Economist: στα επίπεδα του 2004 οι μισθοί στην Ελλάδα

Ο Μαρσέλ Προυστ αναζητούσε στο ομώνυμο έργο του «τον χαμένο χρόνο». Το βρετανικό περιοδικό «Economist» «βάφτισε» με το όνομα του γάλλου συγγραφέα έναν δείκτη ο οποίος μετράει τα χαμένα χρόνια που συνεπάγεται η οικονομική κρίση για τις...

χώρες του Δυτικού Κόσμου. Στον σχετικό κατάλογο η Ελλάδα είναι πρώτη. Για την ακρίβεια είναι η χώρα που βρίσκεται πιο πίσω από όλες τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες οικονομίες καθώς, σύμφωνα με τον «Economist»,
η κρίση έχει φέρει τη χώρα μας στο 1999. Συγκριτικά η Ισλανδία και οι ΗΠΑ είναι σε ελαφρώς καλύτερη θέση καθώς οι οικονομικοί δείκτες τις φέρνουν αντιστοίχως στο 2000 και στο 2002.

Ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης η Γερμανία εμφανίζεται σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, με την οικονομία της να καταγράφει υστέρηση μόλις τριών ετών.

Ο δείκτης Προυστ σταθμίζει επτά οικονομικά μεγέθη και συγκεκριμένα τα ποσοστά απασχόλησης και ανάπτυξης του ΑΕΠ, την κατανάλωση, τις τιμές ακινήτων, το ύψος των μισθών και την πορεία των μετοχών.

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα του περιοδικού είναι ότι η ανεργία στις «προβληματικές οικονομίες της ευρωπαϊκής περιφέρειας» δηλαδή σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία ακολουθεί κατακόρυφη άνοδο μετά το 2008, ενώ στο ίδιο διάστημα η Γερμανία εμφανίζει αισθητή μείωση του αριθμού των ανέργων.

Επίσης σημειώνεται ότι «οι μισθοί στην Ελλάδα και στην Ουγγαρία έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2004». Διευκρινίζεται ότι τα στοιχεία που χρησιμοποίησε ο «Economist» για να συντάξει τον «δείκτη Προυστ» βασίζονται στα προ του δεύτερου μνημονίου δεδομένα, συνεπώς δεν λαμβάνουν υπόψη την πρόσφατη μείωση των ονομαστικών μισθών στην Ελλάδα.

Ακρως απογοητευτική είναι η γενική διαπίστωση του περιοδικού ότι «για ορισμένες χώρες ο χαμένος χρόνος από την κρίση δεν θα αναπληρωθεί ποτέ».
Keywords
Τυχαία Θέματα