Στις 12 Μαρτίου το Κονκλάβιο για την εκλογή του νέου πάπα

Δύο εβδομάδες μετά την παραίτηση του πάπα Βενέδικτου 16ου θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή του νέου πάπα από το Κονκλάβιο των καρδιναλίων.

Όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή από το Βατικανό, το Κολέγιο των Καρδιναλίων θα συγκληθεί την Τρίτη 12η Μαρτίου.

Οι αριθμοί του Κονκλάβιου

Το Κονκλάβιο αποτελείται από 207 καρδιναλίους, εκ των οποίων έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στην εκλογή του επόμενου ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μόλις οι 117. Αυτό συμβαίνει, καθώς, σύμφωνα με τον κανονισμό, δικαίωμα έχουν

όλοι όσοι είναι μικρότεροι των 80 ετών τη στιγμή της «κενής έδρας», μετά την παραίτηση ή το θάνατο του πάπα.

Στην Καπέλα Σιξτίνα όμως θα βρεθούν ακόμα λιγότεροι καθώς δύο από τους 117, δεν θα βρίσκονται στο Βατικανό: ο Ινδονήσιος καρδινάλιος Ριγιάντιο Νταρμαατμάτζα για λόγους υγείας και ο Βρετανός Κιθ Ο’ Μπράιαν ο οποίος έχει κατηγορηθεί για «ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά».

Από τους 115, οι 48 έγιναν καρδινάλιοι επί Ιωάννη Παύλου Β’ και οι 67 επί Βενέδικτου ΙΣΤ’, ενώ στην πλειοψηφία τους είναι Ευρωπαίοι, 60 στον αριθμό. Ακολουθεί η Λατινική Αμερική με 19 εκπροσώπους και η Βόρεια Αμερική με 14. Έντεκα είναι Αφρικανοί, δέκα Ασιάτες και ένας μόνο, ο αρχιεπίσκοπος του Σίδνεϊ Τζορτζ Πελ, είναι Αυστραλός.

Ο νεότερος όλων είναι ο Ινδός Καρδινάλιος Μπαζέλιος Τοτουνκάλ, 53 ετών, ενώ ο γηραιότερος είναι ο Γερμανός Βάλτερ Κάσπερ, ο οποίος έκλεισε τα 80 στις 5 Μαρτίου. Ο γηραιότερος καρδινάλιος -που δεν έχει δικαίωμα ψήφου- είναι ο Ιταλός Ερσίλιο Τονίνι, ο οποίος έχει γεννηθεί τον Ιούλιο του 1914.

The post Στις 12 Μαρτίου το Κονκλάβιο για την εκλογή του νέου πάπα appeared first on Ειδήσεις 24/7 από την Ελλάδα και τον Κόσμο | Enimerwsi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα