Το βλέμμα της Ευρώπης στην Ιταλία – «Κλειδί» για το αποτέλεσμα των εκλογών οι αναποφάσιστοι

Με ενδιαφέρον περιμένει ολόκληρη η Ευρώπη το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών που διεξάγονται την Κυριακή, κυρίως λόγω της πιθανότητας μιας ισχυρής εκλογικής εμφάνισης του κινήματος των πέντε Αστέρων του Μπέμπε Γκρίλο το οποίο θα μπορούσε να δυσχεράνει τις προσπάθειες συγκρότησης κυβερνητικού συνασπισμού οδηγώντας σε πολιτική παράλυση τη χώρα και σε νέες αναταράξεις την Ευρωζώνη.

Η τελευταία δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα αναδείκνυε πρώτη δύναμη την Κεντροαριστερά

του Πιερλουίτζι Μπερσάνι, δεύτερη τη δεξιά συμμαχία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τρίτο το «Κίνημα των πέντε αστέρων.

Κλειδί για το αποτέλεσμα θεωρείται το ποσοστό των αναποφάσιστων, γύρω από το οποίο όμως, επικρατεί αβεβαιότητα καθώς μερίδα των δημοσκοπικών εταιρειών αναφέρει πως αυτό μπορεί να αγγίζει και το 30%, με τους αναλυτές, να επιμένουν, από την άλλη, όμως, πως αν κάποιος λάβει προσεκτικά υπόψη του τα ποσοστά αποχής των βουλευτικών εκλογών του 2008, το πραγματικό ποσοστό των αναποφάσιστων δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% με 12%.

Η προεκλογική εκστρατεία στην Ιταλία ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με τις τελευταίες ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι πραγματοποίησε την τελευταία του ομιλία στο θέατρο «Αμπρα Γιοβινέλλι» της Ρώμης δηλώνοντας έτοιμος να σχηματίσει μια έντιμη κυβέρνηση που θα μπορούν να εμπιστεύονται οι Ιταλοί.

«Θέλω απλώς να υπενθυμίσω ότι εγώ είμαι γιος ενός μηχανικού αυτοκινήτων, ενώ, άλλοι, όπως ο Γκρίλλο, έχουν καταθέσεις δισεκατομμυρίων», τόνισε, μεταξύ των άλλων, ο κ.Μπερσάνι.

Μια ξαφνική επιπεφυκίτιδα υποχρέωσε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να απευθυνθεί στους πολίτες μέσω βιντεοσύνδεσης στη Νάπολη.

O Καβαλιέρε εξαπέλυσε επίθεση στον Μόντι που έφερε, όπως είπε, την ύφεση στην Ιταλία ενώ κατηγόρησε τους αριστερούς αντιπάλους του ότι φθονούν τους σκληρά εργαζόμενους επιχειρηματίες της χώρας και προειδοποίησε το εκλογικό κόμμα ότι η ψήφος υπέρ του Μπέπε Γκρίλο θα φέρει την Αριστερά στην εξουσία.

Παράλληλα, ο Καβαλιέρε υποσχέθηκε ότι θα αυξήσει τις κατώτατες συντάξεις και δήλωσε πρόθυμος ακόμη και να δώσει από την τσέπη του τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, για την επιστροφή του φόρου ιδιοκατοίκησης του 2012.

Ο Μπέπε Γκρίλο πραγματοποίησε την τελευταία του συγκέντρωση, στην γεμάτη από κόσμο πλατεία Σαν Τζοβάννι της Ρώμης.Σφοδρά πυρά κατά της Άγκελα Μέρκελ και εγχώριων πολιτικών της Ιταλίας όπως ο Μπερλουσκόνι και ο Μόντι εξαπέλυσε επευφημούμενος από το πλήθος ο κωμικός ηθοποιός, Μπέπε Γκρίλο. Είπε ότι καταβρόχθισαν την Ιταλία και την έκαναν “Ελλάδα”.

Πριν από τον Γκρίλο, εμφανίσθηκαν στην εξέδρα σειρά υποψήφιων του κινήματος «Πέντε Αστέρων», για την βουλή και την γερουσία, οι οποίοι επελέγησαν με ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτύου.

Ο επικεφαλής του κινήματος ζήτησε από τους επαγγελματίες πολιτικούς «να παραδοθούν» διότι « η εποχή τους έχει παρέλθει οριστικά».

Τέλος, ο Μάριο Μόντι έκλεισε την προεκλογική του εκστρατεία στην γενέτειρα της ιταλικής Αναγέννησης, τη Φλωρεντία, καλώντας τους εκλογείς να στείλουν στο κοινοβούλιο νέα, ικανά πρόσωπα και όχι καρεκλοκένταυρους, όπως είπε, για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των Ιταλών.

The post Το βλέμμα της Ευρώπης στην Ιταλία – «Κλειδί» για το αποτέλεσμα των εκλογών οι αναποφάσιστοι appeared first on Enimerwsi.gr | Ειδήσεις 24/7.

Keywords
Τυχαία Θέματα