Απέρριψε τα περί «νομισματικού πολέμου» ο Ιάπωνας υφυπουργός Οικονομικών

Ο Ιάπωνας υφυπουργός Οικονομικών, Τακεχίκο Νακάο, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση της χώρας του δεν έχει δρομολογήσει την υποτίμηση του γιεν, μιλώντας στην αμερικανική οικονομική εφημερίδα Γουόλ Στριτ Τζέρναλ. Παράλληλα απέρριψε τις επικρίσεις από το εξωτερικό περί νομισματικού ‘πολέμου’. «Η Ιαπωνία ποσώς έχει την

πρόθεση να προκαλέσει μία ανταγωνιστική υποτίμηση του γεν. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω πως η πρόσφατη υποτίμηση του γιεν θα πρέπει να εκληφθεί ως μία διόρθωση της μονομερούς και υπερβολικής ανατίμησής του κατά το περασμένο έτος», είπε χαρακτηριστικά ο Νακάο. Πρόσθεσε πως οι μεταβολές στη νομισματική πολιτική που αποφάσισε κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας η κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ), δεν εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο χειραγώγησης της τιμής του ιαπωνικού εθνικού νομίσματος. Τα νέα μέτρα της Τράπεζας, που περιλαμβάνουν τον στόχο για πληθωρισμό στο 2%, απώτερο σκοπό έχουν να καταπολεμηθεί κατ’ αρχάς ο χρόνιος αποπληθωρισμός, στον οποίο έχει καθηλωθεί η Ιαπωνία την τελευταία 15ετία και να δοθεί νέα ώση και σφρίγος στην ανάπτυξη της τρίτης οικονομίας του κόσμου, που σήμερα βρίσκεται σε υποχώρηση, πρόσθεσε ο υφυπουργός. «Αυτό δεν θα πρέπει να γίνεται αντικείμενο επικρίσεων, ακόμη και στην περίπτωση που μια νομισματική πολιτική, η οποία αποβλέπει στην εξασφάλιση της ανάπτυξης και της σταθερότητας των τιμών, έχει εν τέλει κάποιες επιπτώσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες», επεσήμανε ο Νακάο. Το ιαπωνικό νόμισμα έφθασε στα τέλη του 2011 σε ύψος ρεκόρ απέναντι στο δολάριο, η τιμή του οποίου υποχώρησε στα 75 γιεν. Η ισοτιμία των δύο νομισμάτων παρέμεινε ισχυρή και κατά το μεγαλύτερο τμήμα του 2012, προκαλώντας πονοκέφαλο στις διοικήσεις των μεγάλων ιαπωνικών εξαγωγικών εταιρειών, που έβλεπαν τα περιθώρια κέρδους τους να μειώνονται. Οι ιαπωνικές αρχές είχαν επέμβει στις αγορές συναλλάγματος τέσσερις φορές από τον Σεπτέμβριο 2010 έως τον Οκτώβριο του 2011, προκειμένου να σταματήσει η ανοδική πορεία του γιεν, προσπάθειες που κατά βάση αποδείχθηκαν άκαρπες, προκαλώντας πολλές επικρίσεις από τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Το γιεν σταμάτησε την ραγδαία υποχώρηση έναντι του δολαρίου και του ευρώ τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που αποδίδεται στην πολιτική που ακολουθεί η δεξιά κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε, που υποσχέθηκε να γιατρέψει τα πάθη της οικονομίας κυρίως μέσω κρατικών περικοπών και πιέσεων προς την Κεντρική Τράπεζα να ανοίξει τις στρόφιγγες της νομισματικής επάρκειας. Αυτή η απότομη ανάκαμψη του γεν πυροδότησε επικρίσεις από μέρους των επικεφαλής των ξένων κεντρικών τραπεζών, οι οποίοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο νομισματικών τριβών.

The post Απέρριψε τα περί «νομισματικού πολέμου» ο Ιάπωνας υφυπουργός Οικονομικών appeared first on Enimerwsi.gr | Ειδήσεις 24/7.

Keywords
Τυχαία Θέματα