Χρυσό Λιοντάρι στην Κορέα και ελληνικοί «Τίτλοι Τέλους» με βραβείο

Ο σκηνοθέτης Κιμ Κι Ντουκ, με την ταινία «Pieta», κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι στο 69ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου
της Βενετίας. Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο βραβείο στην καριέρα του Κορεάτη δημιουργού.

Ο τίτλος της ταινίας -που συγκίνησε κριτικούς και κοινό- αναφέρεται στο γνωστό γλυπτό της Μαντόνα, που μεταφέρει το σώμα του νεκρού Ιησού, και τους διάφορους πίνακες που εμπνεύστηκαν από αυτό πολλοί καλλιτέχνες, από τον Μιχαήλ Αγγελο μέχρι τον Βαν Γκογκ.

Πρωταγωνιστής
της ταινίας του Κι Ντουκ («Bad Guy», «3-Iron»), είναι ένας μοναχικός, αδίστακτος 30άρης άνδρας, που ζει απειλώντας μικροεπιχειρηματίες που χρωστάνε σε άπληστους δανειστές, πολύ συχνά προκαλώντας τους σωματικά τραύματα -καθώς τους αναγκάζει να σπάσουν τα πόδια ή τα χέρια τους, για να εισπράξουν την ασφάλεια και να πληρώσουν το χρέος τους.

Κάποτε, στην ζωή του, θα εμφανιστεί μια άγνωστη γυναίκα που υποστηρίζει πως είναι η μητέρα που τον εγκατέλειψε μόλις γεννήθηκε. Σταδιακά, ο άνδρας αποφασίζει να αλλάξει ζωή, ώσπου, ξαφνικά, η μητέρα του απάγεται. Πιστεύοντας πως πίσω από την απαγωγή βρίσκεται κάποιος τον οποίο είχε τραυματίσει στο παρελθόν, αρχίζει να κυνηγά όλα τα ανάπηρα θύματά του. Μόνο που η αλήθεια βρίσκεται αλλού και είναι πιο τρομερή απ’ όσο φανταζόταν.

Το έργο είναι δομημένο πάνω στην εκμετάλλευση, την απώλεια των αξιών αλλά και τη λύτρωση, έστω κι αν αυτή έρχεται με τον πιο οδυνηρό τρόπο. Δυνατό σημείο του φιλμ απαρτίζουν και οι ερμηνείες της Μι - Σουμ στο ρόλο της μυστηριώδους γυναίκας και του Μιν-Σου Τσο, στο ρόλο του άντρα.

Τα υπόλοιπα βραβεία

Το Ασημένιο Λιοντάρι σκηνοθεσίας κέρδισε ο Πολ Τόμας ’ντερσον για την ταινία «The Master», ενώ οι Αμερικανοί ηθοποιοί Χοακίν Φοίνιξ και Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν μοιράστηκαν το βραβείο καλύτερου ηθοποιού για τη συγκεκριμένη ταινία, που σκιαγραφεί την αρχή μίας αίρεσης, παρόμοιας με τη Σαϊεντολογία.

Το βραβείο καλύτερης ηθοποιού απονεμήθηκε στην Ισραηλινή Χαντάς Γιαρόν για το ρόλο της στην ταινία «Fill the Void», ενώ το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής κέρδισε ο Αυστριακός σκηνοθέτης Ούρλιχ Ζάιντλ, για το «Paradise: Glaube».

Βραβείο σεναρίου απονεμήθηκε στον Ολιβιέ Ασαγιάς για το πολιτικό του δράμα «Apres Mai», που εξετάζει τα γεγονότα μετά τον Μάη του 1968. Βραβείο καλύτερης τεχνικής συνεισφοράς απονεμήθηκε στον Ιταλό σκηνοθέτη Ντανιέλε Τσίπρι για το «E stato il figlio».

Το βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι για τον καλύτερο νέο ηθοποιό κέρδισε ο Φαμπρίτσιο Φάλκο που έπαιξε σε δύο ταινίες τους διαγωνιστικού προγράμματος, το «Bella addormentata» του Μάρκο Μπελόκιο και το «E stato il figlio» του Ντανιέλε Τσίπρι.

Στα βραβεία πρωτοεμφανιζόμενων, το βραβείο καλύτερης ταινίας Leone del Futuro (Λέοντας του μέλλοντος) δόθηκε στην γερμανοτουρκική συμπαραγωγή «Mold» του Αλί Αϊντίν. Θυμίζουμε, ότι μέλος στην κριτική επιτροπή αυτών των βραβείων ήταν ο κριτικός κινηματογράφου και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Μιχάλης Δημόπ
Keywords
Τυχαία Θέματα