Paul Poiret: Ο πρώτος μεγάλος couturier

16:23 8/6/2012 - Πηγή: Queen.gr

Πριν από τα LBD της Coco Chanel και το New Look του Christian Dior, ένα illustrator μονοπώλησε την παρισινή μόδα

Ο Paul Poiret υπήρξε ο πιο συζητημένος fashion designer του Παρισιού την δεκαετία πριν τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο. Γνωστός για τις νεοκλασικές, oriental δημιουργίες του, ο Poiret ήταν αυτός που, καταρχήν, κατάργησε τον κορσέ (πριν

την Coco Chanel με την οποία, μάλιστα, μερικά χρόνια αργότερα, θα είχε μεγάλη κόντρα), αντικαθιστώντας τον με το σουτιέν, και καθιέρωσε τις πολύ στενές φούστες, γνωστές ως hobble skirts, που γίνονται πιο φαρδιές κάτω από το γόνατο. «Απελευθέρωσα το μπούστο, και "φυλάκισα" τα πόδια», συνήθιζε να λέει ο ίδιος για το χαρακτηριστικό στυλ των δημιουργιών του.

Μετά την θητεία του, ως illustrator, στον παρισινό οίκο του Charles Frederick, ο Poiret άνοιξε μία μικροσκοπική μπουτίκ στην πόλη του Φωτός, το 1903. Μέχρι το 1907 ο ίδιος είχε γίνει διάσημος για την αναβίωση του στυλ αμπίρ (με χαρακτηριστικό τα φορέματα η μέση των οποίων βρίσκεται ακριβώς κάτω από το στήθος), που παρουσιάστηκε, πρώτα, κατά την περίοδο του Ναπολέοντα. Σημαντική επιρροή στις εντυπωσιακές, μαξιμαλιστικές, θεατρικές δημιουργίες του, άσκησαν η τέχνη της Ανατολής και τα ρώσικα μπαλέτα. Τα πολυτελή βραδινά φορέματα, τα τυρμπάν και τα harem pants με την υπογραφή του, ήταν φτιαγμένα από εκτυφλωτικά, χρωματιστά υφάσματα, στους τόνους του μωβ, του κόκκινου, του πορτοκαλί, του πράσινου και του μπλε. Ο Paul Poiret επηρέασε σημαντικά την μόδα πριν τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά η δημοφιλία του άρχισε να φθίνει την δεκαετία του 1920.

Keywords
Τυχαία Θέματα