ΥΠΟΙΚ: Τα επιπλέον μέτρα της τρόικα αυξάνουν την ύφεση. Τίποτα δεν έχει κλείσει ακόμα.!

18:03 5/10/2012 - Πηγή: Olympia

Μετά την 5ωρη συνάντηση σημερα, ο Γ. Στουρναρας θα έχει και νέα συνάντηση αύριο το πρωί στις 11 με την τρόικα.

Κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν μετά τη σύσκεψη, ότι οι καθημερινές συναντήσεις “αφορούν και το δημοσιονομικό και το διαρθρωτικό κομμάτι. Τίποτε δεν έχει οριστικοποιηθεί, τίποτε δεν έχει κλείσει. Συνεχίζονται οι συζητήσεις”.

Για την πρόοδο

των συζητήσεων επεσήμανε ότι “προφανώς υπάρχει πρόοδος από τη στιγμή που συζητούμε και επί ενοτήτων όπως αποκρατικοποιήσεις, έσοδα, δαπάνες. Αύριο θα δούμε το τραπεζικό κομμάτι”.

“Το 90% του χρόνου της σημερινής συνάντησης αφορούσε τα διαρθρωτικά. Δηλαδή αποκρατικοποιήσεις, δαπάνες (αυτά που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και αφορούν το ΓΛΚ και το κομμάτι των δαπανών, πώς θα αποπληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές), τα έσοδα (έγινε αναλυτική παρουσίαση αυτών των σημείων του μνημονίου για το συγκεκριμένο κομμάτι). Σε όλες τις ενότητες υπάρχει κενό, για όλες γίνονται συζητήσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ψηφίσει στο Κοινοβούλιο το Μάρτιο ένα πρόγραμμα με μέτρα ύψους 7,8 δισ. ευρώ για την επόμενη χρονιά. Συνεπώς εμείς προσδιορίσαμε αυτά τα μέτρα που έχουν ψηφισθεί. Με βάση αυτά, έβγαινε ένα αποτέλεσμα ύφεσης 3,8%. Όταν οι εταίροι προσθέτουν κάποια μέτρα, είναι προφανές ότι η ύφεση θα είναι βαθύτερη. Άρα, το ποσοστό ύφεσης προκύπτει υψηλότερο, επειδή ο αριθμός των μέτρων που ζητούν είναι μεγαλύτερος. Παίρνουμε παραπάνω μέτρα γιατί υπάρχει, κατά την άποψή τους, μεγαλύτερο δημοσιονομικό κενό, το οποίο αυτονόητα δημιουργεί μεγαλύτερη ύφεση. Η διαφοροποίηση οφείλεται στο γεγονός ότι εμείς έχουμε βάλει στον προϋπολογισμό αυτό που εκτιμούσαμε με την αναλογία που έχει δύσκολα μέτρα –το μεγαλύτερο ποσοστό μισθοί-συντάξεις. Είμαστε συνεπείς σε ό,τι έχουμε ψηφίσει στη Βουλή. Προκύπτει μία ύφεση σημαντική, βγαίνει πρωτογενές πλεόνασμα χαμηλότερο από αυτό που ψηφίσαμε το Μάρτιο, άρα αντιλαμβανόμαστε τη διαφοροποίηση στην κατάσταση της οικονομίας από τότε μέχρι τώρα.

Είναι διαφορετικός ο συντελεστής που έχεις απώλεια εσόδων, εξαρτάται από το μέτρο -εάν είναι μισθοί, συντάξεις ή έσοδα. Όλα τα μέτρα δεν έχουν την ίδια επίδραση. Η ύφεση με το έλλειμμα έχουν αλληλεπίδραση. Για παράδειγμα 1% παραπάνω ύφεση οδηγεί σε 0,5% παραπάνω δημοσιονομικό έλλειμμα”.


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα