Τι θα ψάξει η τρόικα στα υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Ανάπτυξης

Τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Ανάπτυξης θα επισκεφθούν σήμερα οι επικεφαλής της τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι κ.κ. Πόυλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Κλάους Μαζούν (ΕΚΤ) και Ματθίας Μόρς (ΕΕ) θα εξετάσουν ανά
υπουργείο τα εξής:...
Υπουργείο Εργασίας

Η τρόικα θα επισημάνει πως είναι ουσιαστικής σημασίας η περαιτέρω πρόοδος για τη μείωση του κόστους εργασίας και η βελτίωση της παραγωγικότητας.

Θα εξετασθεί η αναθεώρηση των κοινωνικών
προγραμμάτων, το κόστος του ασφαλιστικού συστήματος (δαπάνες ταμείων), η καταπολέμηση της απάτης στις κοινωνικές παροχές, οι δαπάνες του ΟΑΕΔ, αλλά και το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης.

Ακόμη, θα εξετασθεί το εάν θα τεθεί σε εφαρμογή πριν από το τέλος του 2012 το σχέδιο δράσης για την προώθηση της απασχόλησης των νέων, καθώς και η χρήση των διαθέσιμων πόρων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Θα συζητηθεί επίσης η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος με τη μεταρρύθμιση των δευτεροβάθμιων και επικουρικών ταμείων.

Δεν αναμένεται συζητηθεί το θέμα της μετενέργειας, ωστόσο η τρόικα θα «υπενθυμίσει» ότι είναι σκόπιμο να εκπονηθεί χρονοδιάγραμμα για την αναμόρφωση της εθνικής συλλογικής σύμβασης όσον αφορά το σύστημα καθορισμού των αμοιβών.

Υπουργείο Υγείας

Στο μικροσκόπιο της τρόικας θα βρεθούν οι δαπάνες υγείας, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των νοσοκομείων και οι προβλέψεις για τα κεφάλαια που θα χρειαστεί ο ΕΟΠΠΥ στο δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Η τρόικα θα ζητήσει την ενίσχυση της διακυβέρνησης του συστήματος υγείας, και συγχρόνως τη μείωση του κατακερματισμού των υπηρεσιών υγείας και των διοικητικών δαπανών, τη περαιτέρω μείωση των φαρμακευτικών δαπανών μέσω αλλαγών στην τιμολόγηση, τη συνταγογράφηση και την αποζημίωση των φαρμάκων, καθώς και την προώθηση των γενόσημων φαρμάκων, τέλος η τρόικα θα εστιάσει στην κεντρική διαχείριση προμηθειών.

Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Θα εξετασθεί η αξιοποίηση των Κοινοτικών πόρων για την ροή δανείων προς την πραγματική οικονομία, αλλά και το εκκρεμές θέμα με την ΕΤΕπ η οποία θα πρέπει να εκταμιεύσει δάνεια προς ΜΜΕ, με την κάλυψη του Ταμείου Εγγυήσεων για τις ΜΜΕ.

Η τρόικα θα τονίσει ακόμη πως είναι σκόπιμο να ενεργοποιηθούν πλέον πλήρως οι νόμοι που θεσπίστηκαν πρόσφατα και προβλέπουν ταχύτερες διαδικασίες αδειοδότησης για ορισμένα επαγγέλματα και μεταποιητικές δραστηριότητες, καθώς και για τη χορήγηση περιβαλλοντικών αδειών σε σχέση με έργα και δραστηριότητες.

Θα ζητήσει δε πρόσθετα μέτρα για τη διευκόλυνση της σύστασης νέων επιχειρήσεων, αλλά και την πλήρη θέση σε εφαρμογή του νόμου του 2011 σχετικά με τα νομοθετικώς ρυθμιζόμενα επαγγέλματα.

Τέλος, για το σκέλος των μεταφορών θα ζητήσει να οριστικοποιηθεί το στρατηγικό και κανονιστικό πλαίσιο για το σύνολο του τομέα των μεταφορών.
Keywords
Τυχαία Θέματα