Με το μαχαίρι στο λαιμό η Κύπρος ψάχνει 29 «ναι» για κούρεμα 25%

Υπό την ευθεία απειλή της έξωσης από την Ευρωζώνη η Κύπρος να πραγματοποιήσει στροφή 180 μοιρών και να υπακούσει στις αρχικές αποφάσεις του Eurogroup. Μόνο που τώρα οι όροι είναι ακόμη πιο οδυνηροί και το κούρεμα μεγαλύτερο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και ενώ στις Βρυξέλλες κυκλοφορεί το σενάριο ότι την Κυριακή

το βράδυ -τελευταίο χρονικό περιθώριο που έχει δοθεί στους Κυπρίους για συμμόρφωση- θα συγκληθεί αν χρειάζεται ακόμη και έκτακτη σύνοδος κορυφής για να τους οδηγήσει εκτός Ευρωζώνης, στη Λευκωσία προσανατολίζονται στις εξής λύσεις:

Να ψηφιστούν σήμερα το βράδυ τα νομοσχέδια που αφορούν στην αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας, στο Ταμείο Αλληλεγγύης και στην προστασία των εκροών.

Σε ότι αφορά στη Λαϊκή Τράπεζα θα πρόκειται για τον διαχωρισμό των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ και τα εξυπηρετούμενα δάνεια. Μόνον 10.000 λογαριασμοί της Λαϊκής έχουν περισσότερα από 100.000 ευρώ και αυτοί θα βρίσκονται πλέον στον αέρα. ΟΙ υπόλοιπες 361.000 λογαριασμοί έχουν λιγότερα ποσά.

Το κούρεμα, το οποίο έχει επανέλθει στο προσκήνιο και για το οποίο αναζητείται εναγωνίως η απαιτούμενη πλειοψηφία των 29 εδρών θα συζητηθεί το Σάββατο και θα αφορά μόνον στους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου που έχουν λογαριασμούς άνω των 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το ποσοστού του κουρέματος θα κυμαίνεται γύρω στο 25%.

Μετά την ψηφοφορία και εφόσον το αποτέλεσμα θα είαι θετικό, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, συνοδευόμενος από αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για επαφές και διαβουλεύσεις.

Συνολικά, οι καταθέσεις στις Κυπριακές Τράπεζες φτάνουν στα 68 δισ. ευρώ από τα οποία μόνον τα 18 δισ. βρίσκονται σε λογαριασμούς άνω των 100 χιλιάδων.

Αρα, με το δεδομένο ότι αναζητούνται πλέον 6,7 δισ. αντί των 5,8 δισ. που προέβλεπε η απόφαση του Eurogroup είναι προφανές ότι το κούρεμα θα φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την εξαγορά των υποκαταστημάτων των Κυπριακών τραπεζών που βρίσκονται στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιώς, το ποσό μειώνεται κατά περίπου 2,8 δισ. και αυτό βοηθά στην εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης αποδεκτής από την Τρόικα.

Ποιος θα ψηφίσει το κούρεμα

Αυτό το οποίο αναζητείται εναγωνίως στην Κύπρο είναι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα δεχθεί να ψηφίσει το κούρεμα.

Με δεδομένο ότι απαιτούνται 29 θετικές ψήφοι ακόμη κι αν το σύνολο των βουλευτών του ΔΗΚΟ και του ΔΗΣΥ ψηφίσουν όλοι «ναι» πάλι λείπει μία ψήφος καθώς είναι μόνον 28.

Από εκεί και πέρα ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ που συγκεντρώνουν 24 ψήφους αναμένεται να καταψηφίσουν. Και μένουν ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, ο βουλευτής των Πρασίνων Γιώργος Περδίκης και οι δύο βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κόμματος.

Είναι προφανές ότι σε περίπτωση που δεν υπερψηφιστεί το κούρεμα, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Τι δήλωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι, ενώ η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας συνεχίζει να βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, «υπάρχουν σημαντικά βήματα προς τη θετική κατεύθυνση».

Ανέφερε ότι υπάρχουν καλά νέα, αφού με τις αποφάσεις που προβλέπεται να ληφθούν απόψε και με το κλείσιμο της συμφωνίας πώλησης των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, τα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ περιορίζονται σε περίπου 3 δισεκατομμύρια.

Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «είμαστε στον καλό δρόμο και θα καταφέρουμε, έστω παρά πολύ δύσκολα, να διασώσουμε την Τράπεζα Κύπρου και παράλληλα με την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας να σωθούν 361 χιλιάδες καταθέτες, που δεν θα επηρεαστούν ούτε κατά ένα σεντ».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπογράμμισε ότι με ρύθμιση θα διασφαλιστούν τα Ταμεία Συντάξεως των εργαζομένων στη Λαϊκή, που είναι περίπου διακόσια εβδομήντα εκατομμύρια.

The post Με το μαχαίρι στο λαιμό η Κύπρος ψάχνει 29 «ναι» για κούρεμα 25% appeared first on Enimerwsi.gr: Ειδήσεις 24/7 από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα