Ο «ιός» της Κύπρου κτύπησε τις πληρωμές με επιταγές

«Άρχισαν τα όργανα» στην αγορά, μετά από τρεις ημέρες που παρέμειναν ήδη κλειστές οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα. Το έγγραφο του Ταμείου Παρακαταθηκών σε εφορίες και υποκαταστήματά του, το οποίο αποκάλυψε το newmoney.gr, ήταν απλώς… η κορυφή του παγόβουνου».

Σύμφωνα με πληροφορίες και έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το newmoney.gr, το Ταμείο Παρακαταθηκών έδωσε τις εντολές για να «φρενάρει» τις πληρωμές με επιταγές που έχουν εκδοθεί από

τις εν Ελλάδι Κυπριακές τράπεζες (CPB, τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα) προκειμένου να προστατεύσει το δημόσιο αλλά και τους πολίτες.

Ο λόγος είναι πως η εταιρία εκκαθάρισης διατραπεζικών συναλλαγών ΔΙΑΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ –ΔΙΑΣ ΑΕ και ειδικά η DIASCHEQUE, που κάνει την εκκαθάριση των πληρωμών επιταγών μεταξύ των τραπεζών, δεν μπορεί να κάνει δεκτές τις επιταγές των κυπριακών τραπεζών, επειδή τα συστήματά τους δεν λειτουργούν ήδη από την περασμένη εβδομάδα. Καθώς η εκκαθάριση των επιταγών γίνεται ανά τρεις ημέρες και οι κυπριακέ τράπεζες δεν λειτούργησαν καθόλου μετά την Κ.Δευτέρα, σήμερα διαπιστώθηκε πως οι πληρωμές που με τέτοιες επιταγές φαίνονται σαν «ακάλυπτες», αφού δεν μπορεί η ΔΙΑΣ να αντιστοιχήσει τις πληρωμές με τα ποσά στους λογαριασμούς.

Με τα δεδομένα αυτά, χιλιάδες επιχειρηματίες που έκαναν ή κάνουν ακόμα χρήση των καρνέ επιταγών των τραπεζών αυτών για να πληρώσουν το δημόσιο ή ιδιώτες πελάτες τους, κινδυνεύουν να θεωρηθούν και «ακάλυπτοι» και να μπουν και στον Τειρεσία.

Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως αναμένουν τις αποφάσεις απόψε της κυπριακής Βουλής, μήπως και εκτονωθεί άμεσα το πρόβλημα. Σε διαφορετική περίπτωση εξετάζονται διάφορα σενάρια για να απεγκλωβιστούν οι χρήστες τέτοιων επιταγών, όπως πχ διοικητικές αποφάσεις για να γίνονται δεκτές οι επιταγές που αναγράφουν «υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου».

Η εντολή για μη αποδοχή επιταγών
Η εγκύκλιος του ΤΠΔ που «βάζει φρένο» στις πληρωμές με επιταγές των κυπριακών τραπζών στις ΔΟΥ και τα υποκαταστήματά του αναφέρει:

«Σας γνωστοποιούμε ότι , σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου του Γραφείου Συμψηφισμού Αθηνών, από σήμερα 20-3-2013 και μέχρι νεοτέρας δεν θα γίνονται δεκτές για συμψηφισμό οι επιταγές σε ΕΥΡΩ και Συνάλλαγμα εκδόσεως των τριών Κυπριακών Τραπεζών (Κύπρου, Ελληνική, CPB BANK).

Επίσης σας γνωστοποιούμε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του συμψηφισμού των επιταγών των συγκεκριμένων Τραπεζών που διακανονίστηκαν μέσω Γραφείου Συμψηφισμού την Παρασκευή 15-3-2012 και την Τρίτη 19-3-2013, δεδομένου ότι οι εν λόγω Τράπεζες παραμένουν κλειστές».

Συναγερμός για τις ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ
Η εντολή αυτή δόθηκε σήμερα διότι από χθες είχε σημάνει συναγερμός στην τραπεζική αγορά για αυτό που θα συνέβαινε σήμερα. Συγκεκριμένα, από 19-3-2013 οι τράπεζες είχαν την ακόλουθη έγγραφη ειδοποίηση από την DIASCHEQUE για την κυκλοφορία επιταγών Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα:

Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΘΕΜΑ: Ενημέρωση Τραπεζών DIASCHEQUE – Μη αγορά ιδιωτικών και τραπεζικών επιταγών εκδόσεως Ελληνικής Τράπεζας

Σας ενημερώνουμε ότι κατόπιν της απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών για την προσωρινή παύση των εργασιών των υποκαταστημάτων των Κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα, παρακαλώ όπως ενημερώσετε τα μέλη του DIASCHEQUE για την μη αγορά ιδιωτικών και τραπεζικών επιταγών εκδόσεως Ελληνικής Τράπεζας…. μέχρι νεώτερης ενημέρωσης.

Επιπλέον, σας ενημερώνουμε ότι για κάθε εισερχόμενο αρχείο αγορασθέντων επιταγών για τις ημερομηνίες 19/03/2013 και 20/03/2013 όπως χαρακτηριστούν με τον κωδικό απόρριψης ……… «οι επιταγές θεωρούνται απλήρωτες». Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι θα σας αποστείλουμε σήμερα το εξερχόμενο αρχείο απορρίψεων επιταγών ………….. που αφορά το εισερχόμενο αρχείο αγορών της Παρασκευής 15/03/2013.

Β. ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ:
Κυρίες/Κύριοι,


Κατόπιν ενημέρωσης που λάβαμε από την Τράπεζα Κύπρου αναφορικά με την λειτουργία της Τράπεζας στα πλαίσια της Υπηρεσίας DIASCHEQUE, Θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε τα ακόλουθα:

Η ΔΙΑΣ εξουσιοδοτείται βάσει των προδιαγραφών λειτουργίας της Υπηρεσίας από την εκδότρια Τράπεζα για την χρήση του κωδικού απόρριψης ………. – ΟΙ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ στις ακόλουθες περιπτώσεις:

1. Για τις επιταγές αρχείου αγορών Α’ (πλην των τραπεζικών επιταγών) και επιταγές αρχείου αγορών Β’ εκδόσεως Τράπεζας Κύπρου που αγοράσθηκαν από τις συμμετέχουσες Τράπεζες την Παρασκευή 15/03/2013

2. Για τις τραπεζικές επιταγές αρχείου Α’ εκδόσεως Τράπεζας Κύπρου που αγοράσθηκαν από τις συμμετέχουσες Τράπεζες σήμερα Τρίτη 19/03/2013.

3. Για τις επιταγές αρχείου αγορών Α’ (πλην των τραπεζικών επιταγών) και επιταγές αρχείου αγορών Β’ εκδόσεως Τράπεζας Κύπρου που αγοράσθηκαν από τις συμμετέχουσες Τράπεζες σήμερα Τρίτη 19/03/2013

4. Για τις τραπεζικές επιταγές αρχείου Α’ εκδόσεως Τράπεζας Κύπρου που θα αγορασθούν από τις συμμετέχουσες Τράπεζες αύριο Τετάρτη 20/03/2013.


Γ. ENHMEΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ CPB BANK

Κύριοι,

Αναφορικά με την λειτουργία της Τράπεζας στα πλαίσια της Υπηρεσίας DIASCHEQUE, Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε με τα ακόλουθα:

1. Οι επιταγές (τραπεζικές & ιδιωτικές) εκδόσεως της Τράπεζας μας που αγοράσθηκαν από τις συμμετέχουσες Τράπεζες την Παρασκευή 15/03/2013 θα εκκαθαριστούν κανονικά. Όσες από αυτές είναι απλήρωτες και επιστραφούν σήμερα με κωδικό απόρριψης ———-, παρακαλείσθε όπως ενημερώσετε τις συμμετέχουσες τράπεζες να προβούν στην επανακατάθεσή τους με τη λήξη των ειδικών μέτρων περί μη λειτουργίας της Τράπεζας.

2. Για τις επιταγές (τραπεζικές & ιδιωτικές) εκδόσεως της Τράπεζας μας που αγοράσθηκαν και θα αγοραστούν από τις συμμετέχουσες Τράπεζες σήμερα Τρίτη 19/03/2013 και αύριο Τετάρτη 20/03/2013 εξουσιοδοτείται η ΔΙΑΣ για τη χρήση του κωδικού απόρριψης ———– – ΟΙ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ.

The post Ο «ιός» της Κύπρου κτύπησε τις πληρωμές με επιταγές appeared first on Ειδήσεις 24/7 από την Ελλάδα και τον Κόσμο | Enimerwsi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα