Moody’s: Η Ρωσία κινδυνεύει να χάσει δισεκατομμύρια δολάρια

Οι ρωσικές τράπεζες και οι εταιρείες που έχουν εκτεθεί στην Κύπρο κινδυνεύουν να χάσουν δισεκατομμύρια δολάρια εάν η Λευκωσία βρεθεί σε θέση να αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τις δανειακές υποχρεώσεις της, υποστήριξε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Η Κύπρος διαπραγματεύεται επί του παρόντος με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τη Ρωσία

τη χορήγηση δανείου ύψους 17 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα της, αλλά και για την εξυπηρέτηση του χρέους και των κρατικών δαπανών της.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν δεσμευτεί ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία για τη διάσωση της Κύπρου μέχρι τα τέλη Μαρτίου και πρόκειται να συναντηθούν για να συζητήσουν το θέμα την Παρασκευή.

Ο Moody’s ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να αθετήσει η Κύπρος τις υποχρεώσεις της ή να αναγκαστούν οι αρχές, λόγω του μεγέθους του χρέους, «να ακολουθήσουν κάθε δρόμο για τη μείωση του χρέους, συμπεριλαμβανομένης και (της επιβολής) ζημίας στον ιδιωτικό τομέα».

Στα τέλη του περασμένου έτους τα δάνεια των ρωσικών τραπεζών προς κυπριακές εταιρείες έφταναν τα 30-40 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες πλησίαζαν τα 12 δισεκατομμύρια. Υπάρχει ο κίνδυνος, σύμφωνα πάντα με τον οίκο αξιολόγησης, να μην ανακτήσουν περίπου 19 δισεκατομμύρια δολάρια από τα χρήματα αυτά.

«Ένα ενδεχόμενο χρεοστάσιο από την πλευρά της Κύπρου θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην αποπληρωμή των δανείων προς τη Ρωσία, γεγονός που θα ενέτεινε τις πιέσεις στη φερεγγυότητα των χορηγούμενων δανείων», σημείωσε ο κ. Γιουτζίν Ταρζιμάνοφ, ο συντάκτης της έκθεσης του Moody’s.

The post Moody’s: Η Ρωσία κινδυνεύει να χάσει δισεκατομμύρια δολάρια appeared first on Ειδήσεις 24/7 από την Ελλάδα και τον Κόσμο | Enimerwsi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα