της ζωής μας, θα πρέπει να είναι η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ, την Πνευματική μας πατρίδα!

ὥσπερ Πυθαγόρας αὐτός τε διαφερόντως ἐπὶ τούτῳ ἠγαπήθη,

Αυτό συνέβη και με τον Πυθαγόρα, ο οποίος, αν και διαφοροποιήθηκε εν μέρει από το Ομηρικό υπόδειγμα, λατρεύτηκε από τους μαθητές του ως ΠΙΣΤΟΣ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΜΥΗΣΗΣ.

Η μυστική διδασκαλία λοιπόν των Πυθαγορείων, αφορούσε στην αποκωδικοποίηση και στην πρακτική εφαρμογή των επών του Ομήρου!

Η διαφοροποίηση του Πυθαγόρα σε σχέση με τον Όμηρο, ήταν βεβαίως στο ότι ο Πυθαγόρας ίδρυσε την προσωπική του σχολή, το περίφημο «Ομακοείον».

Το γεγονός αυτό δικαιολογεί και το ότι ο Πυθαγόρας δεν άφησε τίποτα γραπτό, αφού σύμφωνα με τον Σωκράτη, μυεί τους μαθητές του επάνω στα ήδη υπάρχοντα έπη του Ομήρου.

Με άλλα λόγια, αυτό που προκύπτει από αυτήν την καταπληκτική αποκάλυψη του Σωκράτη, είναι κάτι ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός που δεν έχει ειπωθεί ποτέ μέχρι τώρα:

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΌΜΗΡΟ!

καὶ οἱ ὕστεροι ἔτι καὶ νῦν Πυθαγόρειον τρόπον

Ακόμα και οι μεταγενέστεροι Πυθαγόρειοι, μέχρι και σήμερα αυτήν την ΟΜΗΡΙΚΗ ΜΥΗΣΗ, την ονομάζουν ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ!

ἐπονομάζοντες τοῦ βίου διαφανεῖς πῃ δοκοῦσιν εἶναι ἐν τοῖς ἄλλοις;

Όμως αυτός ο Πυθαγόρειος τρόπος ζωής, δηλαδή το πώς πότε και σε ποιες περιπτώσεις, ένας Πυθαγόρειος εφαρμόζει την διδασκαλία του Πυθαγόρα ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΥΗΤΟΥΣ;

Οὐδ’ αὖ, ἔφη, τοιοῦτον οὐδὲν λέγεται.

Θα μπορούσαμε να πούμε και πάλι, ότι αυτόν τον χαρακτηρισμό του Πυθαγορείου τρόπου ζωής ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ, ούτε και τον αποκαλύπτει κανένας Πυθαγόρειος.

Δηλαδή, αν κάποιος διέθετε την Πυθαγόρεια μύηση, ήταν έναν μυστικό γεγονός που δεν θα μπο

Keywords
Τυχαία Θέματα