Το Κίεβο αντιτίθεται στις συμβουλές του ΔΝΤ με ένα σχέδιο 48 δισ.

Η Ουκρανία προτίθεται να δαπανήσει 48 δισ. δολάρια (36 δισ. ευρώ) σε δύο χρόνια για να βγάλει την οικονομία της από την ύφεση, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μίκολα Αζάροφ, που δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς η χώρα του θα χρηματοδοτήσει αυτό το σχέδιο.

Το σχέδιο μοιάζει να αψηφά τις συμβουλές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου —τις οποίες η Ουκρανία ελπίζει να μπορέσει να αξιοποιήσει προκειμένου να λάβει ένα νέο δάνειο 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων (11,4 δισ. ευρώ)— για να μειώσει το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού που διπλασιάστηκε πέρυσι στα 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια (5,1 δισ. ευρώ).

Ο Αζάροφ ανακοίνωσε το αναπτυξιακό πρόγραμμα αυτό κατά την διάρκεια ενός υπουργικού συμβουλίου, λέγοντας ότι θα τονώσει τις εξαγωγές και την εγχώρια ζήτηση και θα μειώσει την εξάρτηση της πρώην Σοβιετικής δημοκρατίας από τις εισαγωγές.

Το σχέδιο καλύπτει τομείς από τη γεωργία έως την αεροδιαστημική τεχνολογία και περιλαμβάνει μέτρα όπως η δημιουργία μιας υπό κρατική διοίκηση τράπεζας ανάπτυξης που θα χρηματοδοτήσει σημαντικά έργα, τόνισε ο Αζάροφ.

“Οι πηγές χρηματοδότησης είναι ο κρατικός και οι περιφερειακοί προϋπολογισμοί, κεφάλαια από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς (. . .), κρατικές εγγυήσεις και, φυσικά, ιδιωτικές επενδύσεις και ίδια κεφάλαια επιχειρήσεων”, συνέχισε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας.

Ο Αζάροφ δεν είπε πόσα ακριβώς θα δαπανήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος.

Το δημόσιο χρέος της Ουκρανίας ανέρχεται σε 66 δισεκατομμύρια δολάρια (50,4 δισ. ευρώ), ή 37% του ΑΕΠ, εκ των οποίων σχεδόν το 65% αποτιμάται σε ξένο νόμισμα.

Η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά περίπου 0,5% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα, λόγω της ύφεσης τους τελευταίους έξι μήνες του 2012.

Ο Πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς υποστήριξε τον Αζάροφ, λέγοντας στο υπουργικό συμβούλιο ότι «τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι μια περίοδος σοβαρών εξωτερικών και εσωτερικών προκλήσεων, καθώς η παγκόσμια ζήτηση για τις βασικές Ουκρανικές εξαγωγές θα παραμείνει αδύναμη”.

Οι εξαγωγές της Ουκρανίας κυριαρχούνται από το χάλυβα. Οι τοπικοί παραγωγοί άρχισαν τις περικοπές στην παραγωγή πέρυσι, διαμαρτυρόμενοι ότι είναι δύσκολο να ανταγωνιστούν τις κινεζικές χαλυβουργίες στις αγορές, εν μέσω της συρρίκνωσης της ζήτησης.

Το ΔΝΤ ζήτησε από την Ουκρανία να μειώσει τις επιδοτήσεις που επιτρέπουν στα νοικοκυριά να πληρώνουν μόνο το ένα τέταρτο της τιμής στην αγορά για το φυσικό αέριο και τη θέρμανση, που στοιχίζουν στον προϋπολογισμό περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια το μήνα.

Ο Γιανούκοβιτς πάντως την περασμένη εβδομάδα υποσχέθηκε να μην αυξήσει τις τιμές στα τιμολόγια των δημόσιων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας που παρέχουν βασικές υπηρεσίες, εγείροντας νέες αμφιβολίες για το κατά πόσον μπορεί να συναφθεί μια συμφωνία με το Ταμείο.

The post Το Κίεβο αντιτίθεται στις συμβουλές του ΔΝΤ με ένα σχέδιο 48 δισ. appeared first on Enimerwsi.gr | Ειδήσεις 24/7.

Keywords
Τυχαία Θέματα