Κατάρ: Fast track επενδύσεις με διακρατική όμως συμφωνία

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

Ως την σημαντικότερη επαφή που είχε μέχρι σήμερα με την ελληνική κυβέρνηση χαρακτήρισε την συνάντηση του με τον Αντώνη Σαμαρά ο Πρωθυπουργός του Κατάρ.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός παρουσίασε συγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους τομείς του τουρισμού, ενέργειας, φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού και κατασκευών. «Δεν θέλουμε πυροτεχνήματα αλλά αποτελεσματικότητα

στις λύσεις και αυτή είναι η νέα αρχή που κάνουμε στις σχέσεις μας με το Κατάρ» είπε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του.

Ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε ότι βασικός στόχος της επίσκεψης του είναι να «φέρουμε πιο κοντά το κράτος του Κατάρ με τις ευκαιρίες επενδύσεων που προσφέρει η Ελλάδα. Η χώρα μας προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που μπορεί να αξιοποιήσει το Κατάρ».

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση και στα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση. «Είχαμε μία δραματική κρίση στην Ελλάδα που μας έκανε να γίνουμε πιο σοφοί, πιο αποφασιστικοί και πιο δυνατοί και να στηριζόμαστε σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για να γνωρίζουμε τι ακριβώς θα κάνουμε. Παρουσιάσαμε μία νέα ατζέντα προγραμμάτων με συγκεκριμένες προθεσμίες και σε αυτά θα συνεχιστεί η συζήτησή μας»

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός του Κατάρ επέμεινε στις διακρατικές συμφωνίες. «Το να βρεθούν σοβαροί επενδυτές δεν είναι εύκολο, εμείς είμαστε σοβαροί επενδυτές και φίλοι. Εμείς προτιμούμε διακρατικές συμφωνίες, είναι πιο δίκαιες και πιο αποτελεσματικές και για τις δύο πλευρές, γνωρίζουμε όμως τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της Ελλάδας».

Ο Εμίρης Αλ Θάνι έκανε ειδική αναφορά στην πρόθεσή του να συμμετάσχει από κοινού με την Ελλάδα στην δημιουργία ενός ταμείου που θα χρηματοδοτήσει ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ανέφερε δε ως παράδειγμα αντίστοιχη συμφωνία που έχει κάνει το κράτος του με την Ιταλία στην οποία τα δύο κράτη έβαλαν από ένα δισ. ευρώ.

Οι ομόλογοι των δύο χωρών συζήτησαν επίσης συγκεκριμένα προγράμματα τα οποία θα τεθούν στις συναντήσεις που θα γίνουν μεταξύ των υπουργών, ενώ άλλα θα συζητηθούν μεταξύ των επιχειρηματιών Ελλάδας και Κατάρ.

Η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικά καλό κλίμα που σηματοδοτεί την πρόθεση των δύο χωρών να δημιουργηθεί μία σταθερή βάση για το μέλλον. Υπογράφηκαν τρία Μνημόνια συνεννόησης για τους τομείς πολιτισμού και αθλητισμού και ανάπτυξης. Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη ότι οι δύο χώρες μπορούν να συμβάλλουν στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και ότι «η σχέση των δύο χωρών μπορεί να αποτελέσει γέφυρα με τους γείτονές μας στην Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη».

The post Κατάρ: Fast track επενδύσεις με διακρατική όμως συμφωνία appeared first on Enimerwsi.gr | Ειδήσεις 24/7.

Keywords
Τυχαία Θέματα