Από ποτέ ο τραμπουκισμός λέγεται σάτιρα;

Πότε ένα αστείο είναι αστείο και πότε κτηνωδία;

Πόσο ακόμη να μιλήσουμε για τα όρια της σάτιρας; Νισάφι πια. Αν έχουμε μιλήσει για αυτό το θέμα! Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν; Και ναι, πού είναι το σύνορο που χωρίζει την σάτιρα από αυτό το κάτι άλλο που δεν ξέρουμε τι είναι; Είναι σάτιρα ή είναι προσβολή, είναι αστείο ή είναι κατάχρηση του χιούμορ;

Τόσα σπουδαία μυαλά βγήκανε σε τόσα πολλά πάνελ και άλλες τόσες δημοσιογραφικές πένες πήραν φωτιά και άκρη δεν βρέθηκε, οπότε δεν νομίζω ότι θα την βρω τη λύση εγώ, σήμερα. Όμως το

χτεσινό επεισόδιο με την Λιάνα Κανέλλη που τρομοκρατήθηκε στη θέα ενός τύπου που έκανε φάρσα ντυμένος προφανώς χρυσαυγίτης και φορώντας γάντια του μποξ, τύπου τσαμπουκαλεμένος και με αναφορές στο χαστούκι του Κασιδιάρη, δεν ήταν αστείο και δεν είχε ίχνος σάτιρας.

Συμπέρασμα: Ναι, έχει όρια η σάτιρα. Φυσικά και έχει, αλλιώς είναι καθαρή κτηνωδία. Και δεν θέλει και πολύ μυαλό, αλλά γενικά αν τραμπουκίζεις, τότε όλα είναι πλάκα για σένα. Όμως είναι γνωστό, δεν αγγίζεις ποτέ θύματα που έχουν υποστεί βία, άρρωστα άτομα, ή ανθρώπους που δεν είναι υπεύθυνοι για αυτό που είναι -γιατί έτσι γεννήθηκαν: Λίγο παραπάνω θηλυπρεπείς, πολύ ψηλοί ή πολύ κοντοί, λίγο ανάπηροι, λίγο αφελής. Λίγο ή περισσότερο, δεν έχει σημασία, σημασία έχει ότι δεν το επέλεξαν.

Τέλος πάντων, αυτές είναι πάνω κάτω οι απαγορευτικές γραμμές, που κανείς δεν μπορεί να τις περάσει, στο όνομα καμίας σάτιρας. Γατί αλλιώς, δεν είσαι αστείος, είσαι κτήνος. Είσαι το ίδιο τραμπούκος όπως κάτι βρωμόπαιδα στο σχολείο, που τραμπουκίζουν τους υπόλοιπους, στο όνομα της πλάκας. Το bullying δεν είναι σάτιρα, για να εξηγούμαστε. Τώρα αν θα έπρεπε να το ξέρουν ή όχι, αυτοί της εκπομπής Συντέλεια, είναι αστείο να το ρωτάμε. Εδώ το ξέρουν τα παιδιά που πάνε στο Γυμνάσιο (αρκετά από αυτά, ελπίζουμε) δεν θα το ξέρουν αυτοί που δουλεύουν στην τηλεόραση; Το ξέρουν αλλά καμιά φορά ο ξιπασμός προκαλεί αμετροέπεια, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στις πράξεις. Όταν έχεις μάθει να κάνεις χιούμορ σαν να κάνεις πλάκα γαλαρίας λεωφορείου στην Γ´ Λυκείου, τότε νομίζεις ότι είναι εντάξει να μπουκάρεις στο στούντιο και να τρομάξεις μια γυναίκα, την οποία τη χαστούκισαν ζωντανά στο στούντιο και άλλες εκατοντάδες φορές στις επαναλήψεις.

Τα διαβάζω τα σχόλια και εγώ, μην ανησυχείτε. Το "καλά της έκανε" και το "κάποιος έπρεπε επιτέλους να της ρίξει ένα χαστούκι", δικαίωμα σας να το πιστεύετε. Δεν μπορώ να συμφωνήσω μαζί σας, άλλα ακόμη και αν έπρεπε να το φάει το χαστούκι, γιατί πρέπει να συνεχίζει να το τρώει; Η χθεσινή εικόνα της Λιάνας, δεν ήταν η εικόνα που έχουμε συνηθίσει για κείνη, της δυναμικής, της μαχητικής ή ακόμη και της εκνευριστικής. Ήταν η εικόνα μιας φοβισμένης γυναίκας, μιας τρομοκρατημένης ψυχής που ήταν έτοιμη να καταρρεύσει. Αν η εικόνα μια τρομοκρατημένης γυναίκας είναι σάτιρα, τότε κάτι δεν πάει καλά... να το κοιτάξουμε.

Διαβάστε επίσης:

Η κακόγουστη φάρσα της Συντέλειας που έκανε την Λιάνα Κανέλλη να καταρρεύσει μπροστά σ

Keywords
Τυχαία Θέματα