Στον αέρα οι Τράπεζες στην Κύπρο -Αντιδρά η Τρόικα για την Λαϊκή Τράπεζα

Προς νέο αδιέξοδο οδηγούνται οι εξελίξεις στην Κύπρο καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από κοινοτικά στελέχη, η Τρόικα φέρεται να μην αποδέχεται το εναλλακτικό σχέδιο που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση για διάλυση της Λαϊκής και επιμένει στο αρχικό πλάνο που προέβλεπε συνολική εξυγίανση των τριών τραπεζών της Κύπρου

και κούρεμα των καταθέσεων.

Ειδικότερα, οι ενστάσεις της Τρόικα εδράζονται στο γεγονός ότι η Λαϊκή Τράπεζα έχει λιγότερες καταθέσεις Ρώσων και με το σχέδιο που επεξεργάζεται η Κυπριακή Κυβέρνηση, η επίπτωση για τους Ρώσους πελάτες θα είναι μικρότερη.

Ουσιαστικά η Τρόικα υποδεικνύει προς μια συνολική λύση για το τραπεζικό σύστημα και όχι προς κάποιο ημίμετρο που θα διασφαλίσει τα συμφέροντα των αλλοδαπών καταθετών. Με βάση το συγκεκριμένο σχέδιο, το βάρος της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού κλάδου θα το σηκώσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό οι εγχώριοι καταθέτες.

Απόψε νέο έκτακτο Eurogroup

Η πίεση που ασκείται στην Κυβέρνηση είναι πλέον τεράστια και η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup αναμένεται να οριοθετήσει περαιτέρω τα πλαίσια εντός των οποίων μπορεί να αναζητήσει τη λύση η Κυβέρνηση της Κύπρου.

Διοικητής και Υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και εκπρόσωποι τραπεζών βρίσκονται στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Το Υπουργικό αναμένεται να εγκρίνει το νομοσχέδιο για τη σύσταση του Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης ενώ συνεχίζονται οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις για τις τράπεζες.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου προηγήθηκαν άτυπες διαβουλεύσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με συνεργάτες του.

Σε κάποια στιγμή, οι τρεις Υπουργοί του ΔΗΚΟ, Παιδείας, Υγείας και Αμυνας, αποχώρησαν από το Προεδρικό για να επανέλθουν λίγο αργότερα.

Θολό τοπίο για τη Λαϊκή

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού ερωτηθείς για την αναστάτωση που προκλήθηκε με το θέμα της Λαϊκής Τράπεζας είπε ότι «λανθασμένα προκλήθηκε αυτή η αναστάτωση από λανθασμένες ενέργειες κάποιων. Τίποτα δεν έχει αλλάξει, τίποτα δεν έχει ανατραπεί από το πρωί».

Υπάρχουν νέα δεδομένα και θα τα διαχειριστούμε, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου εισερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο για την έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, συστήνοντας σε όλους ψυχραιμία.

Γίνονται κινήσεις, είπε, για να θωρακίσουμε κάποια πράγματα και να μειώσουμε τις επιπτώσεις.

«Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι. Δεν είναι η ώρα που θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις με συναισθηματισμούς αλλά με την λογική για ό,τι καλύτερο για τον τόπο μας. Θα δούμε στη Βουλή πώς θα χειριστούμε τα θέματα», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Βουλής των Αντιπροσώπων Σωκράτης Σωκράτους, δεν έχει φθάσει στην Βουλή κανένα Κυβερνητικό νομοσχέδιο και αναμένεται ότι μετά την έκτατη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό, θα κατατεθούν με τη διαδικασία του επείγοντος το ή τα νομοσχέδια.

Αν χρειαστεί να συνέλθει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για να τα εξετάσει, είπε, θα συνέλθει και θα επανέλθουν στην Ολομέλεια της Βουλής για την τελική συζήτηση και ψηφοφορία.

Ως εκ τούτου, σημείωσε, η προγραμματισθείσα για τις 1900 συνεδρία της Ολομέλειας αναμένεται ότι θα καθυστερήσει πέραν της μιας ώρας.

Επεισόδια έξω από τη Βουλή

Επεισόδια δημιουργήθηκαν γύρω στις 17:45 έξω από το κτίριο της Βουλής, όταν άτομα που συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για τις οικονομικές εξελίξεις, έσπασαν τον κλοιό της Αστυνομίας και προσπάθησαν να εισέλθουν από την κύρια είσοδο της Βουλής.

Επενέβη η Αστυνομία και αποτράπηκε η είσοδος. Η Αστυνομία έχει οδηγίες να μην κάνει χρήση δακρυγόνων.

Εξω από τη Βουλή υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Το κλίμα είναι έντονο, αφού αγανακτισμένοι υπάλληλοι της Λαϊκής Τράπεζας που έλαβαν σήμερα απολύσεις πήγαν επιτόπου για να διαμαρτυρηθούν.

Στις 8 είναι προγραμματισμένη έκτακτη τηλεδιάσκεψη των μελών του Eurogroup, όπως ενημέρωσε ο επικεφαλής Γερούν Ντάισελμπλουμ.Μετά την τηλεδιάσκεψη θα εκδοθεί ανακοίνωση.

Διαψεύδει η Λαϊκή τη διάλυση

Αμέσως μετά την είδηση αυτή η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας, Αλίκη Στυλιανού μιλώντας τηλεφωνικά στο ΡΙΚ διέψευσε ξανά την πληροφορία αυτή και έκανε λόγο για αναδιάρθρωση.

Συναγερμός στην Αθήνα

Αυτή την ώρα στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας συγκαλεί έκτακτο Συμβούλιο Συστημικής ευστάθειας των τραπεζών παρουσία του ΤΧΣ και της Τραπέζης της Ελλάδος με αντικείμενο τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και η προετοιμασία ενόψει του eurogroup που αναμένεται να ξεκινήσει απόψε αργότερα.

The post Στον αέρα οι Τράπεζες στην Κύπρο -Αντιδρά η Τρόικα για την Λαϊκή Τράπεζα appeared first on Ειδήσεις 24/7 από την Ελλάδα και τον Κόσμο | Enimerwsi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα