Eκτός της κατάρρευσης, η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου…

Γράφει ο Κώστας Στούπας

Ένα ερώτημα που με βασανίζει από χθες είναι αν μετά τον ξυλοδαρμό σε πανελλήνια τηλεοπτική μετάδοση τα ποσοστά της Χ.Α. θα μειωθούν ή θα διπλασιαστούν στις...
επόμενες εκλογές;

Δεν είμαι σε θέση να συμπεράνω αν ο μάστορας της προπαγάνδας Γκέμπελς, θα έδινε στο θύτη βραβείο ανοιχτής «παλάμης» ή κάποιον σιδηρού σταυρό (ή πως αλλιώς λένε τα πρωτόγονα αυτά βραβεία) οι λάτρεις του ρομαντικού μιλιταρισμού και εχθροί των ποταπών αγορών και της δημοκρατίας τους…

Δυστυχώς το χθεσινό σκηνικό δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό.

Φοβάμαι πως
η ελληνική κοινωνία πάει πολύ καιρός που δείχνει όλο και μεγαλύτερη ανοχή σε φαινόμενα βίας. Βίας που συχνά έχει χαρακτηριστικά πολιτικής βίας.

Το φαινόμενο δεν περιορίζεται στη Χ.Α. Η τελευταία αποτελεί ίσως την πιο πρωτόγονη μορφή της έκφρασης της πολιτικής βίας εναντίον πολιτικών αντιπάλων ή μεταναστών.

«Επαναστάτες» που αμφισβητούν την καθεστηκυία τάξη και το πολιτικό σύστημα εν γένει δεν είναι μόνο η Χ.Α., αλλά εδώ και δεκαετίες τον πρώτο λόγο έχει ένα σημαντικό κομμάτι της εγχώριας αριστεράς κομμουνιστικής, μετακομμουνιστικής, σταλινικής, μαοϊκής κλπ…

Οι περισσότεροι απ’ όσους με διαβάζουν ή με ακούνε μου λένε πως κάνω λάθος που ταυτίζω την άκρα αριστερά με την άκρα δεξιά. Εγώ πάλι δεν πιστεύω πως υπάρχει καλή και κακή πολιτική βία και βία εν γένει.

Διακρίνω στα δυο άκρα εντυπωσιακές αρχετυπικές ομοιότητες και ανησυχώ ιδιαίτερα με την διόγκωσή τους. Πόσο μάλλον που εκτιμώ πως τείνουν να αποκτήσουν ισχυρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Έχω αναφερθεί ξανά στη μελέτη της Χάνα Αρεντ, η γέννηση του Ολοκληρωτισμού, που επιχειρηματολογεί πάνω στις εκπληκτικές ομοιότητες του ναζισμού και του κομμουνισμού. Στην Ελλάδα αυτές οι ταυτίσεις μοιάζουν ρηξικέλευθες. Στην Ευρώπη έχουν ορίσει μέρα καταδίκης του ναζισμού και του σταλινισμού.

Η ισχυροποίηση της άκρας δεξιάς δεν είναι φαινόμενο των τελευταίων εκλογών. Διακρίνω ενδείξεις στερεής οργανωτικής δομής και πηγές κοινωνικής τροφοδότησης που διευρύνονται λόγω της κρίσης. Πρόκειται μάλιστα για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, σημείο αναφοράς της φιλοσοφίας της αριστεράς.

Διακρίνω πως οι σύγχρονοι «προλετάριοι» της μεταβιομηχανικής εποχής της παγκοσμιοποίησης πιο εύκολα προσεγγίζουν την άκρα δεξιά παρά την άκρα αριστερά. Η αριστερά έχει μεγαλύτερη επιρροή στα προνομιούχα στρώματα που «σιτίζονται» στο δημόσιο και τα κοινοτικά προγράμματα. Δεν πιστεύω πως οι ομάδες που ελέγχουν και λυμαίνονται τα πανεπιστήμια σαν φοιτητές ή συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί αποτελούν το υποκείμενο της επανάστασης όπως θάλεγε και ο γέρο Μαρξ ή ο μεταμαρξικός αριστερός Τόνυ Νέγκρι.

Για την ανοχή της κοινωνίας σε φαινόμενα βίας και την ανομία η αριστερά φέρνει σημαντική ευθύνη. Πολλά χρόνια την ανέχτηκε, την καλλιέργησε και της έδωσε θεωρητική αιτιολόγηση.

Πριν λίγες εβδομάδες ο δημοσιογράφος του Σκάι, Κ. Μπογδάνος έπεσε θύμα λιντσαρίσματος, επειδή
Keywords
Τυχαία Θέματα